Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
NUTMEG OIL
Nazwa
NUTMEG OIL
CAS
8008-45-5
INCI
Myristica fragrans (Nutmeg) Seed Oil
Funkcja
Olejek eteryczny
Nutmeg Oil (Olej z gałki muszkatołowej) to olej eteryczny pozyskiwany z nasion drzewa Myristica fragrans, które rośnie głównie w tropikalnych rejonach Azji, zwłaszcza w Indonezji. Olej ten charakteryzuje się ciepłym, korzennym zapachem, który jest intensywnie przyprawowy, z nutami słodkimi i drzewnymi. Jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym, a także w aromaterapii, dzięki swoim właściwościom relaksacyjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. W kosmetyce wykorzystuje się go w produktach pielęgnacyjnych, szczególnie tych przeznaczonych do masaży i pielęgnacji ciała. Olej z gałki muszkatołowej jest także wykorzystywany w przemyśle spożywczym, szczególnie w produkcji aromatów do napojów i wypieków.
news

<Czerwiec 2026>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
Webinar online: Woda do wstrzykiwań
2026-06-03 do 2026-06-03
4
6
7
13
14
15
16
PCI Days 2026
2026-06-16 do 2026-06-18
ChemTEC Poland 2026
2026-06-16 do 2026-06-18
17
18
19
Debaty Rak Nerki
2026-06-19 do 2026-06-19
20
21
23
25
WEBINAR | EUDR a branża kosmetyczna
2026-06-25 do 2026-06-25
28
1
4
5
Newsletter