Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
10 najważniejszych trendów konsumenckich 2023 r. według Innova Market Insights

Coroczne zestawienie Top Ten Trends Innova opiera się na szeroko zakrojonych globalnych badaniach konsumenckich. W połączeniu z kompleksowymi danymi dotyczącymi rynku i nowych produktów ujawnia ono nie tylko to, co kieruje decyzjami klientów obecnie, ale także sposoby, dzięki którym marki i innowatorzy mogą z powodzeniem dostosować się do przyszłych realiów.

 

 

Innova Market Insights uznała Redefining Value (redefiniowanie wartości) za najważniejszy trend w branży Food & Beverage na rok 2023, ponieważ konsumenci dostosowują się do globalnego kryzysu kosztów utrzymania w obliczu niestabilności gospodarczej i politycznej. Poza tym klienci poszukują marek, które zapewniają jakość, zaufanie i pewność oraz odpowiadają na wyznawane przez nich wartości, np. poprzez szerzenie działań w zakresie zrównoważonego rozwoju. Oprócz zwiększonego zapotrzebowania na konkurencyjne ceny konsumenci powiedzieli Innova, że nadal szukają wartości odżywczych i oczekują ciągłej wspólnej odpowiedzialności za bezpieczeństwo środowiska. Tymczasem młodsze pokolenia, które dorastały w integracyjnej epoce cyfrowej, zdobywają coraz większy wpływ, zmieniając rynki i tworząc nowe możliwości dla producentów. 

Główne trendy firmy Innova przewidują, jak branża F&B będzie kształtować się w przyszłym roku. Oto one: 

1. Redefining Value – redefiniowanie wartości

W ciągu ostatniego roku koszty i stosunek jakości do ceny stały się ważniejsze dla ponad połowy konsumentów branży F&B na całym świecie. Dzisiejsi klienci coraz częściej stosują strategie oszczędzania pieniędzy, takie jak wybieranie tańszych produktów i gotowanie od podstaw. Badania Innova pokazują, że jeśli chodzi o wybory żywieniowe, stosunek jakości do ceny staje się coraz ważniejszy dla konsumentów, jednak nabywcy nadal pozostają zdeterminowani, aby próbować nowych doświadczeń, zapewnić sobie dobre samopoczucie i wspierać zdrowie planety. Dlatego też na marki i producentów wywiera się presję, aby dostarczać wartość, jednocześnie spełniając te szersze oczekiwania społeczne. Marki, innowatorzy, producenci i konsumenci zmagają się z rosnącymi kosztami i większą niestabilnością. Walka z tymi problemami wymaga głębokiego zrozumienia, jak daleko klienci są skłonni pójść na kompromis w kwestii kosztów. Strategie, takie jak proste podwyżki cen czy elastyczne listy składników, aby poradzić sobie z wahaniami w łańcuchu dostaw, mogą działać tylko w krótkim okresie. Marki muszą jednak być otwarte w swojej komunikacji i wyraźnie pokazywać korzyści, jakie przynoszą. Pomimo tego, że zmienność polityczna i gospodarcza stała się jednym z głównych zmartwień dla konsumentów w 2022 r., zdrowie planety wciąż pozostaje najważniejszą globalną kwestią, a presja finansowa prowadzi do wzrostu zachowań proekologicznych. Konsumenci informują firmę Innova, że w ramach zaciskania pasa ograniczyli marnotrawstwo żywności i w większym stopniu poddali się recyklingowi lub upcyklingowi. Ponieważ kryzys kosztów życia trwa, marki mogą osiągnąć sukces dzięki działaniom łączącym korzyści ekonomiczne z jasnymi celami dotyczącymi zdrowia i zrównoważonego rozwoju.

