Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Certyfikacja FSSC 22000.

Bezpieczeństwo żywności według FSSC 22000

Jest to standard bezpieczeństwa żywności ustalający najnowszy system certyfikacji dla producentów żywności. System opiera się na integracji normy ISO 22000 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności i ogólnych dostępnych Specyfikacjach ISO 22002-1. Wspierany przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów Unii Europejskiej (CIAA), norma FSSC 22000 została w pełni zatwierdzona przez Global Food Safety Initiative (GFSI).

Korzyści z certyfikacji

Korzyści z certyfikacji w TÜV Rheinland na zgodność z normą FSSC 22000:

  • Wzmocnienie zaufania klientów i urzędów kontrolnych do wytwarzanych produktów
  • Łatwa integracja standardu z istniejącymi systemami zarządzania jakością, takimi jak ISO 9001 czy ISO 22000
  • Uzyskanie certyfikatu, który dzięki uznawalności GFSI, może zostać uznany przez kontarhentów (również sieci handlowe) na równi z certyfikatami BRC i IFS
  • Wzrost zadowolenia klienta - poprzez dostarczenie produktów, które spełniają wymagania pod kątem jakości oraz bezpieczeństwa
  • Obniżenie kosztów eksploatacji - poprzez ciągłe doskonalenie procesów
  • Lepsze zarządzanie ryzykiem
  • Wzrost efektywności produkcji
  • Potwierdzenie zgodności z polskim i międzynarodowym prawem żywnościowym
  • Wzrost konkurencyjności na rynku międzynarodowym
  • Wzrost zaufania klientów, kontrahentów oraz dostawców

Sześć kroków w kieunku poprawy bezpeiczeństwa żywności

1. Audyt wstępny (opcjonalnie)
Audytorzy przeprowadzają audyt wstępny procesów określając, czy i które wymagania dotyczące tego standard zostały już wdrożone w przedsiębiorstwie.

2. Przegląd dokumentacji
Zespół audytowy określa stopień, w jakim dokumentacja systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności spełnia wymagania specyfikacji FSSC 22000.

3. Audyt certyfikujący
Przedsiębiorstwo demonstruje praktyczne stosowanie system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Nasi audytorzy sprawdzają efektywność jego wdrożenia.

4. Wydanie certyfikatu
Jeśli przedsiębiorstwo spełnia wszystkie kryteria, otrzymuje certyfikat. Potwierdza on zgodność ze standardem oraz funkcjonowanie system zarządzania zgodnie z FSSC 22000.

5. Audyty nadzorujące
Nasze coroczne oceny nadzorujące pomagają ciągle optymalizować procesy w Państwa przedsiębiorstwie.

6. Odnowienie certyfikacji
Po trzech latach audyt jest powtarzany, w celu odnowienia certyfikacji, aby potwierdzić ciągłe doskonalenie procesów. Dzięki temu demonstrowane jest partnerom i klientom długoterminowe zaangażowanie w bezpieczeństwo żywności.

Certyfikacja na zgodność z FSSC 22000 jest przeznaczona dla:

  • Producentów dostarczający żywność do międzynarodowych sieci lub sprzedawców hurtowych
  • Producentów produktów zwierzęcych
  • Producentów nietrwałych produktów roślinnych
  • Producentów produktów długoterminowych
  • Producentów składników żywności, takich jak witaminy lub biokultury

Droga do certyfikacji FSSC 22000

Standard FSSC 22000 został utworzony na bazie normy ISO 22000:2005 i specyfikacji ISO 22002-1.

Przedsiębiorstwa, które posiadają certyfikat ISO 22000 i chciałyby certyfikować produkcję na zgodność ze standardem FSSC, muszą jedynie przejść audyt rozszerzający na zgodność z wymaganiami ISO 22002-1.

 

Newsletter