Zespół amerykańskich badaczy kierowany przez doktora Roberta Krikoriana przedstawia dowody na to, że moc antyoksydantów zawartych w owocach jagód zapewnia realne korzyści w poprawie pamięci i funkcji poznawczych u osób starszych. Opierając się na swojej pracy naukowcy uważają, że dodatek jagód w diecie może realnie pomóc w zapobieganiu obniżenia funkcji pamięciowych.
Jagody swój głęboki, fioletowy kolor zawdzięczają antocyjanom. Są to związki z grupy flawonoidów będących silnymi przeciwutleniaczami. Antyoksydanty zapobiegają uszkodzeniom roślin związanym z ich wiekiem, stąd też wysnuto teorię, że spożywanie pokarmów, które są ich źródłem, może opóźnić starzenie.
Wcześniejsze badania prowadzone w Bostonie potwierdziły dobroczynny wpływ jagód podawanych zwierzętom. Przez osiem tygodni podawano ekstrakt jagodowy szczurom, które po tym czasie traciły mniej komórek nerwowych oraz były w stanie szybciej odnaleźć drogę w specjalnie przygotowanym labiryncie.
Choroba Alzheimera prowadzi do problemów z pamięcią oraz sprawnym myśleniem. Zaburzenia neurodegeneracyjne postępują powoli, a stan chorego systematycznie pogarsza się z upływem czasu. W końcu choroba staje się na tyle poważna, że wpływa na wykonywanie codziennych, nawet tych najprostszych czynności, aż w końcu niszczy autonomiczny układ nerwowy, który kontroluje tętno i oddech. Pacjent zmagający się przez długie lata z chorobą umiera z powodu zatrzymania oddechu. Populacja krajów rozwiniętych starzeje się nieubłaganie, stąd też problem chorób neurodegeneracyjnych jest coraz większy.
Nawiązując do wcześniejszych badań klinicznych jagody są w stanie zwiększyć wydajność poznawczą. Zespół doktora Krikoriana przeprowadził dwa badania. W pierwszym wzięło udział 47 dorosłych w wieku ponad 68 lat, którzy zaczęli wykazywać pierwsze oznaki łagodnych zaburzeń poznawczych (podstawowy czynnik ryzyka dla choroby Alzheimera). Naukowcy przeprowadzili testy oraz wykonali skany mózgu probantów. Następnie podzielili ochotników na dwie grupy, z których jedna zażywała placebo, a druga liofilizat jagód, który odpowiadał jednej szklance świeżych owoców. Eksperymnt trwał 16 tygodni. Po upływie tego czasu zaobserowawano poprawę wydajności poznawczej mózgu u dorosłych, którzy spożywali jagody w proszku. Skany ich mózgów potwierdziły tylko zwiększoną aktywność tego narządu.
Drugie badanie obejmowało 94 osoby w wieku od 62 do 80 lat. W tym doświadczeniu, naukowcy podzielili uczestników na cztery grupy. Każda grupa otrzymała jagody w proszku, olej rybny, olej rybny i proszek lub placebo. Najlepsze wyniki uzyskano w przypadku trzeciej grupy.
Antyoksydanty pomagają w naprawie tkanek, komórek i DNA, które zostały uszkodzone przez wolne rodniki. Jesteśmy narażeni na wolne rodników codziennie - oddziaływanie słońca, chemii środowiska, a nawet żywności, którą jemy. Nie możemy od nich uciec. Nasz organizm produkuje je nawet jako produkt uboczny trawienia lub po wyczerpujących ćwiczeniach. Jednak tak długo, jak nasza dieta jest bogata w przeciwutleniacze, możemy utrzymać produkcję wolnych rodników w ryzach.
Według twórców badania jagody, a w zasadzie zawarte w nich antocyjany, powstrzymują postępujące w komórkach mózgowych na skutek utlenienia uszkodzenia oraz stany zapalne będące przyczyną choroby Alzheimera, a nawet pobudzają tworzenie nowych komórek mózgu.
KOMENTARZE