2. Affordable Nutrition – odżywianie się w przystępnej cenie

W ciągu ostatnich 12 miesięcy Innova odkryła, że 62% konsumentów zgłosiło zauważalny wzrost kosztów żywności i napojów. W rezultacie zwracają oni uwagę na proste, ale pożywne towary, które są przystępne cenowo. Kluczowe zachowania obejmują: kupowanie hurtowe, wybieranie marek własnych, gotowanie od podstaw, ograniczanie wydatków na artykuły luksusowe i kupowanie mniejszej ilości produktów. Konsumenci aktywnie poszukują niedrogich sposobów na utrzymanie zdrowej diety, oferując markom wiele okazji do przetestowania swoich możliwości. Chcąc sprostać żywieniowym, środowiskowym i ekonomicznym wymaganiom konsumentów, producenci muszą wprowadzać innowacje, aby wydobyć z surowców i procesu produkcyjnego maksymalną wartość.

3. Generational Push – pchnięcie pokoleniowe

Młodzi konsumenci, wychowani w interaktywnym i cyfrowym świecie, kreują trendy i redefiniują to, co powinny dostarczać rynki. Dla Genercji Z i Millenialsów wybory żywności i marek są ważnymi wyznacznikami stylu życia, przekonań i wartości. Młodsze grupy konsumenckie korzystają z możliwości otwartego i szerokiego dzielenia się swoimi poglądami, pytają o wszystko, kwestionują trendy i są ich aktywnymi uczestnikami. Młodsze pokolenia chcą być również zaangażowane w rozwój swoich ulubionych marek, ponieważ w ich mniemaniu reprezentują one ich własną osobę. Podczas gdy zdrowie jest coraz ważniejszym motorem zakupu, podobnie jak w przypadku starszych pokoleń, nowatorskie i międzynarodowe smaki podbijają serca młodej i eksperymentującej publiczności. Konsumenci ci przyjmują to, co nowe i inne, a jednocześnie są niezwykle wrażliwi na pozytywne zaangażowanie marki. Dobitnym przykładem wyłaniającej się strategii zaangażowania jest pojawienie się powiązanych z marką, niefunkcjonalnych tokenów (NFT), które stały się popularne podczas hossy na rynku kryptowalut w 2021 r. Firmy spożywcze eksperymentują teraz z możliwościami, jakie niesie za sobą ta internetowa technologia.

4. Plant-Based: Unlocking a New Narrative – produkty oparte na roślinach: nowa strategia

Szybki rozwój sektora produktów roślinnych napotkał pewne przeszkody, co wymusiło ponowne skupienie się na wymaganiach konsumentów dotyczących produktów wysokiej jakości. Zielona gastronomia, która nie jest już tylko naśladownictwem, rozkwitnie jako samodzielny sektor w 2023 r., dając markom znaczne możliwości dywersyfikacji i rozwoju. Konsumenci nadal oczekują poprawy smaku i tekstury, ale istnieje także ogromny apetyt na kreatywność kulinarną i smaki z całego świata. 2/3 respondentów globalnego badania Innova wyraziło chęć spróbowania roślinnych wersji tradycyjnych, lokalnych kuchni. Dieta roślinna to nie tylko alternatywy dla mięsa i nabiału, ale też potencjał dla spożywania roślin w nowy sposób, z innym podejściem. Przemysł odpowiada szeroką ofertą gotowych posiłków, podczas gdy istnieje duże pole do ekspansji w kierunku zestawów posiłków i pomysłowych kombinacji przepisów. Rośnie również zainteresowanie niewykorzystywanymi składnikami, co stwarza możliwości wprowadzania urozmaiceń smakowych i odżywczych, przy jednoczesnym rozwiązywaniu problemów z dostawami.

5. Farming the Future gospodarowanie przyszłością

Rośnie zainteresowanie opinii publicznej innowacyjnymi technologiami, takimi jak rolnictwo wertykalne i regeneracyjne. Oprócz pomocy w maksymalizacji smaku, wartości odżywczych i wydajności te postępy mogą zdobyć poparcie konsumentów, gdy okaże się, że poprawiają jakość i zrównoważenie światowej produkcji żywności. Dzisiejszy klient jest coraz bardziej zainteresowany źródłem żywności, ponieważ wiąże się to z głównymi globalnymi problemami dotyczącymi zdrowia, zrównoważonego rozwoju i odpadów. Dobro pracowników rolnych jest równie ważne, a 65% respondentów badania Innova przyznaje, że wolałoby kupować owoce i warzywa na rynkach rolnych niż w dużych sklepach. Marki muszą wykazać, w jaki sposób nowatorskie techniki produkcji przynoszą korzyści rolnikom, ludziom i planecie. Firma Innova zauważyła zapotrzebowanie klientów na wartość zdefiniowaną na nowo w całym łańcuchu dostaw, przy czym kreatywne i elastyczne podejście do wykorzystania technologii i redukcji odpadów okazuje się kluczowe.

6. Quick Quality – szybka jakość

Kreatywność kulinarna rozkwitła podczas pandemii, a tempo życia sprawia, że musi iść w parze z wygodą, aby sprostać bardziej napiętym harmonogramom. 2/3 konsumentów na całym świecie szuka prostych i elastycznych sposobów, aby zapewnić sobie dzienną dawkę składników odżywczych. Co ciekawe jednak, ta wygoda (rozumiana jako łatwość przygotowania i oszczędność czasu) nie jest dla konsumentów najważniejszym determinantem – badanie ujawniło, że czynnikiem numer 1, skłaniającym do zakupu zestawów posiłków, jest koszt (stosunek jakości do ceny), przy czym świeżość i aspekty zdrowotne nie pozostają daleko w tyle.

7. Devouring digital – pochłanianie cyfrowe

Marki zaczynają w pełni wykorzystywać potencjał utrzymywania kontaktu z konsumentami, wzbogacając rzeczywiste życie o doświadczenia cyfrowe. Interakcja z klientami na bardziej osobistym poziomie jest kluczem dla zapewnienia zaangażowania, zwłaszcza w przypadku młodszych konsumentów. Przykładem może być Gatorade, który wykorzystuje inteligentne butelki do śledzenia nawyków żywieniowych i przesyłania ich na smartfony klientów.

8. Revenge spending – wydatki w odwecie

Jedzenie może być luksusem. Drobne przyjemności w postaci limitowanych edycji, nowych smaków, tekstury czy konsystencji to jeden z trendów na 2023 r. Konsumenci wydają więcej pieniędzy na jedzenie po lockdownie, jednocześnie szukając sposobów na oszczędności. 60% klientów jest bardziej skłonnych do dokonania jednorazowego zakupu impulsowego, gdy produkt spożywczy jest innowacyjny w smaku.

9. Unpuzzle health – rozwiąż zagadkę zdrowia

Etykiety są źródłem informacji dla konsumentów, których zainteresowanie zdrowiem i wartością odżywczą produktów rośnie. Większość klientów na świecie odnosi się do listy składników, aby określić, jak zdrowy jest dany produkt, a następnie do etykiety żywieniowej, indywidualnych badań i oświadczeń na opakowaniu.

10. Positively imperfect – pozytywnie niedoskonały

Na końcu listy 10 trendów znajduje się tzw. pozytywna niedoskonałość, czyli otwartość na złożoność zrównoważonego rozwoju, która jest doceniana przez konsumentów. Klienci nie oczekują, że marki będą idealne. Ponad 60% z nich stwierdziło, że ich zaufanie do firmy wzrasta, gdy ta dzieli się wyzwaniami, przed którymi stoi. Nabywcy chcą czuć się bardziej zaangażowani w działania marki, prowadzące do osiągnięcia efektu zrównoważonego rozwoju.

Źródła

https://www.innovamarketinsights.com

https://www.foodbeverageinsider.com

Fot. https://pixabay.com/pl/illustrations/wega%c5%84skie-i%c5%9b%c4%87-na-weganizm-1343429/

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2024>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
LSOS Summit 2024
2024-11-28 do 2024-11-29
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter