Ekstrakt wodny z owoców żurawiny
Ekstrakt z owoców żurawiny posiada składniki odżywcze z owocu, które są rozpuszczalne w fazie wodnej. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, nawilżające, ujędrniające i napinające. Wspomaga dostarczanie komórkom skóry witamin, wzmacnia odporność immunologiczną skóry, a także reguluje pH skóry.
Ekstrakt olejowy z nasion żurawiny
Olej z pestek żurawiny bogaty jest w szereg nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także prowitaminy, wyjątkowo łatwo przyswajalny beta-karoten oraz tokoferole.
Profil kwasów tłuszczowych w oleju z nasion żurawiny:
Nienasycone kwasy tłuszczowe |
Rodzaj kwas tłuszczowego |
Zawartość procentowa |
|
palmitynowy |
5,4 |
||
stearynowy |
1 |
||
Nasycone kwasy tłuszczowe |
Omega-3 |
alfa-linolenowy |
33,8 |
Omega-6 |
linolowy |
34,2 |
|
Omega-9 |
oleinowy |
24,5 |
|
Inne |
palmitooleinowy |
<0,5 |
Ze wszystkich wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych, największe znaczenie mają kwasy omega-3 i omega-b, ponieważ organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować ze względu na brak odpowiednich enzymów. Z kwasu linolowego syntetyzowane mogą być pozostałe kwasy tłuszczowe z tej grupy. Wspomaga on barierę lipidową skóry, normalizuje jej metabolizm i ogranicza transepidermalną ucieczkę wody ze skóry. Jest naturalnym składnikiem sebum ludzkiej skóry. Blokowanie porów skóry i tworzenie zaskórników oraz stanów zapalnych jest poniekąd spowodowane niedoborem tego składnika w łoju. Dostarczanie kwasu omega-6 powoduje poprawę pracy gruczołów łojowych skóry, co ogranicza blokowanie ich ujść. Kwas linolowy bierze udział w budowaniu struktury cementu międzykomórkowego oraz wchodzi w skład błony komórkowej skóry. Natomiast kwas alfa-linolenowy należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 ma ogromny wpływ na transport wewnątrz- i zewnątrzkomórkowy, ponieważ jest to fizjologiczny składnik błony komórkowej lub mitochondrialnej komórek ludzkich. Ponadto stymuluje procesy naprawcze i łagodzi podrażnienia. Kwas oleinowy poprawia poziom nawilżenia skóry ze względu na znaczące obniżenie transepidermalnej ucieczki wody z naskórka. Stymuluje regenerację uszkodzonej bariery lipidowej naskórka, usprawnia metabolizm skóry i niweluje stany zapalne. Dzięki dużej zawartości tokoferoli olej z nasion żurawiny działa silnie antyoksydacyjnie. Duże zawartości kwasu linolowego i linolenowego, które pozostają w stosunku niemalże 1:1, czynią olej z pestek żurawiny bardzo odżywczym i jednym z cenniejszych w przypadku cery wymagającej intensywnej regeneracji, a także pielęgnacji cery tłustej. Olej łatwo się wchłania, jest lekki i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Stosowany jest w produkcji szeregu preparatów kosmetycznych o działaniu pielęgnacyjnym, odżywczym i regenerującym.
KOMENTARZE