Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bursztyn – kosmetyczny cud znad Bałtyku
Bursztyn – kosmetyczny cud znad Bałtyku
Bursztyn to kopalna żywica drzew iglastych, składająca się z węgla, tlenu, wodoru, siarki i jodu. Gdańsk jest Światową Stolicą Bursztynu. Dotychczas kojarzony głównie z jubilerstwem, jest wykorzystywany na masową skalę do produkcji ozdób, ale także przy produkcji farb, lakierów, tworzyw sztucznych i leków, zwłaszcza w medycynie naturalnej. Znalazł również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Bursztyn jest naturalnym antyoksydantem, który przyspiesza odbudowę komórkową, rozświetla i regeneruje skórę, poprawia jej metabolizm, neutralizuje wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia się skóry. To naturalny filtr UV, który chroni skórę i włosy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, ma działanie brązujące i poprawiające koloryt cery.

Jako surowce kosmetyczne stosuje się ekstrakt bursztynowy, kwas bursztynowy, produkty suchej destylacji czy zmielony bursztyn. Na dzień dzisiejszy bursztyn jest używany do produkcji szamponów, maści, kremów, balsamów i peelingów.

Najcenniejszym składnikiem dla kosmetologii  jest kwas bursztynowy (kwas 1,4- butanodiowy), który działa jak biostymulator. Występuje w postaci dość dużych białych kryształów. Spełnia rolę antyutleniacza (spowalnia procesy starzenia), stosowany w maściach pozwala zregenerować siły, zmniejsza opuchliznę. Najważniejszym zastosowaniem kwasu wydają się być produkty, które zapobiegają starzeniu się ludzkiego organizmu- tutaj kwas spełnia rolę inhibitora („hamulca” powstrzymującego utratę) jonów potasu.

Drugim składnikiem jest olej bursztynowy- olejowa ciecz o ciemnym kolorze
i charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu, zalicza się do grupy olejków eterycznych. Zawiera 70% terpenów i seskwiterpenów, fenole, alkohole, ketony, związki hydro-aromatyczne, kwas bursztynowy, octowy i inne kwasy karboksylowe. Szybko nasącza skórę wnikając w głąb tkanki, wprowadza tam przewagę anionów i udrażnia przepływ krwi w naczyniach włosowatych. Ułatwia przy tym wchłanianie związków aktywnych.

Trzeci, ważny składnik to zmikronizowany bursztyn. Stosowany do produkcji kremów regenerujących, uelastyczniających, wygładzających skórę. Dzięki bardzo maleńkim rozmiarom drobiny bursztynu wnikają w głąb skóry, przenikają przez warstwę rogową naskórka bezpośrednio oddziałując na warstwy żywe, gdzie przyspieszają odnowę skóry i aktywizują układ immunologiczny, pochłaniają promieniowanie słoneczne.

 

Produkty kosmetyczne, do których produkcji używa się bursztynu:

  1. Szampony z wyciągiem z bursztynu- działanie pielęgnacyjne, wzmacniające
    i wygładzające włosy, ułatwiające układanie, hamujące przetłuszczanie się włosów; jako naturalny filtr słoneczny chroni przed działaniem szkodliwych promieni UV.
  2. Odżywki do włosów i skóry głowy- zawierają biologicznie czynne substancje pozyskane z bursztynów przyspieszające porost włosów, łagodzące podrażnienia skóry głowy oraz nawilżające.
  3. Kremy regenerujące- kosmetyki do intensywnej pielęgnacji skóry suchej
    i przesuszonej, skłonnej do podrażnień, odżywia i wzmacnia skórę osłabioną działaniem środowiska zewnętrznego. Kompleks skoncentrowanych wyciągów
    z bursztynu poprawia metabolizm komórkowy, wspiera naturalne mechanizmy obronne skóry, przyspiesza jej zdolność do regeneracji, poprawia mikrokrążenie,
    co sprawia, że skóra jest dotleniona, nawilżona, poprawia koloryt skóry- nie jest ona już poszarzała.
  4. Sole mineralno- bursztynowe- bogate w cenne mikroelementy, kolagen i wyciąg z bursztynu, który ogranicza działanie wolnych rodników , działa przeciwbakteryjnie, jest naturalnym filtrem słonecznym, poprawia koloryt i wygląd skóry.
  5. Kosmetyki energizujące  z biokompleksem bursztynu- zdecydowanie poprawia kondycję skóry i włosów, nawilża, usprawnia metabolizm komórkowy, dotlenia skórę.
  6. Peelingi do ciała- o kremowej konsystencji, zawierające drobinki zmikronizowanego bursztynu, doskonale oczyszcza skórę, pozostawia ją nawilżoną i wygładzoną, poprawia koloryt skóry.

Jak widać, bursztyn znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż polscy producenci wykorzystują bursztyn w swoich produktach na coraz szerszą skalę. Dodatkowo cieszy, iż naukowcy nieustannie badają właściwości bursztynu, odkrywając coraz to nowe cechy, które dotychczas pozostawały tajemnicą.

 

Marta Radzimierska

Źródła

www.amber.com.pl

www.ambersmell.pl

www.nasalony.pl

KOMENTARZE
Newsletter