Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej z nasion Meadowfoam – charakterystyka oraz zastosowanie w kosmetyce
Olej z nasion Meadowfoam – charakterystyka oraz zastosowanie w kosmetyce
Olej z nasion Meadowfoam jest innowacyjnym surowcem kosmetycznym o wielokierunkowym działaniu. Ze względu na ogromną (ponad 98%) zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie odżywcze i nawilżające. Ponadto, olej poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku (polepsza smarowalność oraz przyspiesza wchłanianie), a także zwiększa stabilność preparatu. Charakterystyczny wskaźnik stabilności antyoksydacyjnej oraz unikalny skład kwasów tłuszczowych sprawia, że wykazuje znakomite działanie wobec skóry i włosów. Co za tym idzie, olej z nasion Meadowfoam być może wkrótce stanie się surowcem numer 1 w przemyśle kosmetycznym podobnie jak olej arganowy.

 

Meadowfoam Seed Oil (MSO) pochodzi z rośliny Limnanthes alba, a dokładniej z jej nasion, które zawierają około 20-30% tłuszczu. Olej zazwyczaj pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion. Jest to klarowny, bursztynowo-złoty olej o delikatnym ziemistym zapachu. Nazwa "Meadowfoam" pochodzi z wyglądu kwiatów rośliny, które rozkwitając podobne są do piany unoszącej się na łące (z ang. meadow – łąka; foam – piana). 

MSO zawiera glicerydy kwasów tłuszczowych, które w głównej mierze należą do szeregu omega-9, a ich tak duża ilość decyduje o wysokiej stabilności oleju. Przeważnie zawierają od 20 do 24 atomów węgla i jedno lub dwa wiązanie podwójne.

Zawartość kwasów tłuszczowych w MSO:

kwas gondolowy (kwas (Z)-11-ikozenowy) (C20:1) - 63%
kwas erukowy (kwas (Z)-13-do-kozenowy) (C22:1) - 16%
kwas o 22-węglowym łańcuchu, zawierający jedno wiązanie podwójne (C22:1) – 17%

Unikalny skład kwasów tłuszczowych oraz zawartość witamin A i E wzmaga działanie przeciwutleniające oleju, a zarazem zwiększa jego trwałość. Jest to szczególna zaleta MSO, ponieważ będzie on stabilny, nawet w przypadku obecności nietrwałych olejów.  Jest też odporny na jełczenie i wysoką temperaturę.

MSO zastosowany jako składnik receptury kosmetyku pielęgnacyjnego, poprawia jego smarowalność, przyspiesza wchłanianie oraz nadaje im efekt perlenia. Świetnie nawilża skórę i chroni przed transepidermalną utratą wody, a dzięki jego szybkiej adsorbcji nie pozostawia tłustej otoczki na skórze. Wykazuje właściwości naturalnego filtra UV. Dobrze sprawdza się w preparatach do masażu – zwiększa poślizg. Z powodzeniem może też znaleźć zastosowanie w kosmetyce kolorowej ze względu na to, iż zwiększa przyczepność pigmentów oraz podbija ich barwę. Można go również znaleźć w farbach i preparatach  do pielęgnacji włosów farbowanych, ponieważ wpływa na intensywność, głębię i trwałość koloru. Posiada zdolność do wnikania w strukturę włosa, gdzie wbudowuje się i stanowi barierę ochronną przed niekorzystnymi czynnikami z zewnątrz, np. używanie gorącej temperatury podczas stylizacji. W szamponach do włosów w połączeniu z kationowymi surfaktantami, poprawia przyczepność do struktury włosa.

Meadowfoam Seed Oil może być stosowany w kosmetykach nawet w 100% stężeniu, ponieważ jest skutecznym emolientem, a zarazem szybko i dobrze się wchłania nie pozostawiając na skórze tłustego filmu, jak w przypadku pozostałych olei roślinnych. Pod względem składu, MSO podobny jest do wosku jojoba, aczkolwiek MSO charakteryzuje się dużo większym wskaźnikiem stabilności antyoksydacyjnej.

Podsumowując, unikalny olej z nasion Meadowfoam wykazuje wiele korzystnych właściwości. Znakomicie odżywia i nawilża bardzo suchą skórę, koi i łagodzi uwrażliwioną, przeciwdziała powstawaniu pierwszych oznak jej starzenia, jest skutecznym przeciwutleniaczem, a także chroni przed niekorzystnym działaniem promieni UV. Rewitalizuje strukturę włosa, wpływa na jego korzystny wygląd i blask. Tworzy zatem wiele perspektyw do wykorzystania go jako surowca wielu receptur w przemyśle kosmetycznym.

Źródła

Zielińska, M. Dąbrowska, I. Nowak, Olej z nasion meadowfoam – „perła” wśród olejów roślinnych, Pol J Cosmetol 2015, 18(2);

M. Athar, S.M. Nasir, Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products, Afr J Biotechnol 2005, 4(1): 36-44;

https://e-naturalne.pl/pl/p/Olej-z-nasion-meadowfoam-rafinowany/761

KOMENTARZE
news

<Październik 2019>

pnwtśrczptsbnd
2
Business Insider Trends Festival
2019-10-02 do 2019-10-03
4
BioNinja Challenge 2019
2019-10-04 do 2019-10-06
5
6
11
12
13
15
Forum Pharma 360° PLanet
2019-10-15 do 2019-10-16
19
20
23
25
27
28
30
31
1
2
3
Newsletter