Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wiele histerii na temat bakterii – nowa publikacja PWN z patronatem Biotechnologia.pl
Wiele histerii na temat bakterii – nowa publikacja PWN z patronatem Biotechnologia.pl

Media wykreowały negatywny wizerunek mikrobów – bakterii i grzybów mikroskopowych. Tymczasem mikroby powodujące choroby są nieliczne w porównaniu z tymi dobroczynnymi. Samo słowo „bakteria” od razu kojarzy nam się z chorobą i czymś brudnym, skażonym. Należy jednak uświadomić sobie, że zarówno ludzie, jak i zwierzęta czy rośliny, martwa materia oraz żywność zasiedlone są przez liczne gatunki mikrobów, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia.

 

 

Nasze ciało jest mieszkaniem dla wielu miliardów komórek mikroorganizmów, które pomagają nam zachować zdrowie i walczą z czynnikami chorobotwórczymi. Nawet nie wiemy, ile dobra nam czynią te małe żyjątka, chroniąc nas. Dzień w dzień, mozolnie, mikroby żyjące w jelitach biorą udział w trawieniu tego, co zjemy i pilnują, aby nic się nie zmarnowało. W jelicie grubym jest aż 100 gramów takich dobrych bakterii, jednak bez zachowania właściwych zasad higieny te małe dobre mikroby mogą stać się dla nas chorobotwórcze (prowadzić do zakażeń krzyżowych). To, jakich zasad należy przestrzegać, aby żyć w zgodzie z mikrobami, zaprezentowane zostało w książce pt. Wiele histerii na temat bakterii. W niniejszej publikacji autorzy tłumaczą, dlaczego szczoteczkę do zębów lepiej schować do szafki w łazience, dlaczego lepiej nosić ubrania bawełniane niż z tworzyw sztucznych i co tak naprawdę znaczy potoczne stwierdzenie „częste mycie skraca życie”. Obalają mity żywieniowe (m.in. na temat jaj czy mleka) i wyjaśniają, jak postępować z żywnością, aby uniknąć zatruć pokarmowych, jak dbać o sprzęty domowe (pralkę, lodówkę), aby nie stały się wylęgarnią zarazków oraz jak korzystać z kosmetyków i narzędzi kosmetycznych, które często stają się doskonałym źródłem bakterii patogenicznych (pilniczków i blenderów w salonach kosmetycznych). Czytelnicy unikną wielu niepożądanych zachorowań, wprowadzając w swoje życie kilka nowych zasad dotyczących dbania o siebie i swoje otoczenie (z pewnością chociażby wyszorują lodówkę!). 

O czym jest książka?

Publikacja obejmuje kilka obszarów życia człowieka, w którym występują licznie mikroorganizmy, o których ludzie nie słyszeli i nie mają pojęcia. Uwzględnia zagadnienia mikrobiologiczne z epidemiologii, higieny, żywienia i żywności, słowem – różne problemy z szeroko pojętej mikrobiologii, bardzo przydatne dla ludzi w ich życiu codziennym. Tak zwane streszczenia umieszczone na początku każdego rozdziału są adresowane do wszystkich ludzi, zawierają treści oraz wskazówki, jak się zachowywać w obecności miliardów komórek bakterii, czego unikać, jak przestrzegać zasad czystości i higieny zarówno ciała, jak i bielizny i odzieży, czystości w kuchni i łazience, jak mikrobiologicznie wyglądają salony kosmetyczne oraz jak postępować z różnymi grupami żywności, aby ustrzec się zachorowań. Streszczenia są adresowane do tych, którzy nie lubią czytać lub chcą mieć informacje w telegraficznym skrócie. Dalsze części rozdziałów są skierowane do osób zainteresowanych, które chcą wiedzieć więcej i rozumieć pewne procesy wynikające z interakcji z mikrobami. Z całą pewnością adresatami są również studenci różnych kierunków studiów oraz specjaliści z różnych dziedzin aktywności ludzkiej. Treści tej książki powinny poruszyć ludzi oraz uświadomić, jak żyć z mikroorganizmami wszechobecnymi na naszej planecie.

Źródła

Fot. PWN

KOMENTARZE
news

<Luty 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
Newsletter