Szafran uprawia się przede wszystkim w Indiach, Hiszpanii, Iranie oraz Chinach. Zbieranie kwiatów szafranu we Francji jest wielowiekową tradycją, która jest kultywowana do dziś w niektórych regionach. Proces zbioru zaczyna się zazwyczaj w październiku. Płatki szafranu są zbierane ręcznie z samego ranka, gdy kwiaty są zamknięte, co przekłada się na jego wysoką cenę. Szafran był ceniony już ok. 1500 lat p.n.e. jako surowiec leczniczy. Wspominano o nim nawet w dziełach starożytnych filozofów, tj. Hipokratesa, Teofrasta, Pilniusza Starszego, Galena czy Paracelsusa.
Właściwości lecznicze
Szafran jest znany przede wszystkim jako przyprawa, która nadaje potrawom korzenno-miodowy smak. Znajduje zastosowanie również jako barwnik do nadawania koloru, np. potrawom z ryżu czy ciastom. Oprócz walorów smakowych szafran posiada cenne właściwości lecznicze. Wśród nich wymienia się działanie spazmolityczne, hipotensyjne oraz obniżające poziom złego cholesterolu. Ponadto działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie oraz osłaniająco na wątrobę. Szafran przynosi ulgę w bezsenności. Coraz częściej zaleca się go jako preparat uspokajający, moczopędny oraz przeciwbólowy.
Właściwości kosmetyczne
W składzie szafranu znajduje się ok. 150 aromatycznych związków lotnych, związki karotenoidowe, minerały, flawonoidy oraz witaminy z grupy B. Wśród flawonoidów można wyróżnić m.in. kemferol oraz kwercetynę. Za kolor szafranu odpowiedzialna jest krocyna, zaś za jego gorzkawy aromat – safranal. Są to substancje należące do karotenoidów. Za dobroczynne właściwości szafranu odpowiadają głównie karotenoidy oraz flawonoidy. Szafran jest najbardziej ceniony za działanie przeciwstarzeniowe. Wspomaga produkcję kolagenu, co powoduje zmniejszenie zmarszczek oraz zwiększenie elastyczności skóry. Ponadto przyczynia się do rozjaśnienia przebarwień skóry, co powoduje wyrównanie kolorytu. Za hamowanie aktywności tyrozynazy – enzymu, który bierze udział w syntezie melaniny – odpowiadają krocyna, kwercetyna oraz kemferol. Oprócz wspomnianych właściwości szafran zmniejsza rumień. Kolejną jego cenioną cechą jest działanie przeciwzapalne. Szafran łagodzi podrażnienia i zmniejsza zaczerwienienie skóry. Jego systematyczne stosowanie przyczynia się do zwiększenia nawilżenia skóry oraz ograniczenia transepidermalnej utraty wody z naskórka. Szafran wykazuje korzystne właściwości także na włosy. Zastosowanie go w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji włosów przyczynia się do stymulacji wzrostu włosów. Wzmacnia mieszki włosowe i zmniejsza ilość wypadanych włosów. Szafran znalazł również zastosowanie w przemyśle perfurmiarskim. Coraz częściej jest składnikiem perfum, dodając im nut orientalnych. Ze względu na bardzo wysoką cenę szafranu stworzono syntentyczną molekułę – Safraleine – posiadającą jego zapach. Szafran znajduje zastosowanie głównie w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej, naczynkowej oraz z przebarwieniami.
KOMENTARZE