Botanika i pochodzenie
Sezam (Sesamum Indicum) to jednoroczny krzew z rodziny Pediliaceae. Sezam osiąga wysokość od 0,5 do 2,5 metra. Posiada owalne liście oraz kwiaty w kształcie dzwonka. Nasiona sezamu mają niewielkie rozmiary, są płaskie, bogate we frakcje olejowe, posiadają białą, szarą lub czarną barwę.
Zakłada się że sezam pochodzi z Etiopii i do Ameryki przybył wraz z niewolnikami, którzy dodawali nasiona do potraw. Obecnie sezam występuje w obszarach tropikalnych i subtropikalnych, przeważnie w Indiach, Chinach, Ameryce Południowej i Afryce.
Skład sezamu
Głównym składnikiem nasion sezamu jest sezamina, która należy do grupy związków o nazwie lignany. Lignany są szeroko występującą klasą naturalnych składników. Ponadto nasiona bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Około 50% nasion sezamu stanowią składniki tłuszczowe. Zawierają także duże ilości błonnika, węglowodanów i białka.
Działanie i zastosowanie sezamu
Badania dowodzą, że olej z nasion sezamu posiada cenne właściwości neutralizujące wolne rodniki, które mogą być przyczyną chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki, które występują w nadmiernych ilościach i nie zostały zneutralizowane, mogą niszczyć struktury komórek i tkanek. Nasiona sezamu bogate są też w witaminę E oraz koenzym Q10, które działają przeciwstarzeniowo.
Ponadto udowodniono, że olej sezamowy obniża indeks glikemiczny i poziom cholesterolu, zmniejsza zawartość trójglicerydów w krwiobiegu, co powoduje przekształcenie ich do kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom sezamina posiada także mechanizm stymulowania procesu adipogenezy.
Olej sezamowy odgrywa istotną rolę w indyjskiej medycynie Ajurwedzie. Jest on stosowany jako olej do masażu podczas rytuału, który ma za zadanie poprawić przepływu energii oraz usunąć zanieczyszczenia i toksyny z organizmu. Olej jest również stosowany w kosmetyce jako substancja przeciwbakteryjna w wielu produktach.
KOMENTARZE