Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zastosowanie oleju z pestek truskawek w kosmetyce
Zastosowanie oleju z pestek truskawek w kosmetyce
Znane jest już zastosowanie odpadów z przemysłu spożywczego do produkcji surowców kosmetycznych, którymi w głównej mierze są oleje. Odpadami tymi są między innymi nasiona owoców, np. truskawek, malin, porzeczek. Tym razem zajmiemy się olejem z pestek truskawek, który charakteryzuje się silnie regeneracyjnymi, odżywczymi i przeciwstarzeniowymi właściwościami.

 

Truskawka (Fragaria ananassa Duchesne) jest rośliną z gatunku poziomki pochodzącą z rodziny różowatych (Rosaceae), powstała w wyniku przypadkowego skrzyżowania wielkoowocowych poziomek: poziomki czilijskiej (Fragaria chiloensis) z poziomką wirginijską (Fragaria virginiana). Jest to owoc zajmujący istotną rolę w przemyśle rolniczym w Polsce. Zaraz po Hiszpanii i Niemczech, nasz kraj można zaliczyć do największych producentów truskawek w Unii Europejskiej. Nasiona truskawek zawierają około 10-30% tłuszczu, dlatego z powodzeniem mogą zostać wykorzystanie do pozyskania oleju.

 

Skład i właściwości

Ekstrakt z nasion truskawki (Fragaria Ananassa (Strawberry) Seed Oil) jest bogatym źródłem szeregu korzystnych kwasów tłuszczowych, w tym linolowego (40%), linolenowego (38%), oleinowego (15%), palmitynowego (6%), stearynowego (1%). Zawiera też wiele tokoferoli i fitosteroli. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których bogatym źródłem jest olej z pestek truskawek są składnikiem wielu struktur ludzkiego ciała i uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. NNKT wbudowane są w struktury ceramidów, stanowią więc ważny element budulcowy cementu międzykomórkowego, który zaś odpowiada za spajanie komórek warstwy rogowej naskórka. Ich niedobór prowadzi do zwiększenia transepidermalnej utraty wody, zaburzeń w rogowaceniu naskórka, nasilenia penetracji szkodliwych substancji w głąb skóry, przyspieszenia procesu powstawania zmarszczek. Najważniejszym kwasem tłuszczowym wśród omega-6 jest kwas linolowy (LA), ponieważ stanowi źródło dla pozostałych kwasów z tej grupy. Posiada on zdolność do absorpcji promieniowania UV, pełniąc tym samym funkcję filtra przeciwsłonecznego. Ponadto, LA w trakcie metabolizmu przekształca się w kwas 13-hydroksyoktadekadienowy, który zaś reguluje procesy keratynizacji naskórka i powstawania korneocytów. Kwas linolowy jest jednym z wielu składników sebum. Niedobór LA powoduje zmianę konsystencji sebum – staje się ono bardziej płynne, co prowadzi do zablokowania ujść gruczołów łojowych i powstawania zaskórników, a w konsekwencji stanów zapalnych i trądziku.

Ekstrakt z nasion truskawki posiada też właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawdzięcza to obecności związków fenolowych, głównie kwasu elagowego.

Opisując właściwości ekstraktu z nasion truskawki, należy też zwrócić uwagę na korzystne działanie zawartego w nim γ-tokoferolu, czyli związku będącego formą witaminy E. Witamina E uważana jest za najskuteczniej działający związek antyoksydacyjny, a zatem zapobiegający procesom starzenia komórek skóry. Ma zdolność do wbudowywania się w struktury cementu międzykomórkowego oraz skutecznie zapobiega procesom degradacji oraz utleniania składników lipidowych w nim obecnych a także włókien kolagenowych. Stanowi więc barierę ochronną przed zniszczeniem naskórka oraz gwarantuje odpowiedni poziom nawilżenia, elastyczności, odżywienia i jędrności skóry.

Kolejną istotną grupą związków determinującą korzystne właściwości opisywanego ekstraktu są fitosterole. Są to sterole pochodzenia roślinnego, będące odpowiednikiem cholesterolu, ponieważ budową przypominają jego cząsteczkę. Badania dowiodły, ze fitosterole stymulują proces syntezy kolagenu, a także hamują aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład elastyny. Fitosterole opóźniają zatem proces starzenia się skóry. Wykazują także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz korzystnie wpływają na procesy regeneracji naskórka.

Ekstrakt z nasion truskawki jest innowacyjnym olejem o wielokierunkowym działaniu, którego pozyskanie jest bardzo ekonomiczne. Wykazuje szereg istotnych dobroczynnych działań na skórę. Wzmacnianie bariery ochronnej naskórka, odbudowa cementu międzykomórkowego, działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwtrądzikowe, przeciwbakteryjne i kojące - to cechy ekstraktu istotne dla zachowania zdrowej i prawidłowo funkcjonującej skóry. Natomiast działanie przeciwstarzeniowe pośrednie dzięki zapobieganiu przesuszaniu skóry oraz bezpośrednie przez stymulację syntezy włókien ważnych w zachowaniu młodego wyglądu oraz zapobieganie degradacji już istniejących - to właściwości, dzięki którym ekstraktowi przypisuje się działanie anti-aging.

 

Zastosowanie

Surowiec ten można znaleźć już w recepturach kosmetyków do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, a także w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Może odnaleźć także zastosowanie w kosmetykach promieniochronnych, peelingach i balsamach do ciała. Jest lekki i szybko się wchłania, może być więc stosowany w 100-procentowym stężeniu na skórę twarzy. Ze względu na działanie odżywcze i nawilżające, świetnie się także sprawdza w olejowaniu włosów. 

Źródła

[1] N. Kulik, Zastosowanie ekstraktu z nasion truskawki w kosmetyce, (praca magisterska, Kraków 2016) 

[2] B. Roszkowska, A. Dąbrowska, I. M. Batyk, Prozdrowotne właściwości wybranych olejów roślinnych, Journal of Health Sciences, 2014; 4(10): 183-188;

[3] M. Pieszka, B. Tombarkiewicz, A. Roman, W. Migdał, J. Niedziółka, Effect of bioactive substances found in rapeseed, raspberry and strawberry seed oils on blood lipid profile and selected parameters of oxidative status in rats, Environ Toxicol Pharmacol 2013, 36, 1055-1062.

 

KOMENTARZE
Newsletter