Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zapraszamy na bezpłatny webinar „Trendy w żywności i odżywianiu”

Trendy w żywności i odżywianiu zmieniały się na przestrzeni lat. Aby przybliżyć konsumentom te, które obecnie kształtują globalny rynek spożywczy, a tym samym naszą codzienną dietę, firma Maspex, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Biotechnologia.pl organizują webinar, który zapewni uczestnikom dużą dawkę wiedzy w pigułce.

 

 

Ta wspólna inicjatywa jest częścią projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez wspólnotę EIT Food. W ramach tego projektu już od początku 2019 roku odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi. Projekt #AnnualFoodAgenda jest realizowany w trzech krajach – w Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.

„Trendy w żywności i odżywianiu” to temat webinaru, który zostanie przedstawiony uczestnikom z dwóch perspektyw – naukowca oraz dietetyka. Czy trendy żywności kształtują nasz koszyk zakupowy? A może to koszyk kształtuje trendy? W jaki sposób wpisują się one w hasło „systemy żywnościowe”? Informacje potrzebne do odpowiedzi na te pytania omówi dr Michał Janiak z Instytutu PAN w Olsztynie. Z kolei Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk i certyfikowany diet coach, przybliży, jakie są (niechlubne) trendy w kontekście rozwoju chorób dietozależnych w Polsce, a konkretnie swoją prezentację oprze na następujących tematach: 

* nadmiary i niedobory żywieniowe w diecie przeciętnego Polaka;

* dlaczego węglowodany powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie;

* obalamy mity dotyczące makaronów – tuczący, niewskazany dla diabetyków;

* dlaczego makaron schłodzony ma mniej kalorii niż świeżo ugotowany;

* soki owocowe i owocowo-warzywne – czy zastępują świeże warzywa i ile wypitego soku dziennie to zalecana porcja.

Udział w webinarze jest bezpłatny. Rejestracja na webinar jest obowiązkowa przez ten link. 

Webinar: „Trendy w żywności i odżywianiu”

Data i godzina: 30 czerwca, godz. 18.00-19.30

Prowadzący:

Adam Zalewski, Biotechnologia.pl

Iwona Kieda, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Agnieszka Czura, Grupa Maspex

Prelegenci:

Dr Michał Janiak, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Pracownik Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Chemik żywności. Specjalizuje się w badaniu szerokiej gamy naturalnych, roślinnych przeciwutleniaczy. Doktorat poświęcił badaniom nad związkami bioaktywnymi zielonej herbaty. Zaangażowany w prace nad projektami badawczymi czy popularyzującymi wiedzę naukową. Projekty z zakresu działalności konsorcjum EIT Food pozwoliły mu na współkierowanie pracami nad kursem online o superżywności czy tworzeniem narzędzi pomocnych w ograniczaniu spożycia mięsa. Praca zawodowa stwarza dla niego częste okazje do podróżowania, co stara się łączyć ze swoją pasją – fotografią.

Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk, Nutrition Lab

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach'ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Uczestniczka, w roli prelegenta, szeregu konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka w całej Polsce. Autorka wielu artykułów nt. żywienia w prasie kobiecej i parentingowej. Jako ekspert, często gości w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książki Chrzań te diety, na łamach której obala wiele żywieniowych mitów. Zdrowe i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale też pasja. Uzależniona od antyoksydantów w postaci herbaty i kawy oraz od wieczornych transcendentalnych rozmów o życiu z synem Jankiem. Uwielbia książki Milana Kundery, muzykę Boba Marleya i tort czekoladowy Pischingera.

KOMENTARZE
news

<Luty 2021>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Newsletter