Szczegóły, literatura
|
Metoda uniwersalna dla różnorodnych matryc organicznych i nieorganicznych
PN-A-79011-3:1998
Tytuł: Koncentraty spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości wody Abstrakt: Podano sześć metod wagowych oznaczania zawartości wody w koncentratach spożywczych, w określonych warunkach oraz metodę destylacyjną, polegającą na destylacji wody wraz z cieczą nie mieszającą się z wodą.
PN-ISO 712:2002
Tytuł: Zboża i przetwory zbożowe - Oznaczanie wilgotności - Rutynowa metoda odwoławczaAbstrakt: Opisano rutynową metodę odwoławczą oznaczania wilgotności zbóż i przetworów zbożowych, polegającą na suszeniu w temperaturze 130 stopni C +- 3 stopnie C odpowiednio przygotowanej próbki analitycznej. Metodę tę stosuje się w odniesieniu do następujących produktów: pszenicy, pszenicy durum, ryżu (nieobłuszczonego, brązowego i białego), jęczmienia, prosa, żyta, owsa, pszenżyta, sorga i sorga kaffir w postaci ziarna, rozdrobnionego ziarna, kaszki i mąki.
PN-R-87019:1991
Tytuł: Surowce zielarskie - Pobieranie próbek i metody badań Abstrakt: oznaczanie straty masy po suszeniu polega na suszeniu próbki i wagowym ustaleniu straty masy w czasie suszenia. Jest to równoznaczne z oznaczaniem zawartości wody w surowcach nieolejkowych. Oznaczanie zawartości wody w surowcach olejkowych polega na oznaczeniu straty masy po suszeniu i oznaczeniu zawartości olejku. Zawartość wody oblicza się z różnicy między stratą masy po suszeniu (%) , a zawartością olejku (%).
|