Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Całość webinaru „Dieta roślinna – co trzeba wiedzieć?“ już dostępna na naszym kanale YouTube
Całość webinaru „Dieta roślinna – co trzeba wiedzieć?“ już dostępna na naszym kanale YouTub

Jak powinna wyglądać dieta wegan i wegetarian? Czy spożywając wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego nie narażamy się na niedobory witamin? Jakie są źródła witaminy B12, żelaza i wapnia w diecie roślinnej? Na te i wiele innych pytań odpowiedzieliśmy 21 grudnia 2020 r. podczas webinarium pt. „Dieta roślinna – co trzeba wiedzieć?“. Głównym organizatorem był Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Wydarzenie było częścią projektu „The V-Place – enabling consumer choice in vegan and vegetarian food products“, finansowanego przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności.

Wydarzenie moderowane było przez Adama Zalewskiego, redaktora naczelnego portalu Biotechnologia.pl. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać czterech wystąpień. Pierwsze dwie prezentacje zostały wygłoszone przez naukowców z olsztyńskiego Instytutu PAN. Koordynator projektu V-Place, dr Michał Janiak przybliżył działalność samego Instytutu oraz EIT Food. Interdyscyplinarny zespół Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN bada wpływ oddziaływania środowiska, w tym żywności, na zdrowie człowieka i dobrostan zwierząt. Instytut należy do wspólnoty EIT Food, która skupiając najważniejsze ośrodki biznesowe i naukowe Europy, tworzy innowacje w odpowiedzi na globalne wyzwania sektora żywności, w tym rosnącej populacji i emisji CO2.

Z kolei Marta Kopcewicz opowiedziała o projekcie V-Place – jego założeniach, etapach oraz uzyskanych do tej pory wynikach. W ramach projektu V-Place powstanie aplikacja mobilna zintegrowana z platformą internetową EIT Food Unfolded, stanowiąca źródło kompleksowej informacji dotyczącej diety roślinnej. Pierwszym etapem projektu są badania jakościowe przeprowadzone w sześciu krajach Europy. Osoby zaangażowane w działalność projektu kontaktowały się z grupą ekspertów i konsumentów. Badane było ich postrzeganie oraz przyzwyczajenia związane z zamiennikami produktów pochodzenia zwierzęcego. Scharakteryzowano wówczas grupę konsumentów nazywaną fleksitarianami oraz wyodrębniono różnice w postrzeganiu przez nich rynku wspomnianych produktów w porównaniu do wegan i wegetarian. Na te aspekty jeszcze więcej światła rzucili ankietowani eksperci. Zwrócili oni uwagę na widoczny rozwój rynku produktów roślinnych oraz wskazali aspekty, które nadal wymagają poprawy, takie jak równomierna dostępność produktów roślinnych czy większy udział polskich firm w rynku zamienników mleka. Drugi etap projektu V-Place to szeroko zakrojone, jeszcze niezakończone badanie ilościowe obejmujące 3000 konsumentów z 6 krajów Europy. Informacje uzyskane w ramach przeprowadzonych badań zostaną wykorzystane do opracowania aplikacji ułatwiającej konsumentom zmianę nawyków żywieniowych z diety tradycyjnej na dietę ograniczającą lub w ogóle eliminującą spożycie mięsa.

W dalszej części webinarium wystąpił Marcin Tischner z ProVeg Polska, który w prezentacji „Żywność i pandemie” zaznajomił słuchaczy z raportem fundacji ProVeg International dotyczącym powiązań pomiędzy obecnym kryzysem COVID-19 a naszym globalnym systemem żywnościowym opartym na zwierzętach. Niszczenie siedlisk przyrodniczych zwierząt, utrata różnorodności biologicznej oraz wykorzystywanie dzikich i hodowlanych zwierząt jako pożywienia wzmacniają ryzyko mutacji wirusów. Aby zapobiec przyszłym pandemiom, należy już teraz dokonywać zmian w naszym systemie żywnościowym. Raport można znaleźć pod tym linkiem.

Webinar zamykała prezentacja Iwony Kibil, dietetyczki w Wegecentrum. Ta część spotkania stanowiła dużą dawkę wiedzy na tematy związane z dokonywaniem codziennych wyborów żywieniowych. Iwona poruszyła w swoim wystąpieniu kwestie niedoborów składników pokarmowych w diecie roślinnej oraz tego, jak konsumenci mogą im przeciwdziałać. Uczestnicy usłyszeli wiele przydatnych informacji dotyczących wzbogacania diety roślinnej w białko, witaminę B12, żelazo, wapń, kwasy omega-3. Ponadto można było się dowiedzieć o negatywnych interakcjach pomiędzy składnikami pokarmowymi oraz o tym, które zagrożenia specyficzne z pozoru dla wegan/wegetarian czyhają również na mięsożerców. Słuchacze zostali też zaznajomieni z niektórymi zamiennikami mięsa oraz nabiału, a także zaletami ich spożywania.

Całość spotkania została zwieńczona sesją Q&A. Aspektów, które zainteresowały słuchaczy, spłynęło naprawdę sporo i udzielenie odpowiedzi zajęło chwilę czasu. Z przyjemnością udostępniamy całość webinaru na naszym kanale YouTube i zachęcamy do oglądania, jeśli nie było Państwa z nami live:

 

KOMENTARZE
Newsletter