Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zdrowa wątroba dzięki kawie i herbacie
Zdrowa wątroba dzięki kawie i herbacie
Kofeina nie tylko pobudza i dodaje energii, ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jak wynika z najnowszych badań międzynarodowego zespołu naukowców kierowanych przez prof. Paula Yena oraz dr Rohita Sinha z Duke-NUS Graduate Medical School i Duke University School of Medicine, zwiększone spożycie kofeiny może pomóc w walce ze stłuszczeniem wątroby.

 

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby(ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) to choroba cywilizacyjna, która znacznie rozpowszechniła się w ostatnich 20  latach. Dotyczy ona 10-24% dorosłej populacji z prawidłowym współczynnikiem masy ciała oraz blisko 95% osób z otyłością. Schorzenie to charakteryzuje się odkładaniem tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocytach),  w związku z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak otyłość i cukrzyca typu 2. Jedynym sposobem leczenia jest zmiana diety oraz zwiększona aktywność fizyczna. Czy zatem picie kawy i herbaty może okazać się pomocne w walce z tą chorobą?

Naukowcy z Duke-NUS Graduate Medical School i Duke University School of Medicinestwierdzili, że kofeina stymuluje metabolizm lipidów przechowywanych w komórkach wątroby i wpływa na zmniejszenie stłuszczenia wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.

Powyższe rezultaty sugerują, że spożywanie kofeiny w ilości równoważnej zawartości czterech filiżanek kawy lub herbaty dziennie, może zmniejszać ryzyko zachorowania oraz chronić przed rozwojem bezalkoholowego stłuszczenia wątroby u ludzi. Jak mówi profesor Yen "To są pierwsze szczegółowe badania mechanizmu działania kofeiny na lipidy w wątrobie i uzyskane wyniki są bardzo interesujące."

Dotychczas nie wynaleziono skutecznej terapii lekowej w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, dlatego badania nad kofeiną, jako potencjalną substancją wspomagającą leczenie, mogą okazać się przełomowe.

Szczegółowe wyniki badań zostaną opublikowane we wrześniowym numerze czasopisma Hepatology.

 

Ewelina Sapińska

Źródła

www.sciencedaily.com

Basaranoglu M., Kayacetin S., Yilmaz N., Kayacetin E., Tarcin O., Sonsuz A.: Understanding mechanisms of the pathogenesis of nonalcoholic fatty liver disease. World J. Gastroenterol., 2010, 16(18), 2223-2226.

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter