Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Prosty sposób na wzmocnienie odporności? Zamiast suplementów warzywa i owoce!

Jesień to pora roku, w której szczególnie musimy zadbać o odporność. Jedną z najlepszych, naturalnych metod jest niewątpliwie konsumpcja warzyw i owoców, które dostarczą nam niezliczonej ilości witamin i składników odżywczych, chroniących przed przeziębieniem oraz innymi chorobami, a także pomagających w budowaniu odporności. Zapraszamy na przegląd dostępnych w sklepach o tej porze roku warzyw i owoców, których spożywanie pomoże nam uodpornić się jesienią.

 

 

To, że warzywa i owoce są naturalnymi „lekarstwami”, które pomagają nam w walce z jesiennymi przeziębieniami i innymi chorobami, a także wzmacnianiu naszej odporności, wiadomo nie od dziś. Zawierają one szereg witamin, związków odżywczych, fitoskładników, mikro- i makroelementów zbawiennych dla naszego zdrowia. – Najszybszym i najlepszym sposobem na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin i wartości odżywczych jest przygotowanie świeżo wyciskanego soku z owoców, ponieważ już w 15 minut od spożycia takiego soku do naszego organizmu dostarczane są wszystkie zawarte w nim wartości odżywcze. Co istotne, w  przypadku zjedzonych na surowo warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% ich składników odżywczych, natomiast  przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność  jest więc ok. 5 razy większa. Zalet takiego świeżo wyciskanego soku jest bardzo dużo. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie tłoczenie soku na zimno w wolnoobrotowych wyciskarkach – taki napój, w przeciwieństwie do tego ze zwykłej sokowirówki, będzie jednolity i gęsty oraz nie straci zawartych w owocach i warzywach witamin i minerałów – mówi Robert Zimnoch dystrybutor Kuvings w Polsce. Składnikiem numer 1 przy budowaniu odporności jest witamina C (inaczej kwas askorbinowy), która zmniejsza ryzyko przeziębienia, a także zachorowania na grypę. Poniżej kilka przykładów owoców i warzyw, dostępnych jesienią w naszych sklepach i bogatych w tę witaminę. 

 

Pomarańcza i spółka, czyli owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe, m.in. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki czy mandarynki, zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za pobudzenie interferonu, czyli białka pomagającego w unieszkodliwianiu wirusów chorobotwórczych, a także zwiększającego szczelność ścianek naczyń krwionośnych (w rezultacie utrudnia to przedostanie się wirusów do organizmu). Owoce cytrusowe w swoim składzie zawierają również witaminy z grupy B, są też bogate w potas, magnez oraz fosfor. Z tych owoców możemy przyrządzić smaczny, zdrowy i pyszny sok, który zapewni nam dawkę witamin i minerałów, a także skutecznie pomoże w budowaniu naszej odporności.

Przepis na sok z owoców cytrusowych z dodatkiem jarmużu: 

- ½ cytryny,

- 1 pomarańcza,

- garść jarmużu,

- jedno jabłko,

- jeden ogórek zielony.

Po dokładnym umyciu składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.

 

 

Kiwi – idealne na przeziębienie

Kiwi jest bardzo niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o profilaktykę wszelkich dolegliwości związanych z grypą i przeziębieniem. W swoim składzie, oprócz witaminy C, posiada również witaminy z grupy B, witaminy A oraz E. Dodatkowo w kiwi znajdziemy składniki odżywcze, takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, krzem. Jedzenie tych owoców pomaga w złagodzeniu objawów przeziębienia i grypy, takich jak kaszel czy ból gardła.

Przepis na sok z kiwi z dodatkiem szpinaku:

- 2 owoce kiwi,

- ½ pomarańcza,

- garść szpinaku.

Po dokładnym umyciu składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.

 

Ananas – przydatny w walce z kaszlem

Ananas to kolejny z owoców, o których rzadko myślimy w kategoriach prozdrowotnych, a to błąd! W ananasach znajdziemy bardzo dużą ilość witaminy C, a dodatkowo bromelię – enzym o działaniu  przeciwzapalnym, ale też przeciwobrzękowym i pomagającym w leczeniu kaszlu. Ananas to także skarbnica witamin B i PP oraz manganu, jodu, miedzi, żelaza i potasu.  Dodatkowo w ananasie znajduje się sporo błonnika pomagającego w trawieniu.

