Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Sezam w kosmetyce
Sezam w kosmetyce

Sezam jest znaną od lat rośliną oleistą, często i chętnie uprawianą, posiadającą zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Od lat stosowany był w medycynie ajurwedyjskiej w przypadku leczenia między innymi migreny. Nasiona sezamu bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne w pielęgnacji skóry składniki.

 

 

 

Botanika i pochodzenie

Sezam (Sesamum Indicum) to jednoroczny krzew z rodziny Pediliaceae. Sezam osiąga wysokość od 0,5 do 2,5 metra. Posiada owalne liście oraz kwiaty w kształcie dzwonka. Nasiona sezamu mają niewielkie rozmiary, są płaskie, bogate we frakcje olejowe, posiadają białą, szarą lub czarną barwę.

Zakłada się że sezam pochodzi z Etiopii i do Ameryki przybył wraz z niewolnikami, którzy dodawali nasiona do potraw. Obecnie sezam występuje w obszarach tropikalnych i subtropikalnych, przeważnie w Indiach, Chinach, Ameryce Południowej i Afryce.

 

Skład sezamu

Głównym składnikiem nasion sezamu jest sezamina, która należy do grupy związków o nazwie lignany. Lignany są szeroko występującą klasą naturalnych składników. Ponadto nasiona bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Około 50% nasion sezamu stanowią składniki tłuszczowe. Zawierają także duże ilości błonnika, węglowodanów i białka.

 

Działanie i zastosowanie sezamu

Badania dowodzą, że olej z nasion sezamu posiada cenne właściwości neutralizujące wolne rodniki, które mogą być przyczyną chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki, które występują w nadmiernych ilościach i nie zostały zneutralizowane, mogą niszczyć struktury komórek i tkanek. Nasiona sezamu bogate są też w witaminę E oraz koenzym Q10, które działają przeciwstarzeniowo.

Ponadto udowodniono, że olej sezamowy obniża indeks glikemiczny i poziom cholesterolu, zmniejsza zawartość trójglicerydów w krwiobiegu, co powoduje przekształcenie ich do kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom sezamina posiada także mechanizm stymulowania procesu adipogenezy.

Olej sezamowy odgrywa istotną rolę w indyjskiej medycynie Ajurwedzie. Jest on stosowany jako olej do masażu podczas rytuału, który ma za zadanie poprawić przepływu energii oraz usunąć zanieczyszczenia i toksyny z organizmu. Olej jest również stosowany w kosmetyce jako substancja przeciwbakteryjna w wielu produktach.

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter