Kilka słów o emolientach
W miarę dojrzewania organizmu z łatwością można zauważyć, że z biegiem czasu w większym stopniu ulega ona przesuszaniu. Jest to spowodowane ograniczaniem zdolności pochłaniania wody przez zewnętrzną warstwę skóry oraz mniej efektywną barierę ochronną na jej powierzchni. Do pewnego stopnia, organizm jest w stanie sam poradzić sobie z tym problemem wytwarzając na powierzchni skóry płaszcz lipidowy. Jednak zmienne warunki pogodowe, przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach a nawet zła dieta powodują, że organizm nie daje rady zapewnić sobie skutecznej ochrony. Z tego powodu tak ważne jest aby kosmetyki w odpowiednim stopniu nawilżały skórę. Należy pamiętać ,że sama woda nie nawilża! Potrzeby jest składnik który zarówno wprowadzi i zatrzyma ją w organizmie
W tym miejscu „na scenę wchodzą” emolienty. Są to hydrofobowe składniki kosmetyczne – rozpuszczające się w tłuszczach. Opisywana grupa składników formuł kosmetycznych ma bardzo szerokie działanie. Pierwszą i chyba najważniejszą rolę jaką spełniają emolienty jest najwilżenie skóry poprzez jednocześnie pochłanianie wilgoci z otoczenia., tworzenie na powierzchni skóry bariery ochronnej zapobiegającej utracie wody oraz blokowanie kanalików w skórze przez które woda się wydostaje. Zapewniają również natłuszczenie skóry, dzięki czemu skóra daje wrażenie gładkiej i jednolitej. Poza tym mają działanie ujędrniające. Dodatkowo tworzony na powierzchni ochronny film, oprócz omówionego wcześniej działania zabezpiecza skórę przed czynnikami zewnętrznymi, między innymi wnikaniem toksyn i drobnoustrojów. Oprócz bezpośredniego działania na skórę, emolienty są wykorzystywane przy tworzeniu formuł kosmetycznych w celu wprowadzenia do nich stałych składników, między innymi barwników.
Przykłady emolientów
Najczęściej stosowanymi emolientami pod względem chemicznym są : estry kwasów tłuszczowych : izostearynian glicerolu, oleinian decylu, palimtynian izopropylu, oraz alkohole tłuszczowe – alkohol izostearylowy.Wśród emolientów pochodzenia zwierzęcego można wyróżnić tłuszcz owczej wełny (lanolina) oraz jej pochodne, wydzielina gruczołu kuprowego ptaków wodnych. Zastosowaniem w tej dziedzinie również cieszą się surowce pochodzenia roślinnego w szczególności oleje np. lniany, konopny, słonecznikowy, jak również wyciągi z korzenia i liści prawoślazu, liści podbiału, odtłuszczone siemie lniane, agar oraz guma arabska. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się również syntetyczne estry.
Lanolina
Jest to wosk będący mieszaniną estrów kwasów tłuszczowych i steroli pozyskiwana podczas czyszczenia wełny. Swoim składem przypomina warstwę lipidową ludzkiej skóry. Lanolina jest gęstą ciemno-żółtą masa jaśniejącą w czasie ucierania. Wosk ten ma niesamowitą zdolność wiązania wody i nawet w przypadku zastosowania znacznej nadwyżki nie traci swojej konsystencji. Z tego też powodu bardzo chętnie wykorzystywana jest w tworzeniu emulsji. Dodatkowo lanolina bardzo przenika w głąb skóry. Wadą lanoliny może być niepożądane działanie alergiczne, jednak występuje ono jedynie gdy surowiec ten został oczyszczony w zbyt niskim stopniu.
KOMENTARZE