Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zmniejszyć ilość soli i zachować smak? Teraz to możliwe
30.11.2007
Amerykańska firma Wild proponuje Europie swój nowy produkt: proszek, który pozwoli producentom żywności i napojów zredukować o połowę zawartość soli, czyniąc je zdrowszymi bez jednoczesnej utraty właściwości smakowych.
SaltTrim, wprowadzony do sprzedaży w Stanach (październik 2005) odniósł ogromny sukces. Zachęciło to deweloperów naturalnej żywności do udostępnienia go na rynku europejskim jeszcze w tym miesiącu.

Wzrastające wysiłki ukierunkowane na zmniejszenie ilości soli używanej w przemyśle spożywczym tworzą korzystną dla SaltTrimu sytuacje rynką.

Brytyjska organizacja Consensus Action on Salt and Health (CASH) szacuje, że przeciętny mieszkaniec zachodu spożywa od 10 do 12 gramów soli dziennie, co znacznie przekracza zalecaną dawkę (6 gramów). Z obawy o zdrowie, konsumenci stają się coraz bardziej ostrożni i świadomi w kwestiach dotyczących odżywiania. Z tej przyczyny zredukowanie ilości soli jest ważnym zadaniem dla producentów żywności, którzy chcą utrzymać sprzedaż i spełnić wymagane kryteria.
 
SaltTrim umożliwia zmniejszenie ilości użytej soli do 50 %, co idzie w parze z ze stosowaniem chlorku potasu, lub innych środków o niskiej zawartości sodu używanych jako substytut soli. Jednocześnie nie wywołuje on zmniejszenia wartości smakowej produktu. Wild, producent SaltTrimu twierdzi, że podczas gdy inne produkty tego typu są ukierunkowane na maskowanie gorzkiego, metalicznego smaku chlorku potasu, SaltTrim oprócz tego imituje smak i  teksturę soli.

Żaden z pracowników Wild nie był uprawniony do udzielenia dalszych informacji na temat chronionej patentem technologii, która doprowadziła do powstania SaltTrimu. 

SaltTrim to rozpuszczalny w wodzie proszek, który może być dalej swobodnie przetwarzany przez wytwórców.  Jest odporny na działanie temperatury, nie wywołuje alergii. SaltTrim jest dostępny w różnych wersjach: o wzmocnionym smaku i smaku naturalnym.
 
Wild twierdzi, że SaltTrim jest idealny w przypadku dań mrożonych, puszkowanych, zup, sosów, dressingów do sałatek oraz soku pomidorowego. Jednocześnie może być użyty do zmniejszenia ilości soli w przypadku produktów o jej szczególnie wysokiej zawartości, jak popcorn, chipsy, chleb itp.

Przetworzona żywność jest uważana za głównego sprawcę zbyt wysokiego spożycia soli. Zgodnie z UK Food Standards Agency sól w niej zawarta stanowi 75 % dziennego spożycia. Zbyt wysokie spożycie soli niesie ze sobą poważne ryzyko zagrożenia zdrowia. Zdaniem naukowców jest ono odpowiedzialne za podwyższone ciśnienie krwi – główny czynnik ryzyka chorób układu krążenia, które są przyczyną prawie 50 % zgonów w Europie.
 
Przemysł spożywczy opracowuje nowe formuły produktów w celu zmniejszenia ilości użytej soli. W zeszłym tygodniu, CASH ogłosiła, że poziom soli w gotowych daniach na terenie Wielkiej Brytanii został zredukowany o 45 % w ciągu ostatnich czterech lat. Oznacza to że  84 % dań osiągnęło docelowy poziom soli przewidywany na przez UK Food Standards Agency's na rok 2010.

Sól nadal stanowi i będzie stanowić niezbędną substancję w przemyśle spożywczym jeśli chodzi o smak i konserwację. Przykładowo, w przypadku przetworzonych produktów mięsnych, sól stanowi czynnik związany z aktywacją białek odpowiedzialnych za wiązanie wody, pomaga w tworzeniu panierek oraz przedłuża termin przydatności do spożycia poprzez swoje działanie przeciwbakteryjne.

Źródło: www.ap-foodtechnology.com

KOMENTARZE
Newsletter