Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zastosowanie cukru trzcinowego w peelingach kosmetycznych
Zastosowanie cukru trzcinowego w peelingach kosmetycznych
Cukier trzcinowy wykorzystywany jest od setek tysięcy lat. Jakie są jego właściwości i zastosowanie w kosmetyce? Co sprawia, że stosowany jest w produkcji peelingu cukrowego? Zapraszam do lektury.

 

Cukier trzcinowy charakterystyka

Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier, który otrzymywany jest z trzciny cukrowej bez oddzielania melasy i kryształków. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Barwa kryształków cukru trzcinowego może się wahać od złotawej do ciemnobrązowej. Brak oddzielania melasy i kryształów w trakcie procesu otrzymywania sprawia, że zawiera on liczne minerały i pierwiastki takie jak żelazo, wapń, fosfor, potas czy magnez oraz znaczną ilość soli mineralnych. Swoją popularność zawdzięcza podobnie jak cukier buraczany, słodkiemu smakowi i szerokiemu zastosowaniu w przemyśle spożywczym. Cukier trzcinowy zawiera ok. 397 kcal /100 g.

Istnieje kilka rodzajów cukru trzcinowego do najważniejszych zaliczyć można turbinado, demerara, muscovado.

Turbinado to brązowy cukier otrzymywany z trzciny cukrowej w procesie częściowej rafinacji. Nazwę swoją zawdzięcza wirówkom które biorą udział w jego produkcji. Odznacza się jasnym kolorem i delikatnym smakiem.

Demerara charakteryzuje się natomiast dużymi wilgotnymi kryształami oraz karmelowym aromatem.

Muscovado podobnie jak demerara jest słabo lub nieprzetworzonym cukrem trzcinowym. Ze względu na dużą zawartość melasy odznacza się silnym jej aromatem. Ten rodzaj cukru trzcinowego jest ciemnobrązowy i lepki.

 

Właściwości cukru trzcinowego

Do najważniejszych właściwości cukru trzcinowego można zaliczyć: łagodzenie bólów głowy, kojenie i nawilżenie suchej skóry, regenerację podrażnionych miejsc. Cukier trzcinowy działa przeciwbólowo, wykrztuśnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Ma działanie wygładzające. Doskonale ujędrnia i uelastycznia skórę, nadaje jej równomierny, zdrowy koloryt i blask. Odblokowuje gruczoły łojowe i skutecznie oczyszcza pory. Delikatnie złuszcza martwy naskórek.

 

Zastosowanie cukru trzcinowego

W dawnych czasach cukier trzcinowy służył do leczenia m.in. przeziębienia, astmy, oparzeń oraz trudno gojących się ran. Brak działania drażniącego i uczulającego oraz dobre właściwości złuszczające i oczyszczające sprawiły, że najszerszym obszarem zastosowania cukru trzcinowego są naturalne produkty kosmetyczne.

W sanskrycie cukier trzcinowy określano mianem siakkar lub sarkar co oznacza piasek, żwir. Nie dziwi zatem fakt, że jest ścierniwem (substancją ścierającą) w tzw. peelingach mechanicznych. Cukier trzcinowy znajduje się zatem w scrubach czy też różnego rodzaju peelingach do twarzy i ciała. Może być stosowany w postaci grubo- i drobnoziarnistej. Jego skuteczne, a zarazem delikatne właściwości ścierne sprawiają, że kosmetyki na jego bazie dedykowane mogą być również dla osób z wrażliwą skórą. Działanie przeciwbakteryjne i oczyszczające słodkiego produktu wykorzystywanego jest w produktach do cery trądzikowej.

 

Działanie peelingu kosmetycznego na bazie cukru trzcinowego

Peeling na bazie cukru trzcinowego gruboziarnistego jest przeznaczony do pielęgnacji całego ciała. Do skóry twarzy i dekoltu poleca się peeling drobnoziarnisty. Peeling cukrowy działa głównie poprzez usuniecie zanieczyszczonych, obumarłych komórek naskórka. Odblokowuje także gruczoły łojowe, oczyszcza skórę i usuwa zaskórniki. Pośrednim efektem działania peelingu jest szybsza regeneracja skóry, zwiększenie przepływu krwi co wpływa na jej koloryt.

Peeling cukrowy nakłada się na ciało w prosty sposób. Zabieg rozpoczyna się od dokładnego oczyszczenia skóry tonikiem. Skórę delikatnie masuje się okrężnymi ruchami, tak aby nie była ona zbyt rozciągana. Masaż taki trwa zazwyczaj kilka minut. Następnie peeling zmywa się dokładnie wodą, a skórę odpowiednio natłuszcza np. oliwką. Ze względu na rozpuszczalność cukru w wodzie łatwo go usunąć pod prysznicem. Peeling taki w połączeniu z olejami roślinnymi i innymi substancjami aktywnymi nie tylko efektywnie złuszcza naskórek, ale także go odżywia. Zastosowane po zabiegu kosmetyki bardzo dobrze się wchłaniają. Zaleca się stosowanie peelingu średnio raz na tydzień. Szczególnie przydatne są peelingi na bazie cukru trzcinowego, zwłaszcza w pielęgnacji skóry mocno przesuszonej, takiej jak łokcie, pięty czy kolana.

 

Peeling na bazie cukru trzcinowego domowej roboty

W celu wykonania peelingu z brązowego cukru wystarczy wziąć pół szklanki cukru trzcinowego, łyżkę miodu, odrobinę oliwy z oliwek i pół łyżeczki świeżego soku z cytryny, cukier umieścić w naczyniu, dodać miód, delikatnie mieszając dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny.

 

Cukry wykorzystywane w preparatach kosmetycz­nych oprócz swojego założonego działania fizjologicz­nego, pomagają w tworzeniu kosmetyków przyjaznych dla skóry. Wpływ na ich skuteczność działania na skórę ma kształt cząsteczki, jej rodzaj i wielkość, a także stężenie. 

Źródła

1. Rodzaje cukru Diamant, dostępne on line: 24.10.2016. www.diamant.pl

2. M. Zawadzka. Cukrowy zawrót głowy. Gazeta Cukrownicza, grudzień 2015, 38-39.

3. A.Kulawik-Pióro, K. Tracz, Zastosowanie cukru trzcinowego w recepturze peelingów kosmetycznych. Pol J Cosmetol 2016, 19(2), 156-160.

4. Cukier trzcinowy, dostępne on line: 24.10.2016.

http://blog.sanaja.pl/skladniki-kosmetykow/cukier-trzcinowy/

5. Peeling cukrem trzcinowym, dostępne on line: 24.10.2016.

http://czasnazmiane.pl/artykuly/Peelingi/Peeling_cukrem_trzcinowym_.html

6. M. Sikora, Cukry w preparatach kosmetycznych, dostępne on line: 24.10.2016.

http://www.bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=2030

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2020>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
31
1
2
Newsletter