Proces otrzymywania oliwy
Oliwa powstaje z owoców Olea europaea – oliwki europejskiej, wiecznie zielonego, niezbyt wysokiego drzewa, którego naturalnym środowiskiem są śródziemnomorskie kraje Azji Zachodniej, Europa Południowa oraz Półwysep Arabski. Roślina ta odegrała znaczącą rolę w kulturze europejskiej – była wzmiankowana w Biblii, obrazach świętych, herbach, godłach, gałązka oliwna trzymana przez gołębicę symbolizuje pokój, upleciony z gałązek wieniec – zwycięstwo.
Proces technologiczny otrzymywania oliwy składa się z mechanicznych czynności takich jak: zgniatanie, wymywanie i odwirowywanie, a następnie filtracja. Proces powinien przebiegać w niskich temperaturach ponieważ optymalna temperatura dla zawartych w oliwie składników aktywnych to 28oC. Biorąc pod uwagę charakterystykę procesu produkcji wyróżnić można m.in.: oliwę z pierwszego tłoczenia, surową oliwę z wytłoków oliwek, bądź rafinowaną oliwę z oliwek. Do produkcji 1 litra oleju zużywa się 4 do 5 kg oliwek.
Skład i właściwości
Skład oliwy z pierwszego tłoczenia to w 99% lipidy. W składzie chemicznym możemy wyróżnić wysoką zawartość kwasu oleinowego (kwas jednonienasycony) oraz kwasów palmitynowego, stearynowego i linolowego (kwasy wielonienasycone). Oliwa z pierwszego tłoczenia zawiera również polifenole, tokoferol oraz skwalen. Ten cenny skład przekłada się na właściwości prozdrowotne – oliwa z oliwek to środek o potencjale zapobiegania chorobom krążenia, zmniejsza stężenie frakcji LDL cholesterolu, podnosi poziom cholesterolu HDL i przeciwutleniaczy. Skład lipidów zbliżony do składu ludzkiego sebum sprawia, że oliwa z oliwek jest cennym surowcem dla kremów i balsamów do cery suchej, wymagającej regeneracji. Zawarte w oliwie z oliwek związki fenolowe i witamina E zmiatają wolne rodniki – jedną z przyczyn starzenia się skóry. Skwalan zapewnia regenerację płaszcza hydrolipidowego skóry, delikatnie natłuszcza, zmiękcza, zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka.
Surowiec dla przemysłu kosmetycznego
Oliwa z oliwek jest surowcem stosowanym do produkcji środków powierzchniowo czynnych i emulgatorów, wykorzystywanych w recepturach kosmetyków o działaniu łagodzącym i nawilżającym, a przy tym dostarczających użytkownikom przyjemnych wrażeń aplikacyjnych. Niejonowy emulgator Ceteareth-6 Olivate otrzymywany na drodze estryfikacji z udziałem pre-oksyetylenowanego alkoholu cetearylowego zapewnia odczucie lekkości, dobre wchłanianie i rozprowadzanie kremu. Frakcja lipidów z oliwy z oliwek działa jak emolient – delikatnie natłuszcza skórę i tworzy na niej ochronną otoczkę. Biomimetyczny emulgator, kryjący się w składzie INCI pod nazwą Cetearyl Olivate/Sorbitan Olivate tworzy układy ciekłokrystaliczne o strukturze zbliżonej do warstwy lipidowej Stratum corneum. Emulsje ciekłokrystaliczne charakteryzują się efektem długotrwałego, optymalnego nawilżenia skóry. W produktach do mycia skóry znaleźć można np. Olive Oil PEG-7 Esters – środek powierzchniowo czynny, który redukuje podrażnienia skóry, delikatnie natłuszcza, a jednocześnie zapewnia "bogatą" pianę.
Podczas gdy obecna pora roku męczy nas niskimi temperaturami i krótkim dniem, sama myśl o zielonkawych oliwkach wygrzewających się w południowym słońcu otula (nie tylko skórę) przyjemnym delikatnym dotykiem lata…
KOMENTARZE