Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Owoce żurawiny w kosmetykach
Owoce żurawiny posiadają szereg dobroczynnych właściwości, które znajdują zastosowanie w medycynie, farmacji, a także kosmetologii. Są one bogate w wiele cennych składników, takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy, chinowy, benzoesowy, witaminy C, B1, B2, E, flawonoidy, sole mineralne oraz innych wartościowych substancji bardzo korzystnie wpływających na skórę. Z żurawiny wydobywa się ekstrakt wodny oraz olejowy, które odnalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym ze względu na liczne właściwości.

 

Ekstrakt wodny z owoców żurawiny

Ekstrakt z owoców żurawiny posiada składniki odżywcze z owocu, które są rozpuszczalne w fazie wodnej. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, nawilżające, ujędrniające i napinające. Wspomaga dostarczanie komórkom skóry witamin, wzmacnia odporność immunologiczną skóry, a także reguluje pH skóry.

 

Ekstrakt olejowy z nasion żurawiny

Olej z pestek żurawiny bogaty jest w szereg nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także prowitaminy, wyjątkowo łatwo przyswajalny beta-karoten oraz tokoferole.

Profil kwasów tłuszczowych w oleju z nasion żurawiny:

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Rodzaj kwas tłuszczowego

Zawartość procentowa

palmitynowy

5,4

stearynowy

1

Nasycone kwasy tłuszczowe

Omega-3

alfa-linolenowy

33,8

Omega-6

linolowy

34,2

Omega-9

oleinowy

24,5

Inne

palmitooleinowy

<0,5

 

Ze wszystkich wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych, największe znaczenie mają kwasy omega-3 i omega-b, ponieważ organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować ze względu na brak odpowiednich enzymów. Z kwasu linolowego syntetyzowane mogą być pozostałe kwasy tłuszczowe z tej grupy. Wspomaga on barierę lipidową skóry, normalizuje jej metabolizm i ogranicza transepidermalną ucieczkę wody ze skóry. Jest naturalnym składnikiem sebum ludzkiej skóry. Blokowanie porów skóry i tworzenie zaskórników oraz stanów zapalnych jest poniekąd spowodowane niedoborem tego składnika w łoju. Dostarczanie kwasu omega-6 powoduje poprawę pracy gruczołów łojowych skóry, co ogranicza blokowanie ich ujść. Kwas linolowy bierze udział w budowaniu struktury cementu międzykomórkowego oraz wchodzi w skład błony komórkowej skóry. Natomiast kwas alfa-linolenowy należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 ma ogromny wpływ na transport wewnątrz- i zewnątrzkomórkowy, ponieważ jest to fizjologiczny składnik błony komórkowej lub mitochondrialnej komórek ludzkich. Ponadto stymuluje procesy naprawcze i łagodzi podrażnienia. Kwas oleinowy poprawia poziom nawilżenia skóry ze względu na znaczące obniżenie transepidermalnej ucieczki wody z naskórka. Stymuluje regenerację uszkodzonej bariery lipidowej naskórka, usprawnia metabolizm skóry i niweluje stany zapalne. Dzięki dużej zawartości tokoferoli olej z nasion żurawiny działa silnie antyoksydacyjnie. Duże zawartości kwasu linolowego i linolenowego, które pozostają w stosunku niemalże 1:1, czynią olej z pestek żurawiny bardzo odżywczym i jednym z cenniejszych w przypadku cery wymagającej intensywnej regeneracji, a także pielęgnacji cery tłustej. Olej łatwo się wchłania, jest lekki i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Stosowany jest w produkcji szeregu preparatów kosmetycznych o działaniu pielęgnacyjnym, odżywczym i regenerującym.

KOMENTARZE
news

<Październik 2019>

pnwtśrczptsbnd
2
Business Insider Trends Festival
2019-10-02 do 2019-10-03
4
BioNinja Challenge 2019
2019-10-04 do 2019-10-06
5
6
11
12
13
15
Forum Pharma 360° PLanet
2019-10-15 do 2019-10-16
19
20
23
25
27
28
30
31
1
2
3
Newsletter