Żywienie pozajelitowe (parenteralne) to forma odżywiania pacjentów, u których przewiduje się, że nie będą normalnie żywieni w ciągu kolejnych 3 dni, 
a występują przeciwwskazania do żywienia dojelitowego (przez zgłębnik 
lub przetokę odżywczą). Pacjenci krytycznie chorzy wymagają stałego nadzoru podstawowych funkcji życiowych z uwagi na ryzyko nagłego pogorszenia funkcji krążenia i oddychania oraz szczególnie potrzebuje wsparcia żywieniowego dla pozytywnego wyniku leczenia. Żywienie pozajelitowe polega na regularnym podawaniu optymalnej ilości białka, węglowodanów, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody drogą dożylną. - Według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu emulsje tłuszczowe zawierające olej rybi, olej z oliwek, olej sojowy oraz olej MCT1 są dobrze tolerowane przez pacjentów oraz wykazują korzyści kliniczne2 - potwierdza prof. Marek Pertkiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.
Nowoczesna emulsja tłuszczowa gotowa do użycia, w 3-komorowym worku, wykazuje korzyści kliniczne w stosunku do emulsji standardowych. 3
Unikalna kombinacja 4 emulsji tłuszczowych zawierająca kwasy tłuszczowe omega-3:
- działa przeciwzapalnie (olej rybi, olej sojowy),
 - jest łatwym i szybkim źródłem energii (olej z oliwek, olej MCT),
 - zapewnia choremu niezbędną podstawową ilość glukozy,
 - spełnia zwiększone zapotrzebowanie na białko, skutecznie walcząc z katabolizmem.
 
SMOFLipid® to nowoczesna gotowa do użycia emulsja tłuszczowa w 3-komorowym worku, która łączy w sobie właściwości 4 różnych olejów: oleju rybiego, oliwy z oliwek, oleju sojowego oraz oleju MCT.
Fresenius Kabi to światowy lider na rynku leków do żywienia klinicznego, terapii płynowej oraz technologii transfuzji i infuzji. Firma w Polsce specjalizuje się w produkcji płynów infuzyjnych oraz dystrybucji preparatów do żywienia klinicznego, sprzętu medycznego i produktów diagnostycznych.
Dodatkowych informacji udziela:
On Board Public Relations
Iwona Siwek, isiwek@onboard.pl, 0 602 308 854
Anna Sarnacka, asarnacka@onboard.pl, 0 602 275 567
1) Olej MCT – olej posiadający średniej długości oleje kwasów tłuszczowych, którego źródłem jest olej kokosowy.
2) Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, Florencja 2008.
3) Pierre Singer et al. ESPEN Guidlines on PN: Intensive care, Clinical Nutrition, 2009 1-14.

KOMENTARZE