Przepis na sok ananasowy z dodatkiem imbiru:

- ½ ananasa,

- ¼ cytryny,

- 1 cząstka imbiru.

Po dokładnym umyciu składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.

 

Warzywa budujące odporność

Obok owoców w kontekście budowania naszej odporności nie zapominajmy oczywiście o warzywach dostępnych jesienią. Jednym z najbardziej kojarzonych z tą porą roku, ale także bogatym w wiele składników wspomagających odporność, jest dynia. To warzywo w 90% składające się z wody. W swoim składzie posiada witaminy C, A, oraz E, które pomogą chronić nasz organizm przed bakteriami powodującymi przeziębienie. Oprócz tego jest bogata w szereg składników odżywczych, np. potas, magnez, żelazo. Dynia jest bardzo często bazą dla rozgrzewających zup typu krem. Królową wśród jesiennych warzyw budujących odporność jest biała kapusta. To prawdziwa „bomba” witaminy C, bogata także w: witaminy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy oraz przeciwutleniacz – glutation. Kapusta uważana jest często za warzywo ciężkostrawne – takich właściwości nabiera poddana obróbce termicznej, dlatego najlepiej spożywać ją w postaci świeżo wyciśniętego soku z liści. Cebula i czosnek – tych dwóch warzyw w zestawieniu produktów wzmacniających odporność nie mogło zabraknąć. Olejki eteryczne w nich zawarte wspomagają układ oddechowy, posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza tym są bogate w: magnez, potas, siarkę, krzem, cynk, a także witaminę C. Dodatkowo w czosnku znajduje się kilka rodzajów podnoszących odporność antyoksydantów oraz przeciwbakteryjny związek o nazwie allicyna. Doskonałym źródłem witaminy C są też bardzo popularne u nas buraki – ich spożywanie nie tylko wzmacnia odporność, ale i wydolność organizmu – a to przede wszystkim dzięki zawartej w nich betainie. Związek ten przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek, co wiąże się ze zwiększoną wchłanialnością tlenu i lepszą pracą układu mięśniowego. Wzmocniona wydolność organizmu to podstawa w budowaniu odporności. Obok witaminy C i betainy w burakach występują spore ilości witamin A, E, K, a także błonnik i kwas foliowy.

Dobrym sposobem na „przemycenie” zawartych w dostępnych jesienią warzywach substancji odżywczych są pyszne zupy krem. – Warto zwrócić uwagę, by blender, którego użyjemy do przygotowania zupy, był produktem najwyższej jakości, tak byśmy mogli w nim w łatwy sposób przygotować smaczny i pożywny posiłek. Należy także zwrócić uwagę na moc takiego sprzętu, jego funkcjonalność oraz budowę. Przykładowo zupy krem przygotowywane w blenderach wyposażonych w śmigło zamiast ostrza są znacznie gładsze i bardziej jednolite, ponieważ śmigło rozbija, a nie tnie poszczególne składniki. Niektóre blendery posiadają także funkcję jednoczesnego podgrzewania zblendowanej zupy, dzięki czemu przygotowanie pysznego, rozgrzewającego, warzywnego kremu jest dużo szybsze, a także zdrowsze, bo nie przegotowujemy zupy, a podgrzewamy ją do temperatury np. 65 stopni i mamy tzw. zupę raw, w której zachowane są wszystkie składniki odżywcze warzyw – radzi Lidia Lalak, przedstawiciel dystrybutora marki Blendtec.

Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni:

- ¼ dyni,

- 2 marchewki,

- ½ cebuli,

- 1,5 szklanki bulionu,

- pieprz, sól, tymianek.

Marchewkę, dynię i cebulę piecz przez 30 minut. Po upieczeniu wrzuć do blendera razem z bulionem, przyprawami i zblenduj, używając programu typu „gorąca zupa”.

Źródła

Fot. przy przepisach: Kuvings

Tekst: materiały prasowe

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter