Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej arganowy i jego zastosowanie w kosmetyce
Olej arganowy i jego zastosowanie w kosmetyce
Oleje roślinne są ogromnie istotne w pielęgnacji skóry, włosów czy paznokci. Jednym z nich jest olej arganowy, zwany "płynnym złotem Maroka", najdroższy, ale też najbardziej ceniony olej na świecie.

 

Pochodzenie i otrzymywanie oleju

Olej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzewa gatunku Argania żelazna z łac. Argania spinosa, które występuje wyłącznie na terenach półpustynnego Maroka i Algierii. Co ciekawe, las arganowy zajmuje powierzchnię 3200 mil kwadratowych, a sam w sobie stanowi unikalny biotop, który objęty jest ochroną UNESCO. Drzewo arganowe, z którego pozyskuje się owoce żyje nawet 400 lat, ale pierwsze z nich pojawiają się dopiero w wieku 40-60 lat.

Owoce są wielkości migdałów i rozwijają się przez rok, by ostatecznie dojrzeć od czerwca do lipca kolejnego roku. Z wyglądu przypominają oliwkę, są zielone, ale większe i mocniej zaokrąglone. Odznaczają się słodkim zapachem, grubą i gorzką skórką. Wewnątrz owocu obecny jest mleczny miąższ i twardy orzech. Orzech zawiera tłuste nasiona w ilości od 1-3.  Z nasion wytłacza się olej, a miąższ i skórka służy jako pasza dla zwierząt

Oleju arganowego nie może pozyskać każdy. Zgodnie z tradycją olej otrzymują ręcznie wyłącznie kobiety, a sam proces składa się z kilku etapów. Ponieważ ziarna trudno otworzyć zbiera się je wyplute lub wydalone w odchodach przez kozy.

Pierwszy z etapów (po oczyszczeniu ziaren z odchodów) to oddzielenie nasion od owocu. Kolejno oddzielone nasiona kruszy się aż do uzyskania brązowego musu. Następnie w celu uzyskania pasty, z której wyciska się olej, dodaje się do niego letnią wodę. Czasochłonność procesu sprawiły że ekstrakcja ręczna została zastąpiona przez mechaniczną. Zaletą tej modyfikacji jest również zwiększona wydajność procesu.

Do wyprodukowania 1 litra oleju tradycyjną metodą tłoczenia na zimno potrzeba ok. 30-35 kg owoców (zbiór z ok. 6-7 drzew) i 8 godzin pracy.

Ze względu na cenne wartości odżywcze pozostałość z ziaren po tłoczeniu oleju, „amlou”, gęsta pasta o czekoladowym kolorze, posłodzona, serwowana jest jako dip do chleba na śniadanie w berberyjskich gospodarstwach domowych. Smak tego dipu zbliżony jest do smaku masła orzechowego.

Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa z oliwek. Odznacza się czerwonawym zabarwieniem. Ciemniejszy olej arganowy stosowany jest do gotowania, jaśniejszy w kosmetyce. Olej arganowy stosowany w kosmetyce ma lekko kwaskowy zapach.

 

Skład chemiczny oleju

Do cennych składników oleju arganowego zalicza się glicerydy, głównie triglicerydy, których zawartość szacuje się na ok. 99%. Pozostałą część (1%) stanowią takie grupy związków jak: karoteny (37%), tokoferole (8%), alkohole triterpenowe (20%), sterole (29%) czy ksantofile (5%).

Kwasy tłuszczowe obecne w triglicerolach to przede wszystkim kwas linolowy (29-36%) należący do wielonienasyconych kwasów z grupy omega-6 oraz oleinowy (43-49%), – mononienasycony kwas z grupy omega-9.  Ponadto w oleju arganowym znajdują się także inne kwasy, w dużo mniejszych ilościach. Są to: kwas stearynowy (4-7%), linolenowy (<0,2%), palmitooleinowy (0,3-3%), behenowy (<0,2%), palmitynowy (11-15%), arachidonowy (<0,5%), mirystynowy (<0,1%).

