Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Białka stosowane w kosmetykach – część 2
Dominika Andrys, 12.12.2013 , Tagi: peptydy, białka
Białka stosowane w kosmetykach – część 2
Coraz częściej peptydy stanowią składnik kosmetyków. Dodawane są zarówno do preparatów stosowanych w pielęgnacji twarzy, ale również do kosmetyków stosowanych do pielęgnacji włosów.

Tworzenie formulacji zawierających peptydy

Rozpuszczalne białka nadają się do włączenia w prawie wszystkie popularne formulacje tj. emulsje, mleczka, żele i proszki. Poniższy podział zawiera krótkie Informacje o wykorzystaniu białek i ich pochodnych w preparatach do pielęgnacji  skóry i włosów.

Białka w produktach do pielęgnacji skóry:

A.Hydrolizaty białkowe
Przykład: hydrolizowany kolagen, elastyna, jedwab
Zastosowanie: środek pochłaniający wilgoć, właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,2-5% w kremach, balsamach

 

B.Białka bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie
Przykład: kolagen desamido, albuminy surowicy
Zastosowanie: środek pochłaniający wilgoć, właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,01-0,1% w kremach, balsamach

 

C.Żelatyna
Funkcja: substancja zagęszczająca, stabilizator emulsji  
Zastosowanie: 1-2% w emulsji

 

D.Kondensaty białkowe
Przykład: hydrolizowany kolagen
Funkcja: ko-emulgator
Zastosowanie: 0,5-2% w emulsjach O/W

 

E.Białka nierozpuszczalne
Przykład: puder jedwabny, nierozpuszczalna keratyna/elastyna
Zastosowanie: właściwości pochłaniające sebum
Zastosowanie: 1-5% w sypkich preparatach do makijażu

Białka w produktach do pielęgnacji włosów:

A.Hydrolizaty białkowe
Przykład: hydrolizowany kolagen, keratyna , jedwab, gluten pszenny
Funkcja: środek buforujący, właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,2-2% w szamponach, odżywkach, płukankach

 

B.Kondensaty białkowe
Przykład: hydrolizowane białko pszenicy, kopolimer polisiloksanu, hydrolizowana elastyna
Funkcja: właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,05-3% w odżywkach

 

C.Białka rozpuszczalne
Przykład: rozpuszczalna keratyna, rozpuszczalny gluten pszenny
Funkcja białka: właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,5-5% w formulacji

 

D.Specjalne kondensaty białkowe
Przykład: undecylenoyl potasu hydrolizowanego kolagenu
Zastosowanie kolagenu: właściwości przeciwłupieżowe
Zastosowanie: 0,5-2% w szamponach

Derywatyzacja

W celu dodania lub wzmocnienia określonej funkcji białka dodaje się do jego struktury określone grupy chemiczne (pochodne). Na przykład w wyniku dodania czwartorzędowego związku amoniowego do keratyny lub kolagenu otrzymuje się białko o skuteczniejszych właściwościach  regenerujących zniszczone włosy stosowane często w odżywkach do włosów.  Taki kosmetyk zmniejszenia również elektryzowanie się włosów oraz łatwiej je rozczesać. Aby białko miało  dodatkowe funkcje np. właściwości oczyszczające zbliżone do środków powierzchniowo czynnych, łączy się je w procesie kondensacji z różnymi kwasami tłuszczowymi.  Takie kondensaty są łagodne dla skóry ludzkiej i oczu, charakteryzują się łagodnymi właściwościami myjącymi oraz małym spienianiem. Te funkcje pozwalają na wykorzystanie ich w szerokim stopniu (w celu zmniejszenia podrażnień) w produktach kosmetycznych. Białka mogą być również łączone z surfaktantami. Głównym celem jest otrzymanie białek o wysokiej masie cząsteczkowej rozpuszczalnych w wodzie, natomiast otrzymuje się również białka nierozpuszczalne. Ponadto, takie „ulepszone” białka mogą być stosowane jako baza do uzyskania wysoko stężonych roztworów słabo rozpuszczalnych białek, takich jak kolagen czy białko pszenne.

Źródła

1.    Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.

2.    Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.

3.    Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.

4.    Marzec A. „Chemia kosmetyków. Surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów”, Toruń 2005.

5.    Mrukot M. „Kosmetologia receptariusz”, Kraków 2006.

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter