Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Glifosat, toksyny i nikiel wykryte w... płatkach owsianych?!
Glifosat, toksyny i nikiel wykryte w... płatkach owsianych?!

Płatki owsiane uchodzą za składnik zdrowej diety. Są pełne witamin i białka, ale czy o wszystkich płatkach owsianych dostępnych w sklepach można powiedzieć, że są pożądane w diecie? Fundacja Pro-Test zbadała w akredytowanym laboratorium 12 rodzajów płatków owsianych różnych producentów, w tym trzy oznaczone jako „BIO" i dwa pełnoziarniste. W ramach testu sprawdzono ilości niklu, glifosatu i mikotoksyn oraz oceniono prawidłowość oznakowania opakowań. Okazało się, że część z nich zawiera glifosat i toksyny pochodzące z pleśni, zaś w każdej próbce znajduje się nikiel.

 

 

Nikiel we wszystkich badanych płatkach

Każda z próbek płatków owsianych badanych w ramach testu Fundacji Pro-Test była zanieczyszczona niklem. Nikiel jest metalem szkodliwym dla zdrowia. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazał, że przewlekłe narażenie drogą pokarmową na nikiel skutkuje toksycznością reprodukcyjną i rozwojową oraz wpływa na układ odpornościowy. Nikiel jest też klasyfikowany jako potencjalnie rakotwórczy dla ludzi. Wśród badanych płatków najwyższy poziom zanieczyszczenia niklem stwierdzono w płatkach ekologicznych Młyny Stoisław Bio Płatki owsiane górskie extra oraz Lestello BIO Płatki owsiane ekologiczne. Także w płatkach Melvit BIO Owsiane Płatki Górskie stwierdzono jedną z wyższych zawartości niklu. Jak widać, pod względem ilości niklu przodują produkty ekologiczne. Takie wyniki zaskakują w kontekście dobrej opinii o żywności ekologicznej.

 

Toksyny z pleśni

W trzech rodzajach płatków owsianych Fundacja Pro-Test wykryła mikotoksyny, czyli toksyny wytwarzane przez pleśni. I tak ochratoksyna A znajdowała się w Płatkach Owsianych Górskich Halina i w Crownfield Płatki Owsiane Górskie dostępnych w Lidlu, natomiast w Płatkach Owsianych Górskich Melvit wykryto toksynę HT-2. Mikotoksyny należą do najbardziej toksycznych związków, które możemy znaleźć w żywności. Wykazują właściwości rakotwórcze, mutagenne, teratogenne (czyli toksyczne dla zarodka i płodu) i estrogenne, a ich szkodliwe działanie stwierdza się już przy niewielkich stężeniach. Spożywane przez dłuższy czas mogą prowadzić do uszkodzeń nerek, wątroby i osłabiać odporność.

 

Glifosat w owsiance?

W trzech próbkach badacze wykryli glifosat, czyli składnik pestycydów chwastobójczych, zwanych herbicydami. W 2015 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała glifosat jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Jego działanie wiązane jest z zachorowalnością na raka piersi, trzustki, tarczycy, nerek, wątroby i pęcherza. Dopuszczalna ilość glifosatu w ziarnie owsa ustalona w Unii Europejskiej (Rozp. 441/2012) wynosi 20 mg/kg. W teście żaden z produktów nie przekroczył tej wartości, ale trzeba zaznaczyć, że dla owsa ustalony prawem limit zawartości glifosatu jest wyjątkowo wysoki w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Przykładowo w kaszach gryczanych czy w wielu owocach i warzywach wynosi jedynie 0,1 mg/kg, zaś w pszenicy – 10 mg/kg. A przecież produkty te przed spożyciem poddawane są albo myciu, albo gotowaniu, kiedy to ten szkodliwy związek jest chociaż częściowo wypłukiwany. Fundacja Pro-Test wykryła glifosat w płatkach: Sonko Płatki Owsiane Górskie extra, Młyny Stoisław Płatki Owsiane górskie extra i Crownfield Płatki Owsiane Górskie oferowanych w sieci sklepów Lidl.

Trzeba zaznaczyć, że w żadnym badanym rodzaju płatków nie stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych prawem limitów zanieczyszczeń lub w przypadku braku takich limitów – tolerowanych dawek dziennych. Niemniej jednak warto pamiętać, że płatki owsiane to nie jedyne źródło niklu, mikotoksyn czy glifosatu w naszej diecie. Dawki spożywane wraz z różnymi produktami, nawet jeśli oddzielnie mieszczą się w normach, to dostarczane z różnych źródeł kumulują się w organizmie. Dlatego najlepiej wybierać te produkty, w których znajduje się jak najmniej szkodliwych substancji. Co więcej, w produktach uchodzących za składnik zdrowej diety, takich jak np. płatki owsiane, konsumenci mają prawo nie spodziewać się obecności żadnych szkodliwych substancji. Najwyższą ocenę w teście – jako jedyne bardzo dobrą – otrzymały Sante Płatki Owsiane górskie extra 100% Pełnoziarniste. Nie zwierały ani mikotoksyn, ani glifosatu, zaś zawartość niklu w tych płatkach okazała się najniższa spośród wszystkich testowanych. Produkt ten był też prawidłowo oznakowany.

Źródła

Wszystkie badane płatki: Cenos Płatki owsiane pełnoziarniste, Crownfield Płatki Owsiane Górskie / Lidl, Halina Płatki Owsiane-Górskie, Kupiec Płatki Owsiane Górskie, Lestello BIO Płatki owsiane ekologiczne, Melvit BIO Owsiane Płatki Górskie, Melvit Płatki Owsiane Górskie, Młyny Stoisław Bio Płatki owsiane górskie extra, Młyny Stoisław Płatki Owsiane górskie extra, Plony Natury Płatki Owsiane Górskie / Biedronka, Sante Płatki Owsiane górskie extra 100% Pełnoziarniste, Sonko Płatki Owsiane Górskie extra

Więcej informacji oraz pełne wyniki testu na stronie Fundacji Pro-Test.

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/p%C5%82atki-musli-%C5%9Bniadanie-jedzenie-6039565/

KOMENTARZE
news

<Maj 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter