Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Polifenole z winogron i czarnej porzeczki jako składniki kosmetyków
Dominika Andrys, 04.10.2013 , Tagi: antocyjany, fenole
Naturalne składniki roślinne, które mają działanie antybakteryjne lub mogą niwelować przebarwienia skóry poprzez hamowanie tyrozynazy, są coraz częściej poszukiwane w przemyśle kosmetycznym.

Naukowcy z North Carolina State University i The State University of New Jersey podjęli współpracę i przeprowadzili badania, w którym wykazano skuteczną metodę koncentracji i stabilizacji korzystnych dla skóry związków bioaktywnych pozyskanych z winogron, przecieru z winogron i soku z czarnej porzeczki. Związki te połączono z mąka pozyskaną z konopii (ang. hemp flour (HF), białkiem izolowanym z konopii (ang. hemp protein isolate (HPI) oraz białkiem izolowanym z soi (ang. soy protein isolate (SPI).    

Antocyjany zostały najefektywniej otrzymane z połączenia soku z czarnej porzeczki i HF. Ich ilość wyniosła 8,39 mg∙g-1. Z kolei największą ilość fenoli wykazał przecier z winogron w połączeniu z białkiem konopii. Ich ilość wyniosła 77,32 mg∙g-1. Matryce (HPI, HF oraz SPI) wykazały skuteczne hamowania tyrozynazy w warunkach in vitro (do 57,29% dla soku z czarnej porzeczki i matrycy HPI). Sok z czarnej porzeczki miał większą siłę hamowania L-dopaminy powstającej wskutek działania tyrozynazy, niż przecier z winogron. Matryce wzbogacone o polifenole również skutecznie hamują wzrost flory bakteryjnej w teście przesiewowym wykorzystującym bakterie Staphylococcus aureus.

Technologia łączenia i stabilizacji koncentracji polifenoli z białkami ma potencjalne zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Źródła

Plundrich N., Grace M. H., Raskin I., Ann Lila M. 2013. Bioactive polyphenols from muscadine grape and blackcurrant stably concentrated onto protein-rich matrices for topical applications. International Journal of Cosmetic Science, 35:394–401.

KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
31
1
2
3
Newsletter