Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zastosowanie ekstraktu z owoców malin w kosmetyce

Malina jest owocem, który powszechnie uprawia się w całej Europie. Polska jest jednym z największych państw, w których na dużą skalę uprawiane są maliny. Owoce te są cennym źródłem składników, które wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie i skórę, dzięki czemu znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

 

 

 

Skład chemiczny ekstraktu z malin

Ekstrakt z owoców malin bogaty jest w witaminę A, E, K, ryboflawiny, kwas linolowy, antocyjany, minerały takie jak: potas, wapń, cynk, magnez, miedź, żelazo, magnez, mangan, beta-karoten. Poza kwasem elagowym wykazano wysoką obecność związków polifenolowych: flawonoidów, fenolokwasów, pochodnych flawan-3-olu. Maliny bogate są także w kwasy organiczne, takie jak kwas galusowy, salicylowy, cynamonowy, wanilinowy, ferulowy, kawowy, protokatechowy.

 

Udowodnione dobroczynne działanie wyciągu z malin na skórę

Ekstrakt z owoców (Rubus Idaeus Fruit Extract) malin działa łagodząco i odświeżająco na skórę, łagodzi podrażnienia, koi skórę, poprawia jej wygląd. Ekstrakt z malin dzięki obecności między innymi kwasu salicylowego wspomaga pielęgnację cery tłustej i trądzikowej, zapobiega produkcji nadmiaru łoju. Wysoka zawartość minerałów wspomaga działanie. Zbadano właściwości antyoksydacyjne świeżych owoców i liści malin. Zawartość beta-karotenu wspomaga koloryt skóry i chroni ją przeciw szkodliwym czynnikom zewnętrznym, w tym przeciw promieniowaniu UV. Aktywność antyoksydacyjną zmierzono metodami: DPPH, FRAP, ABTS. Okazało się, że najwyższą aktywność przeciw wolnym rodnikom wykazuje ekstrakt ze świeżych owoców i liści malin, a zdolność ta utrzymywała się na wysokim poziomie pomimo upływu czasu i przechowywania w temperaturze pokojowej.

Inne badania wykazały, że owoce malin, z których pozyskuje się ekstrakt, zawierają wysoką zawartość kwasu elagowego. Jest to substancja o działaniu przeciwutleniającym, która zapobiega degradacji kolagenu. Poza tym minimalizuje uszkodzenia oraz powstawanie stanu zapalnego na skutek wysokiej ekspozycji na promieniowanie UVB. Aktywność przeciwstarzeniową kwasu elagowego potwierdzono za pomocą badań na myszach, podczas których były one traktowane dawką promieniowania UVB tak, aby początkowo uzyskać rumień, następnie uszkodzenia skóry wywołane tym promieniowaniem. Połowa z nich miała aplikowany kwas elagowy na skórę. Badania trwały 8 tygodni. Wyniki badań wskazały, iż skóra myszy, która nie była chroniona kwasem elagowym, uległa pogrubieniu i pojawiły się na niej zmarszczki. Natomiast skóra myszy, która traktowana była kwasem elagowym podczas działania promieni UVB, nie wykazała obecności licznych zmarszczek i pogrubienia naskórka. Antocyjany obecne w malinach wzmacniają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe. Witamina A, obecna w ekstrakcie, pozwala na prawidłowe rogowacenie naskórka, przyspiesza gojenie ran, reguluje wydzielanie łoju, regeneruje skórę. Maliny bogate są także w biotynę, czyli witaminę B7, która wpływa na prawidłową kondycję włosów i paznokci.

KOMENTARZE
Newsletter