Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej Emu - skuteczny w ochronie skóry zimą
Olej Emu - skuteczny w ochronie skóry zimą
Ostatnio wiele mówi się o naturalnych olejach, które odnalazły zastosowanie w kosmetyce. Niektóre z nich działają przeciwzmarszczkowo, niektóre antytrądzikowo. Jednak wszystkie dzięki zawartości trójglicerydów kwasów tłuszczowych silnie nawilżają skórę. Które z nich będą skutecznie chroniły skórę zimą? Jednym z nich jest egzotyczny olej Emu, który wykazuje wielokierunkowe działanie wobec skóry.

 

Olej Emu (Emu oil)  pochodzi z tłuszczu Australijskiego ptaka Emu (Dromiceius novaehollandiae).

Jest to nielotny struś, należący do jednego z największych ptaków tubylczych w Australii. Wysokość Emu może sięgać do 2 metrów, natomiast jego waga dochodzić może nawet do 55 kg. Zamieszkuje obszary stepowe, które są mniej zaludnione. Poza tłuszczem, który jest cennym składnikiem pozyskiwanym z ptaka Emu, jest on też hodowany w celu pozyskania mięsa o bardzo niskiej zawartości tłuszczu.

Od wielu lat, rdzenni mieszkańcy Australii stosowali tłuszcz strusia Emu w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, do ochrony przed promieniowaniem UV czy też uśmierzenia bólów mięśni i stawów. 

Emu oil pozyskiwany jest na skutek filtrowania i oczyszczania tłuszczu ze skóry zwierzęcia. Dzięki takiemu procesowi pozyskiwania, olej charakteryzuje się wysoką czystością biologiczną. Wysoka zawartość kwasu oleinowego i linolowego, które należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czynią surowiec ten  cennym składnikiem kosmetycznym, stosowanym w produkcji kremów przeciwzmarszczkowych i balsamów, nawilżających produktów do oczyszczania skóry i włosów. Jest to olej bardzo dobrze tolerowany przez różne rodzaje skóry. Badania wykazały, że nie podrażnia on skóry wrażliwej i skłonnej do alergii oraz stosowany na skórę tłustą lub mieszaną - nie zatyka porów. 

Dzięki wysokiej zawartości NNKT, olej wykazuje działanie regeneracyjne i silnie nawilżające. Pomaga w odbudowie struktur cementu międzykomórkowego i zapobiega transepidermalnej utracie wody. Doskonale penetruje w głąb skóry do wewnętrznych warst naskórka. Działa też silnie przeciwzapalnie. 

Zawartość trójglicerydów kwasów tłuszczowych w olejku znajduje się na bardzo wysokim poziomie. Jego skład przypomina skład łoju znajdującego się na powierzchni najbardziej zewnętrznej warstwy skóry – warstwy rogowej. Olej zawiera też witaminę A, która jest skutecznym antyoksydantem, działa przeciwzmarszczkowo i przeciwtrądzikowo. Często do oleju dodawana jest witamina E, która zapobiega utlenianiu składników lipidowych oraz wzmaga działanie witaminy A.

Głęboko nawilżające właściwości olejku pomagają zwalczyć nadmierną suchość poszczególnych obszarów skóry, takich jak: łokcie, kolana czy też podeszwy stóp. Skutecznie zmiękcza i nawilża dłonie i skórki wokół paznokci. Zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry i chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.

Działanie przeciwutleniające w połączeniu z silnie nawilżającym czyni olej skutecznym w zapobieganiu powstawania objawów starzenia się skóry.

Regularnie stosowany olej pochodzący z australijskiego ptaka pomaga w regeneracji skóry uszkodzonej przez nadmierne promieniowanie UV, pomaga w zmniejszaniu widoczności blizn i rozstępów. Można go stosować do demakijażu twarzy, oczu i ust. Dzięki temu, że jest to produkt w 100% naturalny, nie będzie powodował podrażnień i dodatkowo nawilży skórę. Z pewnością olejek ten można polecić do stosowania w trakcie zimy. Kropla produktu dodana do kremu bądź serum zastosowana na twarz rano pomoże ochronić skórę przed niekorzystym wpływem obniżonej temperatury oraz wpływać będzie na wzrost poziomu nawilżenia skóry. Zalecany jest także do olejowania włosów. Dzięki temu zabiegowi, włosy będą bardziej nawilżone, lejące oraz zmniejszy się ich skłonność do wypadania. Olejek świetnie nadaje się do nawilżenia skóry całego ciała, a można to uzyskać przez dodanie kilku kropel do kąpieli lub do balsamu do ciała.

Jedną z firm, która wyprodukowała gamę kosmetyków na bazie oleju Emu jest Pharm Service. Produkty EmuCare zalecane są do cery suchej, podrażnionej, wrażliwej i odwodnionej.

Źródła

[1] Olej emu – egzotyczny składnik kosmetyków, Kosmetyki – Perfumy. Chemia gospodarcza, nr 5, tom 44, 2000r

[2] http://emuoil.pl/, dostęp on-line 04.12.2016

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2019>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
13
14
15
17
Biznes w Genach
2019-09-17 do 2019-09-17
18
Cancer Prevention 2020
2019-09-18 do 2019-09-18
21
22
27
28
29
2
Business Insider Trends Festival
2019-10-02 do 2019-10-03
4
BioNinja Challenge 2019
2019-10-04 do 2019-10-06
5
6
Newsletter