Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ekstrakt z róży damasceńskiej w kosmetyce
Ekstrakt z róży damasceńskiej w kosmetyce

Dobroczynne właściwości róż znaną są od lat. Olejek różany kojarzony jest jako eliksir młodości, piękności i długowieczności. W medycynie znane jest od lat dobre działanie związków obecnych w płatkach róż na układ krwionośny, serce i psychikę.

 

 

 

Botanika róż

Róża  jest krzewem z rodziny różowatych (Rosaceae). Kwiaty róż składają się z 5-dzielnej korony i osadzone są pojedynczo lub w postaci kwiatostanów. Róża po raz pierwszy występowała na półkuli północnej już 30 milionów lat temu. Obecnie znanych jest prawie 200 gatunków róż. Hodowla róż rozpoczęła się już 5000 lat temu, natomiast do Europy dotarła po XIII wieku. Gatunkami róż, które znajdują najszersze wykorzystanie w kosmetyce, są: róża damasceńska, róża karbowana, róża stulistna, a także owoce dzikiej róży. Największe zainteresowanie jednak od zawsze budziła róża damasceńska (Rosa damascena). Wywodzi się z terenów Azji Mniejszej. Krzew rozrasta się do wysokości ponad 2 metrów i jest w stanie przeżyć nawet 50 lat. Płatki róż zawierają szereg aktywnych związków i są to między innymi: flawonoidy, terpeny, glikozydy, które mają dobroczynny wpływ na skórę.

 

Właściwości ekstraktu z róży damasceńskiej

Dotychczas dobrze poznane zostały właściwości olejku różanego, który dzięki zawartości składników takich jak Citronellol, Geraniol, Eugenol, Nerol wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne. Pozyskanie ekstraktu z róży damasceńskiej rozpoczyna się od zbioru płatków róż. Są one zbierane o świcie i jeszcze przed południem są poddawane ekstrakcji. Ekstrakt z róży damasceńskiej, dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych, wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Naukowcy postanowili przeprowadzić badania nad zdolnościami przeciwbakteryjnymi i przeciwutleniającymi wyciągu ze świeżych płatków róży damasceńskiej. Wykazano aktywność przeciwbakteryjną wobec wielu gatunków bakterii: Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Enterobacter aerogenes, Enterococcus feacalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Mycobacterium smegmatis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus i Yersinia enterocolitica. Dzięki obecności dobroczynnych flawonoidów ekstrakt z róży damasceńskiej korzystnie wpływa na naczynka krwionośne obecne w skórze. Dzięki temu redukuje zaczerwienienia i uszczelnia naczynia włosowate. Poza tym działa nawilżająco i odżywiająco. Dodaje blasku skórze oraz zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu. Zapach róży działa korzystnie na naszą psychikę, eliminuje napięcie i stres, a także jest skutecznym afrodyzjakiem.

KOMENTARZE
Newsletter