Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Witaminy gdzie ich szukać? cz I
25.05.2011

Za nami zima. Wszystko już obudziło się do życia , czas na zmiany w tym również żywieniowe. Zimowe miesiące nie sprzyjają dostarczaniu niezbędnych witamin i składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czas więc na regenerację. Warto, więc zapamiętać w jakich produktach znajdziemy niezbędne witaminy.

Na początek witamina A zwana inaczej retinolem. Ma zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry działa pozytywnie na nasz wzrok. Zwiększa odporność organizmu oraz wpływa na rozwój i funkcjonowanie błon śluzowych układu oddechowego i przewodu moczowego. Witamina A ze względu na efekt stymulujący proces odnawiania komórek stała się niezwykle cennym składnikiem w produkcji preparatów przeciw zmarszczkom. Magazynem witaminy A jest wątroba. Organizm potrafi wytworzyć witaminę A z beta karotenu, który jest dostarczany razem z pożywnieniem. Wraz z wiekiem proces ten słabnie, nasza skóra staje się cieńsza, stąd też ważne jest aby w naszej diecie nie zabrakło produktów, które zawierają witaminę A.

Retinol występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego np w wątrobie zwierząt, tłuszczach rybnych , maśle czy żółtkach jaj. Poza tym występuje w marchewce , brokułach, szpinaku oraz dyni. Skutkiem niedoboru tego składnka w naszej diecie może być wysychanie spojówek ," kurza" ślepota, suchość skóry oraz kruche wolno rosnące paznokcie. Niedobór witaminy A sprzyja osteoporozie.

 

 

 

 

Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z tej grupy są ogromnie ważne bowiem są składnikiem enzymów i nie tylko.

Mają wpływ na wszytskie przemiany metaboliczne organizmu. Jako składniki rozpuszczalne w wodzie nie gromadzą się w organizmie. Nadmiar przyjmowanej witaminy zostaje usunięty z organizmu razem z potem, moczem lub kałem. Wszytskie witaminy grupy B są równocennie ważne. Zwiększone ilości witamin B powinny przyjmować osoby, które spożywają duże ilości słodyczy oraz Ci którzy nadużywają alkohol , kawę oraz czarną herbatę.

Witamina B1-( tiamina) znajduje się głównie ziarnach zbóż, płatkach owsianych , drożdżach, fasoli, orzechach a nawet w wieprzowinie. Wpływa na poprawne funkcjonowanie pracy naszego mózgu i podobnie jak witamina A wpływa korzystnie na wzrok.

 

 

Witamina B2 -( ryboflawina) łagodzi zmęczenie oczu , odpowiada za utrzymanie zdrowych włosów, paznokci i skóry. Niedobór objawia się często matowymi lub tłustymi włosami, zajadami, zapaleniem skóry , zapaleniem spojówek a nawet łuszczycą czy nerwicą. Witamina B2 uczestniczy w utrzymywaniu prawidłowego pH i gojeniu się ran. Źródła występowania mleko, ryby, mięso, jaja, jogurt sery , zeiolne warzywa liściaste oraz wątróbka.

Witamina B6 -pirydoksyna Uczestniczy w wielu procesach przemiany materii. jest aktywatorem wielu enzymów. Pełni również ważną rolę w procesie tworzenia hemoglobiny, produkcji hormonów i przyswajaniu białek. Poleceana szczególnie kobietom z silnymi objawami PMS, ponieważ łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Obniża ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego. Występuje podobnie jak inne witaminy z tej grupy w wątróbce rybach i jajach , dodatkowo można ją spotkać w melonach oraz soczewicy.

Witamina B12- kobalamina, tak naprawdę ta witamina jest niezbędna w niewielkich ilościach. Ma jednak ogromy wpływ na poprawne działanie całego układu nerwowego , wzmaga apetyt, zapobiega niedokrwistości, wspomaga transport tlenu w organizmie. Pełni funkcję ochronne osłonek białkowo mielinowych w komórkach nerwowych. Źródła występowania : wątróbka, drób, ryby, mleko , jaja, sery żółte.

 

Red. Agata Bednarek

 

 

 

 

 

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter