Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwas Azelainowy – kosmetyczny składnik do zadań specjalnych
Redakcja portalu, 11.11.2015 , Tagi: kwas azelainowy
Kwas Azelainowy – kosmetyczny składnik do zadań specjalnych
Kwas azelainowy występuje między innymi w ziarnach zbóż, jest też wytwarzany przez drożdżaki Pityrosporum ovale i Malassezia furfur, które bytują na skórze i we włosach. Te mikroorganizmy wywołują stany zapalne, zmiany ropne, a nawet trądzik. Jednak wytwarzany przez nie kwas azelainowy działa antyseptycznie, pomaga zwalczyć bakterie (m.in. Staphylococcus aureus, Propionibacterium acnes), a nawet drożdżaki (Candida albicans). Dlatego właśnie kwas azelainowy jest preparatem do zadań specjalnych w walce z trądzikiem różnego typu, a nawet z łojotokowym zapaleniem skóry. Działa przeciwzaskórnikowo, bakteriostatycznie i sebostatycznie, a także przeciwdziała powstawaniu grud.

 

Oprócz zwalczania samej przyczyny trądziku (bakterii) kwas azelainowy posiada wiele właściwości, które poprawiają ogólny stan i wygląd skóry. Stosowany jest między innymi w celu rozjaśniania przebarwień. Dodatkową jego zaletą jest to, że rozjaśnia jedynie miejsca przebarwień – jest inhibitorem tyrozynazy, przez co hamuje proces melanogenezy, czyli tworzenia melaniny. Słabo działa wybielająco na skórę prawidłowo zabarwioną, a ciekawostką jest to, że nie działa rozjaśniająco na piegi.

Kwas azelainowy posiada właściwości przeciwzapalne. Hamuje on produkcję ROS (wolnych rodników tlenowych), które są jedną z przyczyn powstawania stanów zapalnych. Reguluje proces keratynizacji naskórka, jest polecany, jako składnik kosmetyków zwalczających nadmierne posłoneczne rogowacenie naskórka.

Kwas Azelainowy ma przewagę nad wieloma z kwasów stosowanych w kosmetyce, ponieważ jest tzw. kwasem całorocznym, czyli peelingi i kremy z jego zawartością mogą być stosowane również podczas dużego nasłonecznienia (lato). Nie wymaga neutralizowania i jest bardzo łagodny w swoim działaniu.

Jednym ze skutków ubocznych stosowania kremów i peelingów z kwasem azelainowym jest możliwość powstania przejściowego rumienia, pieczenia i uczucia świądu na skórze. Odczucia te szybko jednak ustępują. Podczas stosowania preparatów z zawartością tego kwasu musimy również uważać na okolice oczu – działa drażniąco.

Kwas Azealinowy to kosmetyczny składnik do zadań specjalnych, działa bardzo skutecznie na główne przyczyny powstawania trądziku, przy czym jest bardzo delikatny. Możemy go znaleźć w nowych preparatach marki Charmine Rose AZA PEEL i AZA ULTRA CARE CREAM przeznaczonych do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, ale jednocześnie wrażliwej. Kwas Azelainowy może być zastosowany: już u bardzo młodych osób przy kuracjach anty-acne, na łojotokowe zapalenie skóry, w celu złagodzenia trądziku różowatego, na przebarwienia i nadmierną keratynizację naskórka. Niezwykle skutecznie zwalcza wszelkie stany zapalne na skórze, bakterie oraz reguluje wydzielanie sebum.


 


 

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2021>

pnwtśrczptsbnd
1
3
5
6
9
Packaging [R]evolution
2021-06-09 do 2021-06-09
10
11
12
13
15
16
VIII KONGRES POLSKA CHEMIA 2021
2021-06-16 do 2021-06-16
EUROBIOTECH Online 2021
2021-06-16 do 2021-06-16
17
Beauty Innovations 2021 ONLINE
2021-06-17 do 2021-06-18
19
GENialne terapie
2021-06-19 do 2021-06-19
20
LNE ONE DAY
2021-06-20 do 2021-06-20
21
22
23
25
26
27
29
Korzyści z automatycznego ważenia
2021-06-29 do 2021-06-30
PHARM Connect Congress 2021
2021-06-29 do 2021-06-30
30
1
3
4
Newsletter