Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dieta bezglutenowa sprzyja cukrzycy? Najnowsze wyniki 30 letnich badań
Kilka dni temu świat naukowy oraz Internet obiegła informacja o wynikach najnowszych, długotrwałych badań łączących niskie spożycie glutenu z cukrzycą typu 2. Informacja ta bez wątpienia może wnieść sporo zamętu w prozdrowotne postrzeganie diety bezglutenowej. Czyżby nadchodziła rewolucja w świecie „gluten free“?

Moda na dietę bezglutenową i prawdziwa ekspansja produktów pozbawionych glutenu rozpoczęła się kilka lat temu i trwa w najlepsze, także w Polsce. Z pewnością warto zadać sobie pytanie - na ile zjawisko to ma związek ze zdrowiem, a na ile jest nowym trendem żywieniowym? Trzeba oczywiście zaznaczyć, że w niektórych przypadkach dieta bezglutenowa jest lekarstwem. I to w dodatku jedynym skutecznym lekarstwem dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, czyli celiakię. W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału). Dzięki postępowi badań i obserwacjom klinicznym wiemy, że celiakia nie jest tylko chorobą jelit, a całego ustroju, wywołaną przez uwarunkowaną genetycznie nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu na spożywany gluten. Z tego właśnie względu osoby chorujące na celiakię muszą wystrzegać się nawet śladowych ilości tego białka.

Dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością, a na półkach sklepowych wyraźnie powiększa się asortyment produktów z przekreślonym kłosem. Warto jednak podkreślić, że liczba osób chorujących na nietolerancję glutenu jest stała, a ogromne zainteresowanie tym rodzajem diety wcale nie łączy sie ze stwierdzoną nadwrażliwością na to białko. Co więcej, jak podają źródła naukowe nietolerancja na gluten występuje w bardzo małej grupie osób. Hyun-Seok Kim, doktor medycyny z Rutgers New Jersey Medical School w Newark (USA) przeanalizował dane pochodzące z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES) w latach 2009- 2014. Wynik analizy był jednoznaczny - grupa ludzi faktycznie cierpiących na celiakię jest zdecydowanie mniejsza niż liczba osób ślepo podążających za modą na dietę bezglutenową.

Istotny wpływ na zainteresowanie produktamu pozbawionymi glutenu może mieć informacja ogłoszona 9 marca 2017. Światło dzienne ujrzały bowiem wyniki badań przedstawione przez ekspertów z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, którzy brali udział w spotkaniu naukowym Towarzystwa w Portland. Efekty tych analiz wydają sie być bardzo przekonujące, ponieważ naukowcy obserwowali prawie dwieście tysięcy ludzi przez trzydzieści lat. Co istotne, badacze stwiedzili, że osoby, które spożywaly najwięcej glutenu miały o 13% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę, w porownaniu do osob, które spożywały go najmniej, czyli poniżej czterech gramów dziennie.

Zdaniem naukowców, za rezultaty tego badania odpowiada obecny w produktach bogatych w gluten - błonnik. Wiadomo bowiem, że jest on substancją, która chroni przed cukrzycą, a osoby jedzace mniej glutenu, spożywaja przy okazji znacznie mniejsze ilości błonnika. Autorzy badań podkreslili, że gluten jest nietolerowany tylko przez niewielką grupę osób chorych na celiakię, a osoby zdrowe absoutnie nie muszą się go wystrzegać. W Polsce dotyczy ona ok. 1% populacji, choć tak naprawdę dokładna liczba chorych jest trudna do ustalenia.

Źródła

http://newsroom.heart.org/news/low-gluten-diets-may-be-associated-with-higher-risk-of-type-2-diabetes?preview=9459

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2019>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter