Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Cukier z genetycznie zmodyfikowanego buraka na rynku UE
12.11.2007
Komisja Europejska podpisała decyzję zezwalającą na wprowadzenie do obrotu GM buraka cukrowego. Możliwe wykorzystanie tego surowca obejmuje produkcję: żywności jej składników oraz pasz.


Od 27 października br. na rynku UE może znajdować się cukier wyprodukowany z GM buraka. Wykorzystywanie nowego GMO jako surowca w produkcji środków spożywczych wiąże się z dodatkowymi obowiązkami podmiotów branży spożywczej.

Cukier wyprodukowany z buraka H7-1 oraz wszystkie środki spożywcze zawierające ww. cukier jako składnik, muszą być oznakowane informacją o modyfikacji genetycznej. Ponadto, konieczne jest właściwe wdrożenie i przestrzeganie systemu traceability, uwzględniające wymogi dotyczące GMO. Za niepoprawne znakowanie żywności GM oraz za niewłaściwe wprowadzanie jej do obrotu grozi grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Źródło: IGI Food Consulting
KOMENTARZE
Newsletter