Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Emulgatory z oliwy z oliwek - naturalne i skuteczne zamienniki emulgatorów syntetycznych
Emulgatory z oliwy z oliwek - naturalne i skuteczne zamienniki emulgatorów syntetycznych
Ze względu na bogaty skład oraz doskonałą kompatybilność z lipidami obecnymi w naszym naskórku, oliwa z oliwek jest bardzo często stosowanym surowcem w przemyśle kosmetycznym. Jak się okazało, z frakcji oliwy z oliwek produkuje się także emulgatory. Ponieważ nie od dziś przemysł kosmetyczny kładzie nacisk na naturalne pochodzenie jak największej ilości składników produktów, emulgatory z oliwy z oliwek są jak najbardziej pożądanymi surowcami kosmetycznymi.

 

 

Pochodzenie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek otrzymywana jest z oliwek uprawnych, rosnących na drzewach oliwnych, które uprawiane są głównie we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Francji, Tunezji, a także w Australii, Afryce Południowej, Kalifornii. Drzewo oliwne jest to drzewo lub krzew osiągające wysokość od 4 do 12 metrów. Roślina ta może przetrwać nawet do 2000 lat. Owoce zbierane są ręcznie i poddawane są obróbce w ciągu 24 godzin, co znacząco wpływa na ich jakość. Zbiory ustala się w niedeszczowe dni, a między zbiorem a tłoczeniem nie może upłynąć więcej niż 5 dni. Olej z oliwek, czyli oliwa z oliwek, otrzymywana jest z owocni, która zawiera 30-60% tłuszczu oraz z pestek oliwek, których zawartość składników tłuszczowych wynosi około 25-32%. Oliwa może być pozyskiwana na skutek wytłaczania mechanicznego w procesie na zimno lub na gorąco. Wytłaczana na zimno oliwa z oliwek jest bogatsza o składniki odżywcze oraz jest w niewielkim stopniu zmieniona pod względem składu chemicznego, dzięki czemu jest dużo cenniejszym surowcem. Optymalna temperatura pozwalająca na zachowanie wszystkich składników odżywczych wynosi 280C. Innym sposobem otrzymywania oleju z oliwek jest proces ekstrakcji wytłoków przy użyciu rozpuszczalników organicznych. Następnie oliwa jest pozbawiana rozpuszczalnika, oczyszczana i klarowana, jednak tak pozyskany olej jest dużo gorszy pod względem składu i jakości w porównaniu do surowca otrzymanego przez wytłaczanie. Tym sposobem otrzymywane są oleje na skalę przemysłową.

 

Cenne właściwości oleju z oliwek

Oliwa z oliwek ma zielonkawą barwę, jest mętna i zawiera chlorofil oraz inne składniki balastowe. Farmakopea wyróżnia dwa rodzaje oliwy z oliwek: Oleum Olivae virginale (otrzymywana przez tłoczenie na zimno z owocni) i Oleum Olivae raffinatum (olej poddany rafinacji, z dodatkiem antyoksydantów). Oliwa naturalna (extra native, extra vergine) jest bogatsza w kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi 1-2% całej objętości oleju i jest to najbardziej pożądana oliwa z oliwek. Frakcja triglicerydowa oliwy obejmuje 98-99% całej objętości. Stanowi ona bogate źródło kwasu oleinowego (65-85%), linolowego, palmitynowego i stearynowego. Ponadto, jest bogata w fitosterole, tokoferole, alkohole trójterpenowe, estry woskowe.

Oliwa z oliwek ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, zapobiega suchości skóry, natłuszcza i odżywia skórę, przywraca prawidłowy poziom łoju, wspomaga leczenie ran i oparzeń, łagodzi objawy trądziku dzięki temu, że zmniejsza rogowacenie naskórka i gruczołów łojowych oraz zapobiega powstawaniu niedrożności mieszków włosowych. Sprawdza się w pielęgnacji skór wrażliwych, atopowych, łuszczących się. W kosmetykach stanowi podłoże i nośnik wielu składników lipofilowych, a także natłuszcza i ochrania skórę.

 

Innowacyjne emulgatory będące pochodnymi oliwy z oliwek

Bogactwo kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwy odnajduje zastosowanie w produkcji naturalnych emulgatorów. Są one cennymi surowcami, ponieważ łączą skuteczne działanie emulgujące wraz z naturalnym pochodzeniem. Mimo iż emulgatory tego pochodzenia mają silne właściwości emoliencyjne, nie pozostawiają na skórze tłustego filmu, szybko się wchłaniają, jednocześnie silnie nawilżając i wygładzając skórę. Dzięki zbliżonej strukturze chemicznej lipidów obecnych w oliwie z oliwek z lipidami obecnymi w naskórku, oliwa z oliwek ma bardzo wysokie powinowadztwo do skóry ludzkiej. Warunkuje to zdolność do odbudowy warstwy lipidowej naskórka bez działania filmotwórczego.

 

Na rynku dostępnych jest wiele emulgatorów będących pochodnymi oliwy z oliwek

Jednym z innowacyjnych emulgatorów pozyskanych z oliwy z oliwek jest biomimetyczny emulgator o/w Olivem 1000 (INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate). Jest to surowiec o wysokiej zawartości długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprawiają, że jest on składnikiem wysoce kompatybilnym z sebum skóry ludzkiej. Działa silnie nawilżająco i regenerująco wobec skóry, a także odbudowuje jej płaszcz lipidowy. Surowiec jest stabilny w szerokim spektrum pH (3,0-12,0), dzięki czemu tworzy stabilne emulsje z wieloma surowcami. Jest kompatybilny z elektrolitami, DHA, AHA. Ponadto, ułatwia przenikanie składników aktywnych w głąb skóry. Łagodzi podrażnienia skóry i uelastycznia ją. Jest wysoce kompatybilny z szeroką gamą emolientów, takich jak: olej ze słodkich migdałów, olej jojoba, skwalan, olej parafinowy i wiele innych.

Nowym rozwiązaniem jest także obecny od niedawna na rynku surowców kosmetycznych Olivem 2020 o nazwie INCI: Ethylhexyl Olivate, Sodium Acrylates Copolymer, Polyglyceryl 4 Olivate. Jest on zagęstnikiem emulsji i układów bezwodnych, a także emulgatorem o/w. Występuje w postaci lepkiej, żółtej cieczy. Jego zaletą jest możliwość zastosowania w procesach na ciepło i na zimno. Tworzy bardzo ciekawe efekty holograficzne przy zagęszczaniu olejów, natomiast z gliceryną tworzy klarowne żele. Nadaje produktom kosmetycznym bardzo dobre odczucia sensoryczne. Dodatek 2-3% surowca w formulacji pozwala na zastosowanie go jako emulgatora i zagęstnika, natomiast Olivem 2020 w ilości 1% pełni rolę stabilizatora i modyfikatora odczuć sensorycznych.

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2018>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
7
8
9
10
16
17
19
21
MEDmeetsTECH #6
2018-09-21 do 2018-09-21
22
23
24
Międzynarodowy Kongres Biogospodarki
2018-09-24 do 2018-09-24
25
IT w Służbie Zdrowia GigaCon
2018-09-25 do 2018-09-25
28
29
30
Newsletter