W całym rynku spożywczym, który jest warty ponad 220 mld zł, wyroby luksusowe mają nadal stosunkowo mały udział, ale ich sprzedaż rośnie bardzo szybko. Eksperci łączą to zjawisko z rosnącymi dochodami Polaków, malejącym bezrobociem, z wyjątkowo dobrymi nastrojami konsumenckimi oraz z coraz częstszymi wyjazdami za granicę.
Duży popyt na luksusowe produkty spożywcze widoczny jest zwłaszcza w dużych miastach. Kupują je przede wszystkim bezdzietne osoby na kierowniczych stanowiskach, których dochody przekraczają 3 tys. zł. Handlowcy uważają jednak, że po luksusowe produkty sięga coraz więcej ludzi, również tych mniej zamożnych i jest to efekt przemyślanej strategii marketingowej sklepów, które oferują zagraniczne produkty po niższych cenach.
Eksperci zapowiadają, że i w tym roku pobijemy rekord. Jak przewidują rynek luksusowej żywności wzrośnie o 20%.
Źródło: Portal Spożywczy
KOMENTARZE