Toksyny takie jak arsen, rtęć i ołów są powszechnie spotykane w wodzie pitnej czy żywności, zwłaszcza w rybach i konserwach. Zanieczyszczenia te są szczególnie wysokie w miejscach gdzie rolnictwo i rybactwo są powszechne, w krajach rozwijających się, gdzie przepisy dotyczące działalności przemysłowej są ograniczone lub słabo egzekwowane. Wystawieni na niską w natężeniu, ale za to przewlekłą ekspozycję na metale ciężkie, zwiększamy ryzyko zapadalności na pewne nowotwory oraz opóźnienie rozwoju neurologicznego i zdolności poznawczych u dzieci.
Wyniki badań sugerują, że niektóre występujące w organizmie bakterie mogą mieć korzystny wpływ na poziom toksycznych metali w ustroju. Lactobacillus rhamnosus, popularny szczep występujący w jogurtach, oprócz właściwości wiązania się z metalami ciężkimi dodatkowo wspiera system immunologiczny.
W badaniu poddano ocenie 44 dzieci w wieku szkolnym i 60 kobiet ciężarnych zamieszkujących miejscowość Mwanza połozoną nieopodal jeziora Wiktoria w Tanzanii. Obszar ten wybrano ze względu na bardzo duże zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Poziom rtęci i ołowiu w ustroju dzieci z Tanzanii był nawet 7 razy wyższy w porównaniu do dzieci kanadyjskich. Jest to spowodowane nie tylko bezpośrednią ekspozycją na toksyny ale przede wszystkim dietą rybną na tym terenie.
Celem doświadczenia była ocena poziomu metali ciężkich w organizmie probantów po określonym czasie jedzenia jogurtów probiotycznych zawierających szczep Lactobacillus rhamnosus. Wyniki okazały się bardzo obiecujące, zwłaszcza jeśli chodzi o kobiety ciężarne. Jogurt zmniejszał absorpcję rtęci do 36% i arsenu do 78% , co naturalnie przekłada się na zdrowie płodu.
Prowadzący badanie prof. Gregor Reid, dyrektor Kanadyjskiego Centrum Ludzkiego Mikrobiomu i Badań nad Probiotykami komentuje: – Wyniki badań prowadzonych w Tanzanii są ekscytujące z wielu powodów. Po pierwsze pokazują, że prosta i tania żywność fermentowana może zapewnić inne korzyści prócz podstawowej – żywieniowej. Ludzie żyjący w tych zakątkach świata powinni włączyć jogurty probiotyczne do swojej diety. Bezsprzecznie najważniejsze jest znaczenie badania dla kobiet będących w ciąży i rozwijających się dzieci.
Przekaz płynący z badań prowadzonych w Afryce jest jasny i uniwersalny dla każdej kobiety spodziewającej się dziecka. Uwzględnienie w diecie jogurtu probiotycznego wpływa na zmniejszenie wchłaniania metali ciężkich dostających się do ustroju. W ten tani, dostępny dla każdego sposób można chronić siebie, a przede wszystkim dziecko przed przykrymi konsekwencjami wad rozwojowych. Toksyny te mają zdolność kumulacji w organizmie, a ich szkodliwe działanie odbija się najboleśniej na układzie nerwowym. Przenikanie ołowiu i rtęci z krwi matki do płodu jest wyraźnie większe niż ich przenikanie z krwi matki do mleka. Karmienie piersią nie stanowi zasadniczo zagrożenia dla dziecka, nawet jeżeli matka ma podwyższone poziomy ołowiu lub rtęci we krwi.
KOMENTARZE