Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ekstrakt z truskawek działa fotoprotekcyjnie
08.08.2012

Spożywanie owoców ma korzystny wpływ na nasze zdrowie – to wiemy. Jak się okazuje, ekstrakty owocowe mogą również działać fotoprotekcyjnie. Badania przeprowadzone przez włoskich i hiszpańskich naukowców sugerują, że wyciąg z truskawek nie tylko ochrania skórę przed działaniem promieniowania UV, ale także zapobiega uszkodzeniom DNA komórek i zwiększa ich żywotność.

Do badania wybraliśmy truskawki odmiany Sveva. Dojrzałe owoce zostały zebrane z plantacji prowadzonej przez Azienda Agraria Didattico Sperimentale ‘‘Pasquale Rosati” w Agugliano we Włoszech. Wybraliśmy tę odmianę, ponieważ charakteryzuje się wysoką aktywnością antyoksydacyjną, wysoką zawartością fenoli i flawonoidów (głównie antocyjanów), a więc składników, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwrakowe oraz które mają zdolność regulowania procesów enzymatycznych. Co więcej, w poprzednich badaniach zaobserwowaliśmy zwiększenie potencjału antyoksydacyjnego osocza u zdrowych ludzi oraz poprawę odporności na oksydacyjną hemolizę erytrocytów w wyniku długotrwałego spożywania tej odmiany truskawek” – wyjaśnia nam Francesca Giampieri, współautorka badania.

 


Zobacz także:

Wypełnianie zmarszczek? Igła nie jest potrzebna!

Progeryna na celowniku firm kosmetycznych


 

Zespół badawczy przeprowadził eksperyment na kulturze komórek skóry – fibroblastach. Ekstrakt z truskawek podawano w trzech różnych stężeniach – 0,05 mg/ml, 0,25 mg/ml i 0,5 mg/ml. Komórki eksponowano na działanie promieni UV o dawce „równej 90 minutom spędzonym w południe w letni dzień na Riwierze Francuskiej”. Jakie były efekty? Badanie potwierdziło, że ekstrakt z tych owoców wykazuje właściwości fotoprotekcyjne (szczególnie w stężeniu 0,5 mg/ml), zwiększa żywotność fibroblastów i zmniejsza uszkodzenia DNA w porównaniu do kontrolnej kultury komórek.

 

Nasze wyniki mają ogromne znaczenie, ponieważ pokazaliśmy, że truskawki mogą ochraniać komórki poddane działaniu czynników wywołujących raka, choroby degeneracyjne czy choroby skóry o podłożu zapalnym. Naszym następnym krokiem będzie przetestowanie ekstraktu na komórkach rakowych” – mówi Francesca Giampieri.

 

Ochrona przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem promieniowania UV to nie są jedyne korzyści, które mogą płynąć z sięgania po truskawki. Wcześniejsze badanie nad tymi owocami wskazało, że ich spożywanie może stanowić ważny element diety w profilaktyce choroby wrzodowej. Badanie przeprowadzone na szczurach pozwoliło wysnuć wniosek, że truskawki zmniejszają podrażnienie śluzówki żołądka, które może następować np. na skutek spożycia alkoholu czy stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

 

red. Małgorzata Przybyłowicz

 

Źródło: Francesca Giampieri, Josè M. Alvarez-Suarez, Sara Tulipani, Ana M. Gonzàles-Paramàs, Celestino Santos-Buelga, Stefano Bompadre, José L. Quiles, Bruno Mezzetti, Maurizio Battino, Photoprotective Potential of Strawberry (Fragaria × ananassa) Extract Against UV-A Irradiation Damage on Human Fibroblasts, Journal of Agricultural Food Chemistry 60 (9): 2322-7, 2012)

KOMENTARZE
news

<Sierpień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter