Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ekstrakt z pestek winogron, czyli niesłusznie pomijanej części owocu

Co tak wyjątkowego kryje się w ekstrakcie z pestek winogron? Winogrono kojarzy nam się z dorodnymi owocami oraz winem, a co za tym idzie – z naturalnymi przeciwutleniaczami. Winogrona są popularnymi owocami w Polsce, natomiast jedna z ich części przeważnie zostaje niedoceniona – są to pestki. Warto wiedzieć, że pestki z winogron są bogate w silne przeciwutleniacze i naturalne związki roślinne zwane kompleksem oligomerycznych proantocyjanidynów (OPC). Ze względu na swój skład i właściwości często stosowane są w formulacjach przeciwzmarszczkowych i nie tylko.

 

Główny składnik pestek – proantocyjanidyny

OPC są znane ze swojej aktywności przeciwutleniającej, co oznacza, że pestki winogron niszczą wolne rodniki w organizmie, co z kolei pomaga uniknąć przedwczesnego starzenia się i rozwoju niektórych chorób przewlekłych. Jednak OPC wykazują również wiele innych korzystnych działań, co wyjaśnia, dlaczego ekstrakt z pestek winogron wydaje się wspierać leczenie tak wielu różnych schorzeń, wywierając istotny wpływ na nasze ciało. 

Proantocyjanidyny  są to połączenia katechiny, epikatechiny i ich estrów z kwasem galusowym. Otrzymuje się je najczęściej z nasion winogron, żurawiny, kory sosnowej, aronii, kory drzewa cytrynowego, liści leszczyny lub wiśni. Badania wykazują jednak, że proantocyjanidyny najlepszej jakości otrzymuje się z miazgi nasion winogron. OPC są jednym z bardziej aktywnych biologicznie, naturalnych przeciwutleniaczy – ok. 50 razy silniejszym niż witamina E i 20 razy silniejszym niż witamina C. Dodatkowo obecność OPC intensyfikuje i wydłuża działanie obu witamin i innych pierwiastków śladowych. Według artykułu, który został opublikowany w czasopiśmie „Alternative Medicine Review”, OPC mają nie tylko działanie przeciwutleniające, ale również: przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

 

Właściwości ekstraktu

Za właściwości ekstraktu z pestek winogron odpowiadają OPC, które są spokrewnione ze znacznie bardziej rozpowszechnionym związkiem – resweratrolem, znajdującym się w skórkach winogron. Resweratrol znany jest jako jeden z najważniejszych związków sprzyjających długowieczności, dzięki wspieraniu aktywności białek zwanych sirtuinami, które przyspieszają naprawę DNA w komórce, co wydłuża jej okres funkcjonowania.

 

Działanie ekstraktu z pestek winogron:

  • posiada zdolność odmładzania komórek i ochrony włókien kolagenowych,
  • jest silnym antyoksydantem, który spowalnia starzenie się skóry,
  • stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny,
  • działa odświeżająco oraz upiększa koloryt skóry,
  • poprawia stan cery naczynkowej,
  • chroni DNA komórki i chromosomy przed stresem oksydacyjnym, akumulującym się z wiekiem,
  • łagodzi trądzik, egzemy, objawy łuszczycy.

 

Zastosowanie

Proantocyjanidyny, obficie występujące w pestkach winogron, wykazują się wysoką skutecznością w działaniu antyoksydacyjnym, będącym w stanie przeciwdziałać procesom peroksydacji lipidów na korzyść błon komórkowych. Ponadto, posiadają właściwości hamujące enzymy odpowiedzialne za degradację włókien skórnych. Dlatego jest to oczywisty wybór w kosmetykach przeznaczonych do zapobiegania starzeniu się skóry z uwzględnieniem ochrony naczynek i stymulowania jej mikrokrążenia. Dodatkowo olejek otrzymany z pestek winogron ma właściwości nawilżające i odżywcze dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego.

KOMENTARZE
news

<Październik 2021>

pnwtśrczptsbnd
28
30
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
PORT for Health: Neuroscience
2021-10-13 do 2021-10-15
16
17
18
21
22
23
24
26
27
Impact’21
2021-10-27 do 2021-10-28
28
29
30
31
Newsletter