Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
L-fukoza działa przeciwstarzeniowo
01.02.2013

L-Fukoza - niezbędny budulec ciała ludzkiego

Cukry są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Naturalnie występujące cukry różnią się od siebie. Mamy cukry proste, oraz złożone cząsteczki o istotnej roli i funkcji w organizmie żywym.

 

Cząsteczki cukru, będące podstawą prawidłowej komunikacji międzykomórkowej i prawidłowego funkcjonowania komórek to tzw. essentials sugars. Rzadki cukier L-Fukoza jest jednym z ośmiu cukrów podstawowych.

Cukry w ​​połączeniu z białkami i lipidami tworzą glikokoniugaty, które zdobią powierzchnię każdej ludzkiej komórki. Ta unikalna struktura cukrów, odgrywa istotną rolę w rozpoznawaniu komórek i komunikacji międzykomórkowej.

Proces "scukrzania się komórki" nazywa się glikozylacją. Osiem cukrów, w tym L-fukoza, uczestniczą w tym procesie. Aby proces przebiegał prawidłowo niezbędne jest dostarczenie wystarczającej ilości cząsteczek cukrowych. W codziennej diecie, występują w wystarczających ilościach jedynie glukoza i galaktoza. L-fukoza, N-acetylogalaktozamina i kwas N-acetyloneuraminowy występują w mleku matki i np. w niektórych gatunkach alg morskich. Organizm potrafi syntetyzować istotne cukry z glukozy, natomiast w procesie zużywana jest duża ilość energii, np. aby przekształcić galaktozę w L-fukozę potrzebnych jest aż 15 odrębnych enzymów.

Mała cząsteczka cukru L-Fukoza (monosacharyd) wykazuje ogromny wpływ na  białka. Jest to szczególnie widoczne jeśli brakuje cukru, jak w przypadku chorych z niedoborem leukocytarnych cząstek adhezyjnych (LAD II). W tej rzadkiej chorobie genetycznej, komórki nie są zdolne do adhezji cząsteczek L-fukozy do białek. Chorzy cierpią na wrodzony niedobór odporności, powodujący nawracające infekcje.

L-Fukozę jest cukrem, który odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym rozwoju u dzieci. Znajduje się w wysokim stężeniu w mleku matki w postaci oligosacharydu fukolaktozy.

L-Fukoza wpływa na rozwoju mózgu, przede wszystkim na pamięć długotrwałą. Jest istotnym elementem układu odpornościowego, chroni przed  rozwojem nowotworów, odgrywa ważną rolę w komunikacji między komórkami. Wysokie stężenia L-fukozy można znaleźć w układzie nerwowym, w nerkach i w zewnętrznej warstwie skóry. U chorych na cukrzycę czy raka skóry metabolizm L-fukozy jest zaburzony. Glikoproteiny i glikolipidy z L-fukozy są konieczne, aby zapobiegać procesom zapalnym i odgrywają ważną rolę w odpowiedzi immunologicznej. W chorobach zapalnych, L-Fukoza może tłumić reakcje alergiczne, takie jak kontaktowe zapalenie skóry. Odgrywa również istotny element w łuszczycy. Stwierdzono, że rozkład L-fukozy w keratynocytach skóry pacjentów z łuszczycą jest zupełnie inna niż w skórze osób zdrowych.

Pozyskiwanie L-fukozy

L-Fukoza znajduje się naturalnie w algach morskich. Jednak dostępne ilości są ograniczone a pozyskiwanie z naturalnego źródła wiąże się z wysokimi kosztami i jest niekorzystne dla środowiska naturalnego. Dlatego niemiecka firma Jennewein Biotechnologie GmbH zajęła się produkcją L-fukozy na drodze fermentacji. Tak otrzymany związek ma wysoki stopień czystości, jest identyczna jak L-Fukoza naturalna obecna w skórze człowieka, jest białym, krystalicznym proszkiem, całkowicie rozpuszczalnym w wodzie, nie zawiera konserwantów i jest wolna od GMO (proces produkcyjny porównywalny do procesów stosowanych w produkcji żywności, np. witaminy).

Cukier istotny dla naszej skóry

W ludzkiej skórze, L-Fukoza znajduje się zarówno w naskórku jak i w skórze właściwej. Znajdziemy ją w warstwie kolczytej i ziarnistej naskórka. Zakłada się, że cukry membranowe odgrywają główną rolę w procesie dojrzewania (zwany także procesem różnicowania) komórek skóry. Fibroblasty konwertują monosacharyd w glikoproteinę.

Aplikacja L-fukozy na powierzchnię naskórka daje szereg efektów stymulujących , poprawiających wygląd i strukturę skóry. W szczególności, L-Fukoza stosowana jest w kremach przeciwstarzeniowych, preparatach przyspieszających gojenie się ran (regenerację), ma na celu zmniejszenie reakcji alergicznych (np. w celu zmniejszenia objawów alergicznego zapalenia skóry). Jej właściwości pozwalają zakwalifikować ją do stosowania w kosmetykach przeciwstarzeniowych przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej.

Właściwości anty-aging i pielęgnacja skóry wrażliwej

L-Fukoza wzmacnia skórę poprzez hamowanie enzymów zaangażowanych w procesy starzenia się skóry, takie jak metaloproteazy macierzy zewnątrzkomórkowej (MMP-2 i MMP-9), stymuluje biosyntezę elastyny ​​i glikozaminoglikanów (GAG), chroni komórki poprzez obniżenie stresu oksydacyjnego, zmniejsza reakcje alergiczne, stymuluje biosyntezę elastyny. Ponadto L-Fukoza jest bogata w oligo- i polisacharydy, in-vitro chroni przeciwko indukowanej wiekiem glikacji cukrów i tworzeniu komórek starzejących się (marker: SA-beta-galaktozydaza). Bogate w L-Fukozę preparaty polisacharydowe chronią przed wywołanym wiekiem zahamowaniem syntezy kolagenu.

Badania wykazały, że L-Fukoza chroni włókna elastyczne przed degradacją enzymatyczną poprzez hamowanie aktywności elastazy – enzymu należącego do endopeptydaz. Badania przeprowadzono na skórnych fibroblastach. Dla preparatów zawierającej kolejno: L-fukozę, mannozę i oligosacharydy przyjęto stężenie 10μg/ml: obliczono średnią wartość z sześciu prób. Preparat z L-fukozą wykazywał 40 procentowe hamowanie aktywności elastazy (p <0,001). Preparat zawierający oligosacharydy był mniej aktywny i wykazywał około 26% hamowania przy tym samym stężeniu (p <0,01). Mannozy nie wykazały żadnych właściwości hamujących elastazę.

Źródło: http://www.jennewein-biotech.de/


Przeczytaj również:

Magnolia Lekarska - doskonały surowiec o działaniu anti -aging

Relacja z Kongresu Anti-Aging. Odmładzanie XXI wieku.


 

Agata Lebiedowska
portal Biotechnologia.pl

KOMENTARZE
Newsletter