Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej konopny w kosmetykach
Olej konopny w kosmetykach
Konopie siewne „Cannabis sativa były używane przez tysiące lat do produkcji rozmaitych produktów jak np. papieru, lin, płótna malarskiego, żagli oraz środków leczniczych. Wiele lat temu nieliczni kojarzyli konopie z ich podgatunkiem indyjskim, z którego otrzymuje się marihuanę i haszysz. Konopie siewne były głównie rośliną włóknistą oraz olejową. W medycynie ludowej oleju tego używano jako środka łagodzącego zmiany skórne. W wyniku kampanii przeciw konopi indyjskiej spowodowanej jej wysoką zawartością składników narkotycznych, olej ten został niejako zapomniany, a jego zastosowanie na przestrzeni ostatnich lat ograniczało się do przemysłu chemicznego – jako składnik farb, pokostu, mydeł i lakierów. Dziś olej konopny przeżywa drugą młodość a uprawa konopi siewnej jest wspierana w Polsce przez środki z Unii Europejskiej.

Konopie te nie mają nielegalnych zastosowań i są uprawiane w celach komercyjnych. Mogą zawierać jedynie do 0,3 % THC (tetrahydroksykanabinolu, czynnego związku narkotycznego) przez co nie są przydatne do wytwarzania narkotyków, a ponadto THC jest praktycznie nierozpuszczalny w oleju. Nierafinowany olej z konopi uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion, pozyskiwanych z certyfikowanych upraw. Ma charakterystyczny korzenno-orzechowy zapach i zielonkawy kolor, będący wynikiem wysokiej zawartości chlorofilu.

Olej z konopi zawiera ok.75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie kwasu linolowego (57%) i alfa-linolenowego (19%). Charakteryzuje go idealna proporcja NNKT, stosunek omega-6 do omega-3, która wynosi 3:1 i jest optymalny dla prawidłowego metabolizmu lipidów w organizmie człowieka. Zawiera również ok. 4% kwasu gamma-linolenowego, 6% kwasu palmitynowego, 25%  kwasu oleinowego a ponadto kwas arachidonowy i eikozanowy. Skład wzbogacają przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy - A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.

Zawiera wiele cennych substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, antyseptycznych oraz fotoprotekcyjnych. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry. Uznany jest za jeden z najlepszych olejów nawilżających oraz tzw. „olejów suchych” ze względu na szybkość wchłaniania oraz brak pozostawienia na powierzchni skóry tłustego filmu. Utrzymuje skórę dobrej kondycji i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu dzięki zawartości NNKT, które są prekursorami hormonów miejscowych, w tym prostaglandyn. Idealny w pielęgnacji skóry osób borykających się w przewlekłymi dermatozami. Znacznie niweluje świąd u alergików. NNKT pozwalają utrzymać naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych.  mają zdolność uzupełniania braków struktury cementu międzykomórkowego, dzięki czemu poprawiają funkcje ochronne naskórka, uelastyczniają go i zmniejszają TEWL. Co wyjaśnia działanie przeciwstarzeniowe, przeciwalergiczne, gojące i normalizujące.

Jest pomocny w pielęgnacji cery tłustej z tendencją do zmian trądzikowych, skóry suchej, zniszczonej a także dojrzałej. Łagodzi stany zapalne w takich chorobach jak: łuszczyca, AZS, egzema. Zmniejsza przebarwienia i stany zapalne. Stymuluje wzrost włosów i paznokci, odżywia je i wzmacnia. Polecany również dla delikatnej skóry niemowląt.

Olej konopny jest doskonałym olejem kosmetycznym, dlatego może być bezpośrednio aplikowany na skórę, a także z powodzeniem stosowany w recepturach kosmetycznych.

 

PREPARAT

DZIAŁANIE

ZAWARTOŚĆ

Kremy pielęgnacyjne

Odżywcze, ochronne (ze względu na niską temperaturę krzepnięcia polecany jest do kosmetyków na zimę), przeciwstarzeniowe, wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, ekstraktów roślinnych czy olejków eterycznych.

5 – 7 %

Balsamy i lotiony do ciała

Natłuszczające, bez uczucia kleistości

5 – 30%

Olejki do masażu

Poślizgowe, nośnik olejków aromaterapeutycznych

do 25%

Żele pod prysznic

Wtórnie natłuszczające, po zmyciu warstwy ochronnej przez SPC

0,1 – 1%

Mydła

Nadaje mu aksamitność podczas użytkowania

3 – 12%

Szampony i odżywki do włosów

zwiększa elastyczność włosów, nadaje połysk, ułatwia rozczesywanie

0,1 – 1%

Szminki

pielęgnacyjne

3 – 5%

Tabela. Zestawienie form kosmetycznych, gdzie stosowany jest olej konopny, wraz z jego podstawowym działaniem i zawartością procentową w składzie danego preparatu.

 

Doustnie – olej konopny

Inny sposób wykorzystania dobroczynnego działania oleju konopnego to włączenie go do swojej diety. Już w dawnej kuchni polskiej stosowany był do okraszania potraw. W szczególności polecany osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą i cierpiącym na awitaminozę. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta idzie w parze z korzystnym wyglądem skóry, ponieważ spożywając oleje roślinne dobrej jakości z powodzeniem można utrzymać odpowiedni stan lipidów naskórkowych.

 

Katarzyna Kołaczek

 

Źródła

Glinka M, Glinka R.; „Oleje roślinne w farmacji, kosmetyce i dietetyce.” [w] Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii, tom I, Łódź 2008, s.188-190.

http://bezrecepty.eu

http://ecospa.pl

KOMENTARZE
news

<Luty 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
Nawigator Kariery w Farmacji
2019-02-23 do 2019-02-23
24
25
27
28
1
3rd Wroclaw Scientific Meetings
2019-03-01 do 2019-03-02
2
3
Newsletter