Ta wspólna inicjatywa jest częścią projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez wspólnotę EIT Food. W ramach tego projektu już od początku 2019 roku odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi. Projekt #AnnualFoodAgenda jest realizowany w trzech krajach – w Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.
„Trendy w żywności i odżywianiu” to temat webinaru, który zostanie przedstawiony uczestnikom z dwóch perspektyw – naukowca oraz dietetyka. Czy trendy żywności kształtują nasz koszyk zakupowy? A może to koszyk kształtuje trendy? W jaki sposób wpisują się one w hasło „systemy żywnościowe”? Informacje potrzebne do odpowiedzi na te pytania omówi dr Michał Janiak z Instytutu PAN w Olsztynie. Z kolei Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk i certyfikowany diet coach, przybliży, jakie są (niechlubne) trendy w kontekście rozwoju chorób dietozależnych w Polsce, a konkretnie swoją prezentację oprze na następujących tematach:
* nadmiary i niedobory żywieniowe w diecie przeciętnego Polaka;
* dlaczego węglowodany powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie;
* obalamy mity dotyczące makaronów – tuczący, niewskazany dla diabetyków;
* dlaczego makaron schłodzony ma mniej kalorii niż świeżo ugotowany;
* soki owocowe i owocowo-warzywne – czy zastępują świeże warzywa i ile wypitego soku dziennie to zalecana porcja.
Udział w webinarze jest bezpłatny. Rejestracja na webinar jest obowiązkowa przez ten link.
Webinar: „Trendy w żywności i odżywianiu”
Data i godzina: 30 czerwca, godz. 18.00-19.30
Prowadzący:
Adam Zalewski, Biotechnologia.pl
Iwona Kieda, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Agnieszka Czura, Grupa Maspex
Prelegenci:
Dr Michał Janiak, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Pracownik Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Chemik żywności. Specjalizuje się w badaniu szerokiej gamy naturalnych, roślinnych przeciwutleniaczy. Doktorat poświęcił badaniom nad związkami bioaktywnymi zielonej herbaty. Zaangażowany w prace nad projektami badawczymi czy popularyzującymi wiedzę naukową. Projekty z zakresu działalności konsorcjum EIT Food pozwoliły mu na współkierowanie pracami nad kursem online o superżywności czy tworzeniem narzędzi pomocnych w ograniczaniu spożycia mięsa. Praca zawodowa stwarza dla niego częste okazje do podróżowania, co stara się łączyć ze swoją pasją – fotografią.
Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk, Nutrition Lab
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach'ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Uczestniczka, w roli prelegenta, szeregu konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka w całej Polsce. Autorka wielu artykułów nt. żywienia w prasie kobiecej i parentingowej. Jako ekspert, często gości w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książki Chrzań te diety, na łamach której obala wiele żywieniowych mitów. Zdrowe i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale też pasja. Uzależniona od antyoksydantów w postaci herbaty i kawy oraz od wieczornych transcendentalnych rozmów o życiu z synem Jankiem. Uwielbia książki Milana Kundery, muzykę Boba Marleya i tort czekoladowy Pischingera.
KOMENTARZE