Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby(ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) to choroba cywilizacyjna, która znacznie rozpowszechniła się w ostatnich 20 latach. Dotyczy ona 10-24% dorosłej populacji z prawidłowym współczynnikiem masy ciała oraz blisko 95% osób z otyłością. Schorzenie to charakteryzuje się odkładaniem tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocytach), w związku z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak otyłość i cukrzyca typu 2. Jedynym sposobem leczenia jest zmiana diety oraz zwiększona aktywność fizyczna. Czy zatem picie kawy i herbaty może okazać się pomocne w walce z tą chorobą?
Naukowcy z Duke-NUS Graduate Medical School i Duke University School of Medicinestwierdzili, że kofeina stymuluje metabolizm lipidów przechowywanych w komórkach wątroby i wpływa na zmniejszenie stłuszczenia wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
Powyższe rezultaty sugerują, że spożywanie kofeiny w ilości równoważnej zawartości czterech filiżanek kawy lub herbaty dziennie, może zmniejszać ryzyko zachorowania oraz chronić przed rozwojem bezalkoholowego stłuszczenia wątroby u ludzi. Jak mówi profesor Yen "To są pierwsze szczegółowe badania mechanizmu działania kofeiny na lipidy w wątrobie i uzyskane wyniki są bardzo interesujące."
Dotychczas nie wynaleziono skutecznej terapii lekowej w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, dlatego badania nad kofeiną, jako potencjalną substancją wspomagającą leczenie, mogą okazać się przełomowe.
Szczegółowe wyniki badań zostaną opublikowane we wrześniowym numerze czasopisma Hepatology.
Ewelina Sapińska
KOMENTARZE