 

Działanie kosmetyczne składników zawartych w oleju arganowym

Zawarte w oleju arganowym składniki:

  • mają działanie łagodzące i przeciwzapalne,
  • sprzyjają gojeniu się ran i podrażnień na skórze,
  • wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka,
  • uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze,
  • uelastyczniają i odżywiają skórę,
  • regulują pracę gruczołów łojowych,
  • pielęgnują i nawilżają skórę, włosy i paznokcie.

Silne działanie antyoksydacyjne, ochrona struktur skóry wynika z obecności witaminy E, związków fenolowych, w tym kwasu ferulowego oraz karotenoidów.

Obecne w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen odpowiadają za regenerację bariery hydrolipidowej naskórka i uzupełniają niedobory związków tłuszczowych w skórze, w tym ceramidów stanowiących cement komórkowy, co skutecznie poprawia nawodnienie i elastyczność skóry.

Kwas oleinowy sprzyja także penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju i tych dodanych do kosmetyku.

Obecność kwasów tłuszczowych sprawia, że olej ma również właściwości przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i działa gojąco. Coraz częściej stosowany jest w leczeniu chorób skóry takich jak: łuszczyca, egzema, AZS czy zmiany trądzikowe.

Efektywność oleju arganowego w terapii AZS wynika z odpowiedniej ilości kwasów omega-6, w tym kwasu linolowego lub γ-linolenowego, które przyczyniają się do redukcji świądu wywołanego tym schorzeniem. Dodatkowo badania wykazują zależność między skutecznością tych kwasów a farmakoterapią steroidami oraz siłą ich działania. I tak u pacjentów stosujących kortykosteroidy i kwasy omega-6 zaobserwowano niższy stopień poprawy klinicznej niż u tych stosujących, zamiast środków steroidowych, emolienty. Wspomniane wcześniej wzmocnienie bariery skórnej, redukcja TEWL i zwiększone nawilżenie skory, regulują proces keratynizacji i tym samym zmniejszają stany zapalne.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są również skuteczne w terapii trądziku. Kwas linolowy naturalnie występuje w ludzkim sebum. Co ważne, u osób z trądzikiem zawartość tego kwasu jest niższa niż u osoby zdrowej. Efektem jest właśnie pojawienie się zaskórników oraz wyprysków. Stosowanie preparatów z kwasem linolowym skutkuje poprawą pracy gruczołów łojowych, odblokowaniem porów skóry oraz zmniejszeniem ilości zaskórników.

Pomocniczo w celu leczenia łupieżu lub wzmocnienia cebulek włosowych, olej arganowy wciera się w skórę głowy. Aplikując go na włosy wspomożemy ich odbudowę, gładkość, blask i moc.

Źródła

1. Charrouf Z., Guillaume D, Argan oil: Occurrence, composition and impact on human health, European Journal of Lipid Science and Technology, 2008, 110, 632–636

2. Guillaume D., Charrouf Z., Argan Oil, Alternative Medicine Review, 2011, 16(3), 275-279

3. Zielińska A., Nowak I., Fatty acids in vegetable oils and their importance in cosmetic industry, CHEMIK, 2014, 68, 2, 103–110

4. Bojarowicz H.,  Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2008, 89(4): 471-475

5. Guttman A. Olejek arganowy do włosów i do twarzy. Jakie właściwości ma kosmetyczny olej arganowy? dostępne on line: 01.09.2016.

http://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/kosmetyki/olejek-arganowy-do-wlosow-i-do-twarzy-jakie-wlasciwosci-ma-kosmetyczny_41211.html

6. M. Majewska, Olej arganowy zastosowanie w kuchni   i kosmetyce . Właściwości oleju arganowego, dostępne on line: 01.09.2016

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-arganowy-zastosowanie-w-kuchni-i-w-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-ar_36494.html

7. Włudyka B., Niezwykła moc oleju arganowego, Aura, 2011-01. Wydawnictwo Sigma-NOT.

KOMENTARZE
news

<Październik 2019>

pnwtśrczptsbnd
2
Business Insider Trends Festival
2019-10-02 do 2019-10-03
4
BioNinja Challenge 2019
2019-10-04 do 2019-10-06
5
6
11
12
13
15
Forum Pharma 360° PLanet
2019-10-15 do 2019-10-16
19
20
23
25
27
28
30
31
1
2
3
Newsletter