Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zastosowanie skawalenu i skwalanu w kosmetologii
Zastosowanie skawalenu i skwalanu w kosmetologii

Skwalen to wielonienasycony węglowodór zaliczany do lipidów, a skwalan to jego nasycona pochodna. Oba związki można znaleźć przede wszystkim w niektórych olejach rybnych, zwłaszcza w oleju z wątroby rekina, natomiast ich mniejsze ilości wykryto w olejach roślinnych, m.in. oliwie z oliwek, oleju palmowym czy oleju z otrębów ryżowych. Obecność tych substancji zidentyfikowano także w ludzkim sebum, przy czym skwalen jest jego dominującym składnikiem (ok. 13%). 

 

 

Już od wielu lat rośnie zainteresowanie skwalenem i skwalanem, w związku z ich udowodnionym, wielokierunkowym działaniem: przeciwnowotworowym, przeciwutleniającym, odtruwającym, nawilżającym i zmiękczającym skórę. Właściwości te potwierdzono zarówno w badaniach przeprowadzonych na modelach zwierzęcych, jak i w środowisku in vitro. Skwalen i skwalan są uznawane za ważne substancje w zastosowaniach klinicznych, ze względu na ogromny potencjał w przemyśle nutraceutycznym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Niemniej to skwalan stanowi bardziej pożądany produkt z punktu widzenia przemysłowego, kosmetycznego i nutraceutycznego, dzięki swoim unikalnym właściwościom i bardziej stabilnemu charakterowi (nie posiada w swojej budowie wiązań podwójnych).

Skwalen

Ekspozycja na promieniowanie UV prowadzi do istotnych problemów skórnych, m.in. z powodu peroksydacji lipidów, będących jej ważnym komponentem oraz uszkodzeń DNA. Badania wykazały, że skwalen, jako jeden z głównych składników ludzkiego sebum, stanowi naturalną ochronę dla skóry przed stresem oksydacyjnym, wywoływanym przez promieniowanie UV, a także przed innymi źródłami uszkodzeń oksydacyjnych. Wykazuje odporność na peroksydację i posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki zdolności do zmiatania reaktywnych form tlenu, w tym tlenu singletowego. Skwalen stanowi ważny składnik pielęgnacji skóry, również ze względu na działanie zmiękczające – jest łatwo wchłaniany w głębokie warstwy skóry oraz powoduje wzrost jej elastyczności i jędrności bez pozostawiania tłustej powierzchni. Jako emolient, zwiększa nawilżenie skóry, tworząc na niej warstwę okluzyjną, utrzymuje też wilgoć w warstwie rogowej naskórka poprzez zapobieganie transepidermalnej utracie wody.

Skwalan

Skwalan jest powszechnie znanym składnikiem na rynku kosmetycznym i znajduje się w wielu produktach różnych marek kosmetycznych. Jako komponent bariery ochronnej skóry, istotnie wpływa na utrzymanie właściwej struktury wodno-lipidowej, odpowiadającej za jej właściwe nawodnienie. Ponadto działa protekcyjnie na lipidy, chroniąc skórę przed procesem utleniania i szkodliwym działaniem wolnych rodników, co zapewnia mu właściwości anti-aging – długotrwale utrzymuje cerę w dobrej kondycji. Wykazuje wysokie powinowactwo do skóry (konkretnie do lipidowych struktur naskórka), penetruje do jej głębszych warstw i zwiększa transport składników aktywnych w głąb – jest dobrym nośnikiem dla substancji czynnych rozpuszczalnych w tłuszczach – witamin A i E oraz koenzymu Q10. Pomaga także w odbudowaniu bariery lipidowej, chroni skórę i włosy przed odwodnieniem. Stymuluje syntezę kolagenu i redukuje zmarszczki. Posiada świetne właściwości nawilżające, wykazuje niski stopień komedogenności (nie zatyka ujścia gruczołów łojowych) i zapobiega nadmiernemu złuszczaniu. Dzięki działaniu nawilżającemu i regeneracyjnemu jest przeznaczony także do skóry dojrzałej. Ma zdolność do przyspieszania gojenia się łagodnych ran i stanów zapalnych, pełni także funkcje antyseptyczne, zapobiegając rozwojowi infekcji. Skwalan ze względu na właściwości nawilżające i regeneracyjne sprawdza się w produktach do pielęgnacji różnych rodzajów skóry, w tym cery suchej, wrażliwej, dojrzałej, podrażnionej, alergicznej i atopowej. Olejek skwalanowy działa także przeciwzapalnie – efektywnie łagodzi stany zapalne skóry, np. w przypadku zmian trądzikowych czy egzemy oraz redukuje przebarwienia i blizny potrądzikowe. Działa wspomagająco w leczeniu łuszczycy i zapalenia skóry. Można go łatwo włączyć jako kluczowy składnik produktów do pielęgnacji oczu, twarzy lub serum. W przypadku włosów służy do olejowania, zapobiega ich puszeniu się, zabezpiecza je przed wysoką temperaturą i chroni przed wypłukaniem się koloru z włosów farbowanych.

Zastosowanie

Pomimo faktu, iż skwalen i skwalan są olejami, nie zostawiają tłustej warstwy na skórze, a ich dodatkowym atutem jest fakt, że bardzo łatwo rozprowadzić je na powierzchni skóry, co zapewnia komfort stosowania przez konsumentów w pielęgnacji ciała i włosów. Na rynku substancje te występują jako komponenty różnych preparatów lub stuprocentowe olejki. W kosmetykach i produktach do higieny osobistej skwalan i skwalen są wykorzystywane do tworzenia szerokiej gamy produktów, w tym olejków do kąpieli, preparatów do włosów, kosmetyków do makijażu oczu, pomadek, środków ochrony przeciwsłonecznej, kremów do opalania i łagodzenia po opalaniu, pudrów do ciała, kosmetyków do paznokci, a także produktów oczyszczających, nawilżających i pielęgnacyjnych. Mogą być aplikowane bezpośrednio na skórę, np. do masażu. Skwalan służy także jako olejowa baza pod makijaż i utrwalacz perfum.

Źródło:

Źródła

Fot. Adobe Stock

 

https://dietetycy.org.pl/skwalen/

https://www.sophim.com/en/squalane/

Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Molecules. 2009, 14:540-554.

Kim, S.K., Karadeniz, F. Biological Importance and Applications of Squalene and Squalane. Advances in Food and Nutrition Research, 2012, 14: 223-233.

Małysa A., Kowalska M. Rola skwalanu z oliwy z oliwek w kształtowaniu właściwości fizykochemicznych i użytkowych dwufazowych płynów do kąpieli. Rośliny w nowoczesnej kosmetologii. 2016, 6:77-92.

 

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2022>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
VI Wigilia PTSF
2022-12-02 do 2022-12-04
5. Forum Nowoczesnej Diabetologii
2022-12-02 do 2022-12-03
3
4
5
6
Biotech Day on GPW
2022-12-06 do 2022-12-06
7
Beauty Innovations 2022
2022-12-07 do 2022-12-08
8
MEDmeetsTECH
2022-12-08 do 2022-12-08
10
11
12
POLISH TELEHEALTH ALLIANCE 2022
2022-12-12 do 2022-12-12
13
WEBINAR | Kosmetyki koszerne
2022-12-13 do 2022-12-13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Newsletter