Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Guma Tara jako unikalny zagęstnik w kosmetykach
Guma Tara jako unikalny zagęstnik w kosmetykach

Wszelkiego rodzaju gumy, które mają zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, są stosowane w celu nadania pożądanej konsystencji produktom kosmetycznym. Zagęstniki mogą także poprawiać ich odczucia sensoryczne. Mogą nadać matowe wykończenie skórze, wyeliminować uczucie tłustości w produkcie, poprawić efekty po aplikacji produktu. Są to zatem nieodzowne składniki kosmetyków. Ze względu na obecną w ostatnim czasie modę na kosmetyki i surowce naturalne, firmy poszukują naturalnych zagęstników często pochodzących z egzotycznych roślin.  

 

Guma Tara (INCI: Caesalpinia Spinosa Gum) to biały, bezwonny proszek pozyskiwany ze zmielenia endospermy nasion Caesalpina spinosa, rodzimego drzewa z Peru, powszechnie znanego jako Tara. Drzewa Tara rosną dziko w lasach Andów, w suchym klimacie, w piaszczystej i kamienistej glebie. Caesalpinia spinosa rośnie na terenach Ameryki Południowej, osiąga wysokość do 12 metrów i znaleźć je można na skalistych i piaszczystych glebach na wysokościach 3000 m n.p.m. Drzewo nosiło niegdyś miano „peruwiańskiego chleba świętojańskiego”.

Jest to roślina strączkowa, a nasiona obecne w jej owocach zawierają rezerwę odżywczą dla początkującego stadium noworodka – endospermę (albumen). Jest ona bogata w polisacharydy, głównie mannozę i galaktozę, które stanowią rezerwuar odżywczy. Guma Tara posiada różnej wielkości cząstki, dzięki czemu surowiec dociera do zewnętrznych oraz głębokich warstw naskórka, przez co nawilża długotrwale. Jest to naturalny zamiennik syntetycznych środków konsystencjotwórczych. Zalecane dozowanie w formulacji kosmetyków wynosi od 0,1% do 2%.

Głównym składnikiem gumy Tara są galaktomannany, które należą do grupy polisacharydów o wyjątkowo wysokich właściwościach hydrokoloidowych. Jest stabilny w szerokim zakresie pH (3-10). Surowiec jest kompatybilny z większością surowców stosowanych w recepturach kosmetycznych, zarówno w procesie na gorąco, jak i na zimno. Z łatwością nadaje żelowanie fazy wodnej, a także uczucie lekkości i miękkości. Surowiec jest dyspergowany w wodzie. Lepkość, jaką uzyskamy po zastosowaniu gumy, jest uzależniona od temperatury, w jakiej prowadzony jest proces produkcji, ponieważ guma może być wprowadzana do procesu produkcyjnego zarówno w wysokiej, jak i niskiej temperaturze. Z chemicznego punktu widzenia guma Tara jest niejonowym rozgałęzionym polisacharydem, który bardzo łatwo się uwadnia i poprawia właściwości użytkowe produktów kosmetycznych. Jest odporna na elektrolity oraz kompatybilna z syntetycznymi polimerami.

Guma natychmiastowo poprawia stopień nawodnienia skóry, a efekt nawilżenia jest długotrwały. Poza tym wpływa na regulowanie wydzielania sebum z gruczołów łojowych. Poza pozytywnym działaniem na skórę korzystnie wpływa na kondycję włosów. Ze względu na właściwości absorbcyjne, gumę należy przechowywać w suchym pomieszczeniu w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od wilgoci. Dużą zaletą zastosowania gumy Tara jest jej odporność na wysokie temperatury dochodzące nawet do 145 stopni.

Źródła

Zdjęcie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caesalpinia_spinosa.jpg#/media/File:Caesalpinia_spinosa.jpg

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter