Kuchenne właściwości rzeżuchy są bez wątpienia znane każdemu. Pikantna, o specyficznym smaku i zapachu posiada wiele cennych właściwości, które są wykorzystywane nie tylko w kuchni. Pobudza apetyt, w związku z tym często jest wykorzystywana przez rodziców jako dodatek do potraw dla dzieci niejadków. Warto jednak przyjrzeć się jej właściwościom kosmetycznym, które są mało znane i niedoceniane, a od dawna była przecież stosowana chociażby w celu złagodzenia owrzodzeń skóry.
Właściwości:
- cenne źródło witamin: A, B, PP i K,
- posiada bardzo dużo wapnia (druga roślina pod względem ilości zawartości tego pierwiastka – polecana osobom chorującym na osteoporozę),
- zawiera kwas foliowy,
- bogata w: siarkę, wapń, jod, magnez, chrom, miedź i żelazo.
Działanie:
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości glukozynolanów,
- działa moczopędnie,
- działa przeciwbakteryjnie,
- łagodzi stany zapalne,
- zwiększa przyswajalność żelaza,
- chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV,
- przynosi ulgę w dolegliwościach reumatycznych,
- polecana przy anemii.
Cenne właściwości rzeżuchy wykorzystywane są w leczeniu wielu schorzeń. Zmniejsza ona poziom cukru we krwi, w związku z czym polecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Warto wspomnieć, iż nadmierna ilość spożywanej rzeżuchy może przyczyniać się do stanów zapalnych pęcherza. Bogata w jod jest świetnym dodatkiem żywieniowym dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy.
Walory kosmetyczne:
- uaktywnia w skórze procesy oczyszczające,
- zwiększa odporność skóry na szkodliwe czynniki atmosferyczne,
- rozjaśnia piegi oraz plamy pigmentacyjne,
- chroni przed wchłanianiem zanieczyszczeń,
- nadaje blask włosom, powoduje ich wzmocnienie oraz hamuje nadmierne ich wypadanie dzięki obecności siarki,
- wzmacnia paznokcie,
- ogranicza nadprodukcję sebum oraz powstawanie nowych niedoskonałości,
- opóźnia procesy starzenia się skóry.
Domowe kosmetyki z rzeżuchą
Ostatnimi czasy prawdziwy „boom” stanowią kosmetyki domowej roboty, a także maseczki czy płukanki. Warto wykorzystać wyjątkowe właściwości rzeżuchy i wykonać w domowym zaciszu:
- sok, który możemy zastosować jako wcierkę przyspieszającą porost włosów, ale również zmniejszającą ilość wypadających włosów,
- płukankę, która wzmacnia włosy oraz nadaje im blasku.
Olej z rzeżuchy
Pomimo iż rzeżucha nie należy do roślin oleistych, to z jej nasion wytwarza się olej, który jest bogaty w kwas oleinowy. Chroni on przed utratą wody z naskórka, wygładza oraz zmiękcza.
KOMENTARZE