Botanika
Granat właściwy/granatowiec właściwy (Punica granatum L.) jest rośliną należącą do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Naturalne środowisko jego występowania to część obszarów Azji Zachodniej, Kaukaz oraz Półwysep Indyjski (Afganistan, Iran, Indie, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan). Osiąga on wysokość 3-5 m. Ma liście eliptyczno-lancetowate o długości nawet do 8 cm. Owoce to jagody, które przypominają kształtem i wielkością duże jabłko. Są pokryte skórzastą, twardą łupiną o kolorze fioletowym. Zawierają po 400-700 tępograniastych nasion. Mają galaretowatą konsystencję oraz są bardzo soczyste, stanowiąc jadalną część owocu. Otrzymuje się z nich syrop zwany grenadyną.
Skład
Ekstrakt z granatu jest prawdziwą skarbnicą korzystnych dla nas substancji. W jego składzie znajdziemy m.in.: garbniki, kwasy galusowy i elagowy, saponiny, witaminy C oraz E, pektyny, kwas ursolowy, kwasy owocowe i alkaloidy. To bogactwo składników czyni ekstrakt z granatu surowcem o wszechstronnym potencjale kosmetycznym i farmaceutycznym.
Zastosowanie granatu w farmacji
Granat to istna bomba witaminowa, a jego korzystne właściwości były wykorzystywane już w starożytności. Przyczynia się do utrzymania niskiego ciśnienia krwi, obniża wysoki poziom cholesterolu, zapobiegając w ten sposób miażdżycy oraz innym chorobom układu krwionośnego. Obecne w nim składniki spowalniają wzrost komórek nowotworowych m.in. raka prostaty. Zapobiega on także stanom zapalnym organizmu. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy organizmu poprzez regulację procesów trawiennych. Owoc ten zawdzięcza swoją popularność zawartym w nim polifenolom. Obecne w nim fitoestrogeny łagodzą dolegliwości związane z PMS oraz objawy menopauzy.
Zastosowanie granatu w kosmetologii
Zawarte w ekstrakcie z granatu taniny, a także kwasy galusowy oraz elagowy przyczyniają się do normalizowania wydzielania sebum. Co więcej, wykazują działanie ściągające oraz zmniejszające widoczność ujść gruczołów łojowych. Wspomniane właściwości sprawiają, iż poleca się go jako składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej oraz trądzikowej. Cynk i witaminy, które w nim znajdziemy, zmniejszają stany zapalne. Przyczyniają się także do redukcji rumienia. Ze względu na przywołane cechy poleca się go w pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej. Najważniejszymi polifenolami, które znajdują się w granacie, są punikalaginy, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, poprawiają struktury skóry i chronią przed przedwczesnym starzeniem się. Ekstrakt z granatu pobudza oraz stymuluje syntezę kolagenu, a także zwiększa gęstości skóry i wygładza zmarszczki, dlatego sprawdzi się świetnie w recepturach kosmetycznych dedykowanych pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Przyczynia się również do zmniejszania obrzęków, dzięki czemu nadaje się jako składnik kremów pod oczy. Ekstrakt z granatu posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwtrądzikowe, dzięki czemu przyspiesza gojenie się stanów zapalnych. Suchy ekstrakt z granatu uzyskuje się w procesie liofilizacji, który pozwala na zachowanie w pełni biologicznie aktywnych składników, zapachu i koloru. Dodanie ekstraktu owocowego w proszku do produktów naturalnych poprawia ich lepkość, teksturę i zawartość składników odżywczych.
KOMENTARZE