Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ocena skuteczności ekstraktów z zielonej herbaty w ochronie przed promieniowaniem UV.
Rośliny o właściwościach przeciwutleniających mają korzystny wpływ na zapobieganie starzenia się skóry wywołane światłem UV. Wiele dostępnych na rynku produktów zawierających Camellila sinensis (zieloną herbatę) zawiera bioaktywne składniki, które zapobiegają uszkodzeniom skóry w wyniku działania szkodliwych promieni UV.

Naukowcy z Federal University of Paraná przeprowadzili badania, polegające na przetestowaniu pięciu różnych produktów kosmetycznych, których skład został wzbogacony o ekstrakt z zielonej herbaty. Badania miały ukazać ochronny wpływ przed promieniami UV na skórę ludzką oraz na mysie fibroblasty.

Proces starzenia się może być znacznie przyspieszony poprzez nadmierną ekspozycję na promieniowanie słoneczne, co prowadzi do wytwarzania wolnych rodników. To z kolei ma wpływ na „wyczerpanie” właściwości obronnych skóry. Biorąc pod uwagę, że obniżona odporność spowodowana jest przez zakłócenie metabolizmu metaloproteinaz, w doświadczeniu użyto związków, które je degradują takich jak: katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), galusan epigallokatechiny (ang. (-)-epigallocathechin-3 -galusan (EGCG). Zawartość EGCG w produktach kosmetycznych pokazała szeroką zmienność, począwszy od niewykrywalnego poziomu w granicy 58,65 ± 1,12 µg/ml i 87,82 ± 1,35 µg/ml w produktach kosmetycznych zawierających płynny ekstrakt z zielonej herbaty.

Ponadto, tylko sam ekstrakt z zielonej herbaty wykazał znaczne zmniejszenie degradacji metaloproteinazy macierzy zewnątrzkomórkowej przy zwiększaniu stężenia SOD (dysmutazy ponadtlenkowej) i katalazy. Wyniki te po raz pierwszy wskazują na to, że metoda wytwarzania mieszanek ziołowych może znacznie wpływać na efekt działania składników mających zdolności fotoochronne. Dlatego też uważa się, że ochronne działanie zielonej herbaty przed szkodliwymi promieniami słonecznymi może być sporne.

Źródła

Silva A. R., Seidl C., Furusho A. S., Boeno M. M. S.,  Dieamant G. C.,  Weffort-Santos A. M. 2013. In vitro evaluation of the efficacy of commercial green tea extracts in UV protection. International Journal of Cosmetic Science. 35(1):69-77

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2022>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter