Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polskie białko z rzepaku podbije świat?
Polskie białko z rzepaku podbije świat?

NapiFeryn BioTech jest najemcą Inkubatora w Bionanoparku od grudnia 2015 r. Najpierw wynajmował tzw. box laboratoryjny. Na początku tego roku znacząco zwiększył swoją powierzchnię. Obecnie dysponuje prawie 500 m2. W nowych laboratoriach powstanie białko z rzepaku, które ma szansę zrewolucjonizować rynek spożywczy i naszą dietę.

 

 

– Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze – zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy – tłumaczy Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i prezes NapiFeryn BioTech. – Białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne – zapewnia Piotr Wnukowski, współzałożyciel i wiceprezes NapiFeryn BioTech.

Firma chroni swoje rozwiązanie zgłoszeniami patentowymi m.in. w Rosji, Stanach Zjednoczonych i innych regionach z wysokim współczynnikiem upraw rzepaku. Technologia pozyskiwania białka jest obecnie testowana w fazie przedkomercyjnej. W laboratorium w Bionanoparku powstała prototypowa linia produkcyjna objęta standardami przemysłu spożywczego. Co tydzień wytwarza się tutaj kilka kilogramów izolatu białkowego – RapteinTM90 (>90% białka) oraz koncentratu białkowo-błonnikowego – RapteinTM90 (ok. 30% białka). Oba produkty – izolat i koncentrat białka – mogą być stosowane jako dodatki do makaronów, słodyczy, sosów, wegańskich zamienników mięsa, napojów czy pieczywa.

NapiFeryn BioTech swój produkt testuje również w eksperymentalnej kuchni. Opracował przepisy na stworzenie potraw z jego dodatkiem. Firma nie zamierza jednak zarabiać na produkowaniu żywności, ale na licencjonowaniu technologii koncernom z branży spożywczej. – Obecnie trwają negocjacje. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, produkty zawierające nasze białko znajdą się w sklepach za ok. 2-3 lata – prognozuje Magdalena Kozłowska.

Spółka w ramach fazy drugiej SME Instruments, jako jedna z nielicznych firm nie tylko w Polsce, ale i w Europie, jest beneficjentem prestiżowego projektu Horyzont 2020 – największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej. Unia uznała izolat białka z rzepaku za produkt bezpieczny dla zdrowia i zezwoliła na stosowanie go w przemyśle spożywczym. Firma przygotowuje się obecnie do procedury rejestracyjnej swojego drugiego produktu – koncentratu błonnikowo-białkowego. To właśnie tu, w łódzkich laboratoriach, jest generowany materiał, badany pod względem bezpieczeństwa w międzynarodowych akredytowanych jednostkach badawczych.

– To taki modelowy przykład rozwoju firmy. Start-up zaczyna od innowacyjnego pomysłu, zdobywa finansowanie, rozrasta się i w końcu dojrzewa do wprowadzenia produktu na rynek. Wspieramy naszych najemców i kibicujemy ich sukcesom – mówi Marek Cieślak, prezes zarządu Bionanoparku.  – Bionanopark bywa nazywany Łódzka Dolina Krzemową. I to nie jest określenie na wyrost. Powstają tu pomysły, które mają realną szansę odnieść sukces w skali globalnej – dodaje Adam Pustelnik, pierwszy wiceprezydent miasta Łodzi.

Źródła

Bionanopark 

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/rzepak-ro%C5%9Blina-oleista-pole-rzepaku-4179168/

KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter