Skład
Ekstrakt z zielonej herbaty wytwarza się z liści Camellia sinensis. Posiada dość bogaty skład – m.in. garbniki, alkaloidy, witaminy K, C, P, witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, miedź, krzem, fluor, polifenole (np. galusan epigalokatechiny i kwas galusowy). W kosmetykach znajdziemy go pod nazwą Camellia Sinensis Leaf Extract.
Właściwości i zastosowanie ekstraktu z zielonej herbaty
Najbardziej cenioną właściwością herbaty jest jej działanie przeciwutleniające. Odkrycie wolnych rodników sprawiło, iż stało się oczywiste, że mogą one powodować reakcje łańcuchowe, które przyczyniają się do uszkodzenia białek, lipidów czy kwasów nukleinowych, co w konsekwencji niesie negatywne skutki dla skóry w postaci szybszego starzenia się. W związku z tym, iż uznaje się stres oksydacyjny za jeden z głównych powodów starzenia się skóry, najważniejszymi czynnikami, które zapobiegają temu procesowi, są przeciwutleniacze. W kosmetologii do receptur kosmetycznych używa się zieloną, czarną oraz białą herbatę, jednak największe stężenie polifenoli wśród nich jest właśnie w zielonej. Katechiny obecne w zielonej herbacie działają wielokierunkowo na wolne rodniki poprzez: bezpośrednie wychwytywanie ROS i RNS, chelatowanie śladowych pierwiastków biorących udział w powstawaniu wolnych rodników, zwiększanie produkcji endogennych enzymów oraz hamowanie działania enzymów odpowiedzialnych za udział w powstawaniu ROS.
Ekstrakt z zielonej herbaty poprawia mikrokrążenie, co przyczynia się do lepszego odżywienia oraz dotlenienia skóry. Co więcej, polifenole chronią witaminę C przed utlenianiem. Jest to niezwykle ważne, ponieważ bierze ona udział w syntezie kolagenu. Obecność i właściwości alkaloidów w zielonej herbacie sprawiają, iż jest często stosowana w preparatach antycellulitowych. Najważniejszy alkaloid – kofeina – pobudza mikrokrążenie w skórze, przyczyniając się do dotlenienia komórek oraz przyspieszenia spalania tłuszczu. Kofeina występująca w liściach herbaty jest skutecznym preparatem w redukcji cellulitu. Stosowanie jej miejscowo hamuje gromadzenie się tłuszczu w tkance podskórnej, a także przyczynia się do zmniejszenia liczby adipocytów. Oprócz wspomnianego alkaloidu również katechiny przyczyniają się do niwelowania glikacji i utleniania białek, jednocześnie zapobiegając powstawaniu cellulitu. Velasco i współpracownicy zbadali skuteczność miejscowego zastosowania emulsji z kofeiną przez okres 21 dni. Sprawdzili, czy średnica komórek tłuszczowych się zmieni. Badanie zostało przeprowadzone na myszach rasy Wistar. Wykazano, iż średnica komórek tłuszczowych zmniejszyła się o 17%.
Ekstrakt z zielonej herbaty jest ważnym składnikiem wielu kosmetyków, m.in. balsamów, kremów, toników, preparatów do włosów. Jego szerokie zastosowanie wynika z wielokierunkowego działania. Obecne w zielonej herbacie polifenole o właściwościach przeciwzapalnych świetnie sprawdzają się w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Pozwalają zmniejszyć stany zapalne. Ponadto ekstrakt z herbaty przyczynia się do zmniejszenia wydzielania sebum, co w połączeniu z jej właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwbakteryjnymi świetnie sprawdzi się u osób zmagających się z trądzikiem oraz tłustą skórą. Ekstrakt z zielonej herbaty przyczynia się do hamowania działania enzymów, które odpowiadają za degenerację kolagenu i elastyny. Jest on inhibitorem kolagenazy i metaloproteinazy. W związku z tym poleca się go jako składnik preparatów przeznaczonych do poprawy napięcia skóry, ujędrnienia oraz przeciwzmarszczkowych. Surowiec ten warto zastosować w recepturze kosmetyków do włosów. Przyczynia się do łagodzenia swędzenia skóry głowy i zmniejszenia aktywności gruczołów łojowych, korzystnie wpływając na wygląd włosów często się przetłuszczających.
KOMENTARZE