Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wykorzystywanie mikroorganizmów w produkcji roślin

ul. Bobrzyńskiego 14

30-348 Kraków

Główny telefon: +48 12 664 42 00

Główny email: cittru@uj.edu.pl

Strona www: www.cittru.uj.edu.pl

Wyślij zapytanie ofertowe
Wykorzystywanie mikroorganizmów w produkcji roślin

 

Wykorzystywanie mikroorganizmów w produkcji roślin

 

Europejski Zielony Ład to strategia rozwoju, która ma przekształcić Unię Europejską do 2050 r. w obszar neutralny klimatycznie. Jest odpowiedzią na zmiany klimatyczne i silne procesy degradacji środowiska. Zakłada m.in. zmniejszenie stosowania nawozów mineralnych o 20 proc., czy zwiększenie powierzchni gruntów rolnych w UE przeznaczonych na produkcję ekologiczną do 25 proc. W związku z tym jednym z ważniejszych kierunków rozwoju w produkcji rolnej stało się stosowanie biopreparatów zawierających żywe mikroorganizmy (np. bakterie lub grzyby). Tego typu rozwiązania wykorzystywane są w procesach biotyzacji. Proces ten polega na aplikacji mikroorganizmów, które wspomagają wzrost roślin uprawnych oraz wzmacniają ich tolerancję na niekorzystne warunki środowiska i organizmy patogeniczne. Ponadto, poza działaniem na samą roślinę, odpowiednio opracowane biopreparaty użyźniają glebę oraz neutralizują substancje zanieczyszczające glebę.

W wyniku intensywnej działalności rolniczej i tradycyjnych zabiegów agrotechnicznych dochodzi do zaburzenia równowagi biologicznej środowiska. Stosowanie biopreparatów wykorzystujących dobroczynne mikroorganizmy przywraca tę równowagę. Co więcej, prawdopodobieństwo uodpornienia się organizmów patogenicznych na biopreparat jest bardzo niskie, w przeciwieństwie do obecnie wykorzystywanych preparatów chemicznych.

Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszli naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy od lat zajmują się badaniem interakcji roślin z mikroorganizmami. Opracowali biopreparaty, które wpływają korzystnie na poszczególne rośliny uprawne oraz ograniczają stosowanie produktów chemicznych.

 

Biotyzacji kapustnych

 

Przedmiotem oferty jest biopreparat przyśpieszający wzrost roślin z rodziny kapustowatych. Opracowana szczepionka składa się z precyzyjnie wyselekcjonowanych w trakcie wieloetapowych badań mikroorganizmów. Zwiększa ona biomasę roślin oraz pozytywnie oddziałuje na rozwój systemu korzeniowego. Zastosowanie preparatu w produkcji rozsady może całkowicie zastąpić konieczność stosowania dodatkowych preparatów wpływających na rozwój korzeni, opierających się na dolistnym lub doglebowym podawaniu kompozycji nawozów. Może zostać z powodzeniem wykorzystany w przemysłowej produkcji rozsady warzyw kapustowatych, jako środek ograniczający dodatkowe nawożenie roślin bądź je wspomagające. Podkreślić należy zatem, iż zastosowanie opracowanego biopreparatu jest istotne nie tylko z uwagi na ochronę środowiska, ale również ze względu na korzyści ekonomiczne.

 

Efekty stosowania technologii :

  • Lepsze ukorzenienie sadzonek
  • Zwiększona biomasa roślin
  • Ograniczenie potrzeby stosowania nawozów i chemicznych środków ochrony roślin

 

Oferowane rozwiązania są przedmiotem zgłoszenia patentowego. Centrum Transferu Technologii CITTRU UJ poszukuje podmiotów zainteresowanych współpracą przy dalszym rozwoju i komercjalizacji biopreparatów.

 

Szczegółowej informacji w sprawie udzieli:

 

dr Renata Bartoszewicz

tel. +48 12 664 42 08, 515 493 518,

email: renata.bartoszewicz@uj.edu.pl

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The use of microorganisms in the plant's production

 

The European Green Deal is a strategy which aims to set Europe on the path to a green transition, with the ultimate goal of reaching climate neutrality by 2050. It is a response to climate change and strong processes of environmental degradation. The Strategy assumes a reduction by 50% of the use of chemical pesticides and reaching 25% of agricultural land for organic farming. Therefore, one of the most important directions of agricultural production development has been biopreparations containing live microorganisms (e.g. bacteria or fungi). Such solutions are used in the processes of plant biotization. This involves applying microorganisms that support crop growth and strengthen their tolerance to environmental constraints and pathogenic organisms. In addition to affecting the plant, properly developed biopreparations fertilize the soil and neutralize soil pollutants.

As a result of intensive agricultural activity and traditional agricultural practices, the biological balance of the environment is disturbed. The use of biopreparations using beneficial microorganisms restores this balance. Moreover, the probability of pathogenic organisms becoming resistant to biopreparation is very low, in contrast to the currently used chemical preparations.

The scientists from the Jagiellonian University and the University of Agriculture in Krakow have come up with a product that meets these expectations. The research team, that has been studying the interaction of plants with microorganisms for years, developed biopreparations that positively affect individual crops and limit the use of chemical products.

 

Biotization of Brassicaceae

 

The subject of the offer is biopreparation accelerating growth of plants from the Brassicaceae family. The developed inoculum consists of microorganisms precisely selected during multi-stage research. It increases plant biomass and positively affects the development of the root system. The inoculum can completely substitute the application of fertilizers in the production of Brassicaceae seedlings . It can be successfully used in the industrial production of cruciferous vegetable seedlings to limit or support additional plant fertilisation. Therefore, the use of the developed biopreparation is essential not only because of environmental protection but also because of economic benefits.

 

The effects of using technology:

 

- Improving the rooting

- Higher biomass of plants

- Reducing the use of fertilisers and chemical plant protection products

 

The technology is the subject of the patent application. Technology Transfer Center CITTRU UJ is looking for entities interested in cooperation in further developing and commercializing the invention.

 

For detailed information, please contact:

 

Renata Bartoszewicz, Ph.D. – CITTRU UJ

Phone: +48 12 664 42 08, 515 493 518

e-mail: renata.bartoszewicz@uj.edu.pl

 

Newsletter