Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zielona herbata kluczem do zmniejszenia oporności na antybiotyki

Naukowcy z University of Surrey odkryli, że naturalny przeciwutleniacz powszechnie występujący w zielonej herbacie może pomóc w wyeliminowaniu bakterii opornych na antybiotyki.

Badanie opublikowane w „Journal of Medical Microbiology” wykazało, że epigallokatechina (EGCG) może przywrócić aktywność aztreonamu – antybiotyku powszechnie stosowanego w leczeniu zakażeń wywołanych przez bakterię Pseudomonas aeruginosa. P. aeruginosa jest związany z poważnymi zakażeniami dróg oddechowych i krwi. W ostatnich latach stał się odporny na wiele głównych klas antybiotyków. Obecnie do zwalczania P. aeruginosa stosuje się kombinację antybiotyków. Jednak infekcje te stają się coraz trudniejsze do leczenia, ponieważ obserwuje się oporność na antybiotyki ostatniej linii.

Aby ocenić synergię EGCG i aztreonamu, badacze przeprowadzili testy in vitro, aby przeanalizować ich interakcję z P. aeruginosa, indywidualnie i łącznie. Zespół Surrey stwierdził, że połączenie aztreonamu i EGCG było znacznie bardziej skuteczne w zmniejszaniu liczby P. aeruginosa niż w przypadku każdego z tych środków osobno.

Ta synergistyczna aktywność została również potwierdzona in vivo przy użyciu Galleria mellonella (larwy ćmy woskowej), przy czym wskaźniki przeżycia były znacznie wyższe u osób leczonych kombinacją niż u osób leczonych EGCG lub samym aztreonamem. Ponadto w ludzkich komórkach skóry i larwach Galleria mellonella zaobserwowano minimalną lub zerową toksyczność.

Naukowcy uważają, że u P. aeruginosa EGCG może ułatwiać zwiększony wychwyt aztreonamu poprzez zwiększenie przepuszczalności bakterii. Innym potencjalnym mechanizmem jest ingerencja EGCG w szlak biochemiczny związany z podatnością na antybiotyki.

– Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego na świecie. Bez skutecznych antybiotyków powodzenie leczenia będzie skuteczne zagrożone. Musimy pilnie opracować nowe antybiotyki w walce z AMR. Naturalne produkty, takie jak EGCG, stosowane w połączeniu z aktualnie licencjonowanymi antybiotykami, mogą być sposobem na poprawę ich skuteczności i użytecznej klinicznie długości życia – mówi główny autor, dr Jonathan Betts, starszy pracownik naukowy w School of Veterinary Medicine na University of Surrey.

Prof. Roberto La Ragione, Kierownik Katedry Patologii i Chorób Zakaźnych w Szkole Medycyny Weterynaryjnej na Uniwersytecie w Surrey, dodaje – Światowa Organizacja Zdrowia wymieniła Pseudomonas aeruginosa odpornego na antybiotyki jako krytyczne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.  Możemy skutecznie wyeliminować takie zagrożenia za pomocą naturalnych produktów w połączeniu z już używanymi antybiotykami. Dalszy rozwój tych alternatyw dla antybiotyków może pozwolić na ich stosowanie w warunkach klinicznych w przyszłości.

KOMENTARZE
Newsletter