Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Innowator Roku i Społeczny Innowator 2016 MIT Technology Review
Innowator Roku i  Społeczny Innowator 2016 MIT Technology Review
Patrycja Wizińska-Socha została Innowatorem Roku 2016 za stworzenie mobilnego urządzenia, pozwalającego rodzicom na monitorowanie stanu zdrowia płodu w warunkach domowych, pod nadzorem ekspertów. Rafał Flis otrzymał specjalne wyróżnienie Społecznego Innowatora 2016 za stworzenie platformy rozwijającej kompetencje społeczne młodych ludzi do bycia przedsiębiorcami i liderami społecznymi.

 

MIT Technology Review, prestiżowy magazyn należący do Massachusetts Institute of Technology (MIT), nagrodził  nowe pokolenie Innovators Under 35 Poland 2016. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się 28 czerwca w Warszawie, przy wsparciu partnera europejskich edycji konkursu L’Atelier BNP Paribas i partnera lokalnego Banku BGŻ BNP Paribas.

Dziesięcioro polskich laureatów zostało wybranych spośród ponad 150 kandydatów, zgłoszonych w dziedzinach takich jak: nanotechnologia, energetyka, internet i software, biotechnologia, itd. Kandydatów oceniało jury złożone z liderów biznesu i innowacji, w skład którego weszli m.in Katarzyna Królak-Wyszyńska, CEO Innovatika, Eliza Kruczkowska, CEO Startup Poland i Peter Szymanski, Silicon Valley Counsel.

Dwoje spośród nagrodzonych otrzymało specjalne wyróżnienia: Patrycja Wizińska-Socha tytuł Innowatora Roku 2016 i Rafał Flis tytuł Społecznego Innowatora 2016. Uroczystość prowadziła Olga Malinkiewicz,

 

CTO Saule Technologies, Innowator Roku 2015. Tegorocznych laureatów wspierali na scenie zwycięzcy innych edycji The Innovators Under 35, członkowie europejskiej społeczności liderów tworzących przełomowe rozwiązania technologiczne: Maciej Machulak, Innovator Under 35 Poland in 2015, Franz Bozsak, CEO Instent i Innovator Under 35 France 2016.

 

Laureaci The Innovators Under 35 Poland 2016:
 

1. Marta Krupińska: Azimo – Stworzyła platformę umożliwiającą szybkie, łatwe i bezpieczne transfery pieniędzy.

2. Patrycja Wizińska-Socha: Innowator Roku: Pregnabit – Rozwinęła przenośne urządzenie pomiarowe, pozwalające na bezpieczne i wiarygodne monitorowanie stanu zdrowia płodu. Dane przekazywane są bezprzewodowo do centrum monitoringu, obsługiwanego przez wykwalifikowany personel medyczny.

3. Arkadiusz Stopczyński: Smartphone Brain Scanner - Zaprojektował mały i tani system EEG, który za pomocą sygnału telefonii komórkowej wysyła wyniki i pozwala na diagnozowanie epilepsji w trudno dostępnych miejscach.

4. Petros Psyllos: Matia - Rozwinął przenośne urządzenie, które pomaga osobom niewidomym, opisując otaczający ich świat za pomocą słów, muzyki i bodźców stymulujących zmysły.  

5. Łukasz Kołtowski: MySpiroo - Stworzył osobiste, podręczne urządzenie, które umożliwia zdalne monitorowanie pacjentów cierpiących na przewlekłe choroby układu oddychania np. astmę.

6. Grzegorz Wróblewski: Stworzył technologię, która pozwala tworzyć giętkie i przezroczyste elektrody – przy niskich kosztach i na dużą skalę.

7. Bart Kolodziejczyk: Carnegie Mellon University – Rozwija nowatorskie technologie pomagające w produkcji elektroniki organicznej, urządzeń organicznych i przewodzących polimerów.

8. Katarzyna Kamińska: TherVira - Stworzyła, za pomocą komputerowego modelu, nowy rodzaj leków rozmiaru pojedynczych cząstek, które mają na celu walczyć z grypą.

9. Krystian Piećko: DataWalk - Stworzył rozwiązanie oparte na analizie i pozyskiwaniu danych, które ma za zadanie zapobiec oszustwom i praniu pieniędzy.

10. Rafał Flis: Społeczny Innowator 2016: Social Wolves - Stworzył start-up społeczny, działający na rzecz odpowiedzialnej i kompetentnej kadry zarządzającej, prowadzący programy angażujące młodzież do projektów społecznych, promujące postawy obywatelskie.

 

Dziesięciu tegorocznych laureatów dołączyło do globalnej społeczności Innovators Under 35, złożonej z ponad 200 młodych innowatorów, pionierów i inspiratorów zmian, których MIT Technology Review nagradza od 1999 r. najpierw w USA, później na całym świecie.

Laureaci wszystkich sześciu europejskich edycji The Innovators Under 35 (z Francji, Belgii, Polski, Włoch, Niemiec i Hiszpanii) spotkają się 24 listopada br. na Szczycie Europejskim, który będzie obejmował dwudniowe dyskusje na temat doświadczeń z dziedziny innowacji i przedsiębiorczości. Innowatorzy wymienią się pomysłami, będą szukać nowych rozwiązań dla wyzwań stojących przed dzisiejszą Europą i zastanawiać się nad sposobami wywarcia wpływu na swój region i świat.

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
23